EVDE BESLENEN KEDİYE DİKKAT

Yazı Fontunu Büyült Yazı Fontunu Küçült Yazı Fontunu Sıfırla
KEDİ

Zaman gazetesinde Ervin Shkulaku’ nun yazısı:

Çoğu insan evde evcil hayvan besler ve bunların başında da kedi gelir. Amerika Mayo Kliniği’nde uzmanlar 3 yıl boyunca kedi ısırmalarını araştırdı.

Araştırma sonucunda kedi ısırmalarının köpek ısırmasından daha fazla mikrobu vücuda bulaştırdığı ve her yıl 25 bin insanda bir bu hastalığa yakalandığı ortaya çıktı.

Zira kedi dişlerinin köpeklere nazaran daha keskin olmasından dolayı mikroplar insan vücuduna daha derinden ulaşıyor. Vücuda girmiş mikroplar kan ve bağışıklık sistemini büyütüyor.

Prof. Dr. Ahmet Rasim Küçükusta, kedi tırmığıyla ya da ısırığıyla oluşan hastalığın lenf düğümlerinin şişmesine sebep olduğunu söylüyor. Bunun ise başta tüberküloz olmak üzere birçok enfeksiyon hastalığına yol açtığını belirten Küçükusta,

“Lenfomalarla karıştırılabilen bu hastalık, 14 yaşından küçük çocuklarda ve özellikle sonbahar ve kış aylarında daha çok görülür. Hastalığın etkeni kedilerde bulunan Bartonella türü bakterilerdir.” diye konuşuyor.

Hastalığın özellikle yavru kedilerin tırmalama veya ısırmasıyla bulaşacağını kaydeden Küçükusta, şu uyarılarda bulunuyor: “Deride bir çizik ya da yara varsa, kedinin yalamasıyla da bulaşma olabilir, çünkü bakteriler kedinin tükürüğünde bulunurlar.

Hastalık kedinin ısırdığı veya tırmaladığı yerde günler sonra küçük bir kabarcık ya da şişlik şeklinde başlar ve çoğu zaman bir böcek ısırığı sanılır. Ağrılı olmayan bu şişliklere daha çok bacaklar, kollar ve başta rastlanır.

Bu olaydan birkaç hafta sonra ısırılan bölgenin lenf düğümlerinde şişme olur.”

KAYNAK: http://www.zaman.com.tr/aile-saglik_evde-beslenen-kediye-dikkat_2200645.html

Yazı için 2 yorum yapılmış:

  1. Sude dedi ki:

    Bu cok mantikli.Benim de bir kedim ar.Beni bir gun oyle bir isirdi ki 2 ay boyunca yara sisti ve ciddi biseydi.Ardindan o bolgeyi yalamaya calisti.

  2. kadir dedi ki:

    merhaba,
    Küçükusta’nın yazısından alıntı gelişigüzel yazılmış bir yazı. Ne anlatıyor belli değil. Doktor adam gibi anlatmış. Ver yazının linkini olsun. Yazı yazmak için yazılmış.

Siz de yorumunuzu paylaşın: