COCA COLA İŞİNE GELMEYEN ARAŞTIRMALARI YOK EDEBİLİR

Yazı Fontunu Büyült Yazı Fontunu Küçült Yazı Fontunu Sıfırla
kasa fişi

Dikkat: Yazının sonunda ek var!

***

Coca-Cola’ nın birçok devlet üniversitesi ile sağlık araştırmalarını desteklemek için imzaladığı anlaşmalarda işine gelmeyen araştırmaları inceleme ve ortadan kaldırma şartı koyduğu ortaya çıktı.

Bu sonuç, Cambridge Üniversitesi Politika ve Uluslararası Çalışmalar Bölümü’ nün, Bilgiye Erişim Özgürlüğü Kanunu (Freedom of Information Act) sayesinde 87 bin sayfa dokümanı incelemesiyle ortaya çıktı.

Rapor, özel şirketler ile kamu kurumları arasındaki araştırma fonu anlaşmalarının masaya yatırıldığı bu çalışmada Coke’ ın 2015-2016 arasında en az beş anlaşmada araştırma verilerini yayınlanmadan önce kontrol etme, sonuçları açıklama ve işine gelmeyen araştırmaların yayınlanmasını engelleme hakkını saklı tuttuğunu gösteriyor.

Bu dokümanlar, araştırmacıların araştırmalarındaki kısıtlayıcı maddeleri kaldırmak için şirketle görüşebileceklerini de ortaya koyuyor.

coca cola funding research ile ilgili görsel sonucu

BMJ ve Journal of Public Health Policy’ de yayınlanan bir makalede Coke’ ın içlerinde PepsiCo, Nestle ve McDonald’s’ ın da bulunduğu Amerikan abur cubur şirketlerinin International Life Sciences Institute adı verilen bir grup aracılığıyla Çin’ in beslenme politikasını şekillendirilmesinde çaba sarf ettiği açıklanmıştı.

Coke, o dönemlerde Dünya Sağlık Örgütü ve diğer sağlık otoritelerinin ilave şekerin sınırlandırılması tavsiyesini desteklediğini bildirmişti.

Şirket, 2017’ de de doğrudan veya dolaylı ticari gruplar vasıtasıyla sağlıkla ilgili çalışmalara olan desteğini durdurma kararı almıştı.

Gelelim neticeye

Big Pharma ve Big Tobacco tarafından uygulanan bu tür oyunların Big Food tarafından da benimsenmiş olduğunu zaten biliyorduk; bunlara yeni bir kaynak eklenmiş oldu.

Hadi gelin de endüstri tarafından desteklenen araştırmaların sonuçlarına güvenin!

Kaynak: https://www.cnbc.com/2019/05/07/report-says-cokes-research-funding-gives-it-right-to-kill-studies.html

***

EK 1 (15.6.2021): C. Ronaldo Coca Cola şişelerini kaldırıyor ve yerine su şişesi koyuyor.

Yazı için 4 yorum yapılmış:

  1. Kader dedi ki:

    Bunlar bizi zehirliyor

  2. Melih Uğur dedi ki:

    Karikatürü sanki Musa Kart yapmış gibi

  3. ErHbb dedi ki:

    Saglik Bilimleri Enstitulerinde arastirma yapanlarin arastirma destekcilerini secerken sagliga ne katkisi/zarari var bakmasi gerekmez mi? Sorun
    @CocaCola
    da mi? #KanitaDayaliTip iyi irdelemiyoruz #etik kiymet vermiyoruz demektir #halksagligi #lethalbutlegal #NicholasFreudenberg

  4. Neden işine gelmez’i araştırılmasına izin vermez? Acaba yanlış olan bir şeyleri gizlemek midir burada amaç? Bu şart bile şüphe uyandırmaz mı?

Siz de yorumunuzu paylaşın: