ÜLKER’ DEN HARVARD’A 24 MİLYON $

Yazı Fontunu Büyült Yazı Fontunu Küçült Yazı Fontunu Sıfırla
kasa fişi

Yıldız Holding, Harvard Üniversitesi Toplum Sağlığı Fakültesi’nde Prof. Hotamışlıgil’in başkanlığındaki merkeze 24 milyon dolar bağışladı. Merkez, 10 yıl boyunca Sabri Ülker adını taşıyacak. Burada şeker ve kalp gibi kronik hastalıklardan korunma yollarının araştırılması planlanıyor.

Çocuk felci aşısı, yapay akciğer, SARS hastalığının önlenmesine yönelik yöntemler ve HIV2 virüsünü önleyen çalışmalar gibi insan sağlığı açısından çığır açan buluşların keşfedilerek üretildiği Boston’daki Harvard Üniversitesi Toplum Sağlığı Fakültesi’ndeyiz.

Fakültenin Genetik ve Kompleks Hastalıklar Bölüm Başkanı Prof. Dr. Gökhan Hotamışlıgil için kendi deyimiyle bugün bir rüya gerçekleşiyor.

10 yıllık isim hakkı 

Rüyaya Yıldız Holding imza attı. Holding, Harvard Üniversitesi’nin ünlü Türk doktor Prof. Gökhan Hotamışlıgil’in başkanlığını yürüttüğü bölüme 24 milyon dolarlık bağışta bulunarak yeni çalışmaların önünü açtı.

Bu bağışla Genetik ve Kompleks Hastalıklar Laboratuvarı, 10 yıl süreyle Yıldız Holding’in kurucusu Sabri Ülker’in adıyla anılacak.

Sabri Ülker Center’ın açılışı için üniversitede buluşan grupta, Yıldız Holding Yönetim Kurulu Başkan Yardımcısı Ali Ülker, Harvard Üniversitesi Toplum Sağlığı Fakültesi Dekanı Julio Frenk, Boston Başkonsolosu Ömür Budak ve Harvard Üniversitesi Başkanı Drew Faust da vardı.

Törende konuşan Ali Ülker, bugüne kadar Türkiye’den dünya çapında bir bilim kurumuna yapılan en büyük bağışı gerçekleştirmiş olmaktan dolayı aile olarak duydukları memnuniyeti dile getirdi. Ali Ülker’in konuşması ‘yeni normal’e güzel bir örnekti.

Sorumluluklarını biliyor 

Yıldız Holding’in bilim ve eğitime yaptığı bu yatırım faaliyet alanıyla da yakından ilgili. Ne de olsa şekerli gıdalar üreten bir şirket. Diyabet başta olmak üzere birçok kronik hastalığa çare için öncü oluyor.

Ali Ülker de konuşmasında buna vurgu yaptı. Özellikle de gıda ve içecek üreten Yıldız Holding’in Türkiye ve dünyada toplum sağlığının geleceğine olan sorumluluklarını layıkıyla yerine getirmeye çalıştığına dikkat çekmesi bu edenle önemliydi.

Sabri Ülker Gıda Araştırmaları Enstitüsü Vakfı’nın kurucusu Yıldız Holding Yönetim Kurulu Başkanı Murat Ülker de bu alandaki çalışmalarıyla beslenme biliminin Nobel’i sayılan ödüle sahip Prof. Hotamışlıgil’i uzun süredir takip ediyordu.

Metabolik hastalıkları yavaşlatacak! 

Prof. Dr. Gökhan Hotamışlıgil, diyabet hormonunu bularak tıpta devrim yapmış, Harvard Halk Sağlığı Fakültesi’nde yürüttüğü merkezde ekibiyle birlikte karaciğerin metobolik haritasını çözmüş, şişmanlık genini bulmasıyla da ABD’de hatırı sayılır bir üne kavuşmuştu.

Yıldız Holding’in yaptığı bağışla hayallerindeki çalışmaları 10 yıl kesintisiz sürdürme imkânı bulduğunu anlatan Hotamışlıgil, merkez adına hedef de büyüttü. “Türkiye’den birçok bilim insanının yetiştirilmesi de böylece mümkün olacak” diyen Hotamışlıgil şöyle konuştu:

“Hedefimiz toplum sağlığının geleceği için beslenme ve metabolizma arasındaki ilişkiyi derinlemesine inceleyerek bu alanda yeni çığırlar açacak inovatif araştırmalara imza atmak. Dünya çapında salgın hastalık haline gelen metabolik hastalıkların ilerlemesini yavaşlatmak.”

Kaynak: http://www.ahaber.com.tr/Ekonomi/2014/09/30/ulkerden-harvarda-24-milyon-

Siz de yorumunuzu paylaşın: