DÜNYA TIBBINA YÖN VEREN KURULUŞLA ENDÜSTRİNİN GİZLİ İLİŞKİLERİ

Yazı Fontunu Büyült Yazı Fontunu Küçült Yazı Fontunu Sıfırla
kasa fişi

İlaç ve gıda endüstrisi ile Dünya Sağlık Örgütü (WHO), Gıda ve İlaç Kurumu (FDA) ve Hastalık Kontrol ve Önleme Merkezi (CDC) gibi kuruluşlar arasında gizli anlaşmalar olduğu, bu kuruluşların insan sağlığından önce endüstrinin menfaatlerini kolladığı bir kere daha ispatlandı.

Amerikan medyasında, CDC yöneticilerinden Barbara Bowman’ ın Coca-Cola şirketinin bir temsilcisine şeker sınırlandırmasıyla ilgili tavsiyelerini gevşetmesi için WHO’ nun karar alıcı liderleriyle görüşmesine defalarca yardım ettiği haberleri yer aldı (1, 2).

Barbara Bowman öyle sıradan bir memur değil, 22 senedir bu kuruluşta çalışıyor ve bir süredir de CDC’ nin Kalp Hastalıkları ve Felç Önleme Bölümü’ nün başkanı olarak görev yapıyor.

WHO: Meşrubatlar obezitenin bir numaralı sebebidir

WHO, 2015 Mart ayında yayınladığı yeni şeker kılavuzunda şekerli meşrubatları hedef alarak bu içeceklerin tüm dünyayı saran çocukluk çağı obezitesinin bir numaralı sebebi olduğunu ilan etmişti.

WHO’ nun meşrubat tüketiminin sınırlandırılması tavsiyesi satışları azalmakta olan endüstriye indirilmiş büyük bir darbe olmuştu ve endüstri WHO’ nun bu kararını yumuşatması için derhal girişimlere başlamıştı.

Belgeler ortaya çıkıyor

CDC ve Coca-Cola arasındaki e-posta yazışmaları kısa adı USRTK olan U.S. Right to Know tarafından elde edildi.

USRTK, kâr amacı gütmeden tüketicileri eğitmeyi amaçlayan bir grup.

Yazışmalar Bowman ile Coca-Cola’ nın eski bilim ve düzenleme işleri lideri ve endüstri tarafından oluşturulan International Life Sciences Institute (ILSI)’ ın kurucusu olan Dr. Alex Malaspina arasında gerçekleşiyor.

Bu belgelere göre Bowman, Malaspina’ nın WHO’nun meşrubat endüstrisine zarar veren faaliyetleri olan liderlerle ilişkilerini geliştirmesi için birçok defalar yardım ediyor.

Bowman, bu yazışmaların medyaya düşmesinden iki gün sonra CDC’ deki görevinden istifa etmek zorunda kalıyor.

CDC tükürdüğünü yalamak zorunda kalmıştı

CDC, çocuklara daha etkili olduğu gerekçesiyle üretici firma tarafından yapılan çalışmaları dayanak göstererek buruna püskürtülen FluMist isimli grip aşısının yapılmasını tavsiye ediyordu.

Ne var ki bağımsız araştırmalar bu aşıların etkinliğinin çok düşük olduğunu gösteriyordu ve geçen sezon aşının koruyuculuğunu sadece yüzde 3 olduğu, bir başka deyişle koruyuculuğunun olmadığı, ortaya çıkmıştı.

CDC bu saklanmaz gerçek karşısında tükürdüğünü yalamak zorunda kalmış ve senelerdir ısrarla tavsiye ettiği aşıların plasebodan farklı olmadığını ilan etmişti.

Bu vesileyle, grip aşılarını dayatan uzmanların referans olarak CDC’ yi gösterdiğini hatırlatıyor ve bunun değerlendirmesini size bırakıyorum.

Gelelim neticeye

WHO, FDA ve CDC gibi kuruluşların tavsiye ve uyarıları modern tıp mensupları tarafından itiraz edilmesi mümkün olmayan emir olarak kabul edilir.

Oysa bu kurumların önceliği bu örnekte de açık olarak görüldüğü gibi insan sağlığı değil gıda ve ilaç şirketlerinin menfaatleridir.

WHO, FDA ve CDC’ yi bilim kuruluşu sanan “temiz kalpli” bilim dünyasını uyarıyorum.

Kaynaklar:

1. http://www.huffingtonpost.com/carey-gillam/cdc-official-exits-agency_b_10760490.html

2. http://www.fooddive.com/news/emails-reveal-communication-between-coca-cola-advocate-cdc-director/421925/

3. https://www.healthunits.com/news/coca-cola-found-backdoor-links-cdc/

4. http://www.webmd.com/cold-and-flu/news/20160623/cdc-panel-says-flumist-nasal-flu-vaccine-ineffective

Siz de yorumunuzu paylaşın: