ÇOCUKLARDA VE GEBELERDE GRİP

Yazı Fontunu Büyült Yazı Fontunu Küçült Yazı Fontunu Sıfırla
ÇOXUKLARDA GRİP

Gribin bebek ve çocuklardaki belirtileri erişkinlerdekine benzerse de bazı farklılıklar da olabilir. Çocuklarda daha yüksek ateş saptanır ve 5 yaşın altındakilerin yüzde 10′ unda ateşli havaleler ortaya çıkar. Çocuklarda burun belirtileri, orta kulak iltihabı ve bulantı, kusma, karın ağrısı ve ishal gibi mide-bağırsak sistemine ait belirtiler daha sıktır.

Gribin çocuklarda tipik olmayan tablolara yol açma ihtimalinin yüksek olduğu da unutulmamalıdır.

İnfluenza virüsleri krup veya bronşiolite de sebep olabilirler. Uyku hali, deliryum ile miyozit ve zatürree komplikasyonları da çocuklarda daha fazla görülür. Bir yaşından küçük çocuklarda gribe bağlı ölüm ihtimali daha yüksektir.

 ÇOCUĞUM GRİPLİ İSE NE YAPMALIYIM?

Sağlıklı bir çocuğunuz varsa ve onun grip olduğunu düşünüyorsanız telaş etmenize hiç gerek yok. Ancak çocuğunuzun kronik bir hastalığı varsa hemen çocuğunuzu takip ve tedavi eden doktorunu aramanız gerekir.  Çünkü grip bakımından yüksek risk altında olan hastalarda ‘antiviral ilaçların’ hastalığın ilk 48 saati içinde kullanılmaya başlanması gerekir. Bu ilaçları çocuğunuza doktora danışmadan kullanmanız kesinlikle doğru değildir.

   Ateşi 38.5 dereceyi geçiyorsa paracetamol ihtiva eden ateş düşürücü şuruplardan verebilirsiniz ama 16 yaşın altındaki çocuklara aspirin vermekten kaçının. Ateş yüksekliğine karşı çocuğunuzun baş, kol ve bacaklarına ıslak veya sirkeli bezler koyabilirsiniz veya ılık bir duş aldırabilirsiniz. Çok bol su içmesi de gereklidir.

Çocuğunuzu ateşi düşene kadar okula veya yuvaya göndermeyin. Bu hem onun daha çabuk iyileşmesi için hem de virüsleri başka çocuklara bulaştırmaması için çok önemlidir. Ateşi, ateş düşürücü ilaç almadan 24 saat süreyle normal seyredene kadar evden dışarı çıkmamalıdır.

Eviniz uygunsa çocuğunuzun ayrı bir odada kalması daha uygundur.

GEBELİKTE GRİP

Gribin gebelerdeki belirtileri diğer insanlardan farklı değildir. Gebe bir kadın grip olduğundan şüphe ediyorsa mutlaka doktoruna arayarak durumunu anlatmalı ve onun tavsiyelerinde dikkatle uymalıdır. Gebe hanımlar doktorlarına sormadan asla  ilaç kullanmamalıdır.

Gebe hanımlara grip hem anne için hem fetüs için (düşük tehdidi) tehlikelidir. Özellikle gebeliğin 2. ve 3. üç ayındaki kadınlarda ciddi influenza komplikasyonları ve ölüm riski yüksektir. İnfluenza düşük doğum tartılı bebeklere, zekâ geriliklerine ve sinir sistemi anormalliklerine de yol açabilir. Bunlardan korunmak için en iyi yol gebe kalmayı düşünen veya gebe kalma ihtimalleri olan hanımların her sene grip aşısı olmalarıdır. Grip aşıları gebeliğin ilk üç ayı içinde uygulanmamalıdır.

 GEBE KADIN NE ZAMAN ACİLE BAŞVURMALIDIR?

Gebeler nefes darlığı, sık nefes alıp verme, göğsü veya karında ağrı veya baskı hissi, ani baş dönmesi, şuur bulanıklığı, şiddetli veya inatçı kusma, paracetamol ile düşmeyen ateş, bebeğin hareketlerinde azalma veya tamamen hareketsiz olması durumlarında acilen hastaneye başvurmalıdır.

Siz de yorumunuzu paylaşın: