KATİL GRİP 650 BİN KİŞİYİ ÖLDÜRECEK

Yazı Fontunu Büyült Yazı Fontunu Küçült Yazı Fontunu Sıfırla
kasa fişi

Kısa adı CDC olan Hastalık Kontrol Merkezi (Centers for Disease Control and Prevention) tarafından yapılan yeni bir araştırmada gripten her sene 291 ila 646 bin kişinin öldüğünün tahmin edildiği bildirildi.

Lancet’ de yayınlanan araştırma, dünya nüfusunun yüzde 57’ sini oluşturan 33 ülkeye ait ölüm kayıtları ve 1999-2015 arasında en az 4 senelik grip sürveyans bilgileri üzerinde gerçekleştirildi (1).

Bu verilerden faydalanarak yapılan istatistik modellerle 185 ülkede gribe bağlı solunum yolları hastalıklarının kaç kişinin ölümüne yol açabileceği hesaplandı.

Buna göre grip ölümleri 291 bin-646 bin arasında ve üstelik de bu sadece griple-ilişkili solunum yolları hastalıklarına bağlı ölümleri kapsıyor, diyabet ve kalp-damar hastalıklarına bağlı ölümler bu rakamlara dâhil değil!

Araştırma, ölümlerin özellikle 75 yaş üzerindekilerde sahra altı Afrika ülkelerinde daha fazla olduğunu gösteriyor.

Herkes aşı olsun!

Çalışmayı haberleştiren Time dergisi CDC uzmanlarının asıl amacının ne olduğunu şu satırlarla duyuruyor (2):

Özellikle ağır grip sezonun beklendiği bu sene hastalığın yaygınlığını sınırlamak için herkese, hatta ve genç ve sağlıklı olanlara da grip aşısı yaptırmalarını tavsiye ediyoruz.”

İlgili resim

Bu araştırma sadece bir tahmini gösteriyor

Bu tek tek ölümler ve ölüm sebepleri incelenerek yapılmış bir araştırma değil, sadece bir tahmin.

Araştırmanın başlığı da bunu apaçık ortaya koyuyor: Mevsimsel griple ilişkili solunum ölümlerinin küresel tahmini: Model çalışması.(Estimates of global seasonal influenza-associated respiratory mortality: a modelling study).

Bu tür istatistiki modellerle yapılan araştırmalar önyargısız ve dürüstçe yapılsa bile hem hatalara ve hem de manipülasyona açıktır.

Nitekim araştırma için önce 62 ülkeden veri talebinde bulunuluyor, bunların 47’ sinden müspet cevap alınıyor fakat değerlendirmeler 33 ülke üzerinde yapılıyor.

Ülke sayısı ve değerlendirmeye alınan ülkeler değiştiğinde tıpkı Ancel Keys’ in meşhur 7 ülke çalışmasında olduğu gibi bambaşka sonuçlarla karşılaşılacağı açıktır (3).

Are US flu death figures more PR than science? ile ilgili görsel sonucu

DSÖ’ nün “gripten her sene 250-500 bin kişi ölüyor” açıklaması da mesnetsizdir

DSÖ ve kankası CDC, USA’ da her sene 36 bin, tüm dünyada ise 250-500 bin insanın gripten öldüğünü söyler durur ama bu rakamların asla gerçeği yansıtmadığı, uydurma olduğu besbellidir.

Mesela, National Vital Statistic System’ e göre USA’ da 2010 senesinde grip yüzünden ölüm sayısı sadece 500’ dür (4).

Hatta bu 500 kişinin yüzde 15-20’ inin gerçekten gribi vardır, büyük çoğunluğunda etken rinovirüs veya başka virüslerdir (5).

2001’ de 257 kişinin gripten öldüğü bildirilmiş ve fakat bunlardan yalnızca 18’ inin gerçekten grip olduğu tespit edilmiştir (6).

2005’ de BMJ’ de yayınlanan makalenin başlığı tüm gerçeği gözler önüne seriyor: USA’ daki grip ölümleri rakamları bilim olmaktan ziyade bir PR mı? (Are US flu death figures more PR than science?) (7).

Pnömonilere sebep olabilen onlarca virüs, bakteri, mantar, parazit türü olması bile kış mevsiminde ortaya çıkan tüm pnömonilerin griple ilişkilendirilmesinin tam bir düzenbazlık olduğunun ispatıdır.

Her sene bugünlerde uzmanlarını medyaya salarak “Katil grip kapıda, aşı olmazsanız ölürsünüz” korkutması yapan CDC bu sefer bilimsel takılıyor ve bir araştırma ile karşımıza çıkıyor (8, 9) .

Maksatları gene korkutarak elde kalan grip aşılarının “tüketimini” sağlamak ama dünya onları artık ciddiye değil sadece “tiye” alıyor.

 

DSÖ’ nün de CDC’ nin de sicili bozuk

DSÖ’ nün de CDC’ nin de grip aşıları mevzuunda gayet kötü sicilleri var.

DSÖ’ nün 2009’ daki domuz gribi salgınında ne tür domuzluklar yaptığı saymakla bitmez, bunların tümünü “Bu İşte Bir Domuzluk Var” isimli kitabımda bulabilirsiniz (10).

Birkaç milyar insan hastalanacak yüz milyonlarca insan ölecek iddiaları fos çıkmış, o sene domuz gribinden ölümler 18 binde kalmıştı.

CDC için de senelerce çok daha etkili olduğunu iddia ettiği FluMist’ i bir özür bile dilemeden etkisiz ilan etmesi, göklere çıkardığı aşıyı kirli bir mendil gibi çöpe atması örneği yeter de artar bile (11).

Gelelim neticeye

Aşıların bu sene etkisiz olacağının ispat edilmiş olmasına rağmen bunu ağızlarına bile almadan grip aşısı pohpohlaması yapan bilim adamı unvanlı kişilerin yalancı çobandan farkları yok (12, 13).

Bilime olan güveni yok edenler bir gün gerçekleri söylediklerinde onlara kimse inanmayacak.

Bizde de aşıların olsa olsa çok sınırlı bir koruyuculukları olacağı gerçeğini dile getirmeden herkese grip aşısı olmayı tavsiye ederek, bulduğunuz aşıyı yaptırın diyerek grip aşısı reklȃmı yapan etıbbayı da kınıyorum.

Kaynaklar:

1. http://www.thelancet.com/journals/lancet/article/PIIS0140-6736(17)33293-2/fulltext

2. http://time.com/5063158/seasonal-flu-death-rates-cdc/

3. http://ahmetrasimkucukusta.com/2015/02/11/yazilar/tip-yazilari/beslenme/beslenme-kilavuzlarinin-bilimsel-dayanagi-bulunamadi/

4. https://www.cdc.gov/nchs/data/nvsr/nvsr61/nvsr61_04.pdf

5. http://probeinternational.org/library/wp-content/uploads/2014/01/Influenza-Mortality-1900-2004.pdf

6. http://www.huffingtonpost.ca/lawrence-solomon/death-by-influenza_b_4661442.html

7. http://www.bmj.com/content/331/7529/1412?HITS=10&sortspec=relevance&hits=10&author1=doshi&maxtoshow&andorexactfulltext=and&FIRSTINDEX=0&resourcetype=HWCIT&eaf&searchid=1&RESULTFORMAT

8. http://www.gazetevatan.com/katil-grip-salgini-geliyor–190113-saglik/

9. http://www.hurriyet.com.tr/katil-grip-107289

10. http://ahmetrasimkucukusta.com/2010/02/03/kitaplar/yeni-kitaplar/bu-iste-bir-domuzluk-var/

11. http://ahmetrasimkucukusta.com/2014/11/16/yazilar/tip-yazilari/grip-tip-yazilari-yazilar/ccdc-grip-asilari-etkisiz-ama-gene-de-yaptirin/

12. http://www.nejm.org/doi/full/10.1056/NEJMp1714916?query=TOC

13. http://www.pnas.org/content/114/47/12578.abstract

Yazı için 3 yorum yapılmış:

  1. Haluk Özer dedi ki:

    Sizin o domuz gribi salgınındaki duruşunuz, aşılara karşı çıkışınız muhteşemdi.

  2. Kerem dedi ki:

    Bu tamamen bir korkutma kampanyasıdır. Grip aşısını sattıracağız diye kendilerini rezil rüsva ediyorlar.

  3. Can AYHAN dedi ki:

    Hocam tıp bilginizi ve bizleri sağlık konusunda eğitmek için çabalarınızdan dolayı çok teşekkür ederim.

Siz de yorumunuzu paylaşın: