BÜYÜKLERE KOLESTEROL MASALLARI (5) KOLESTEROL İLAÇLARINI DEVLET ÖDEMESİN

Yazı Fontunu Büyült Yazı Fontunu Küçült Yazı Fontunu Sıfırla
KOLESTEROL HAPLARI

 İç hastalıkları ve kardiyoloji uzmanı Dr. Olcay Emel’ in yazısı:

Aterosklerozun kronik enflamatuar hastalık olduğu bu sinsi enfeksiyonun daha erken safhada tespit etmek için hassas-CRP gibi enflamasyonun erken dönemdeki habercisi markerler kullanıldığı herkes tarafından kabul ediliyor.

Asıl önemlisi bu yangıyı neyle söndürebileceğimiz veya hızını nasıl yavaşlatabileceğimiz. Bu yangıyı yavaşlatabilmek için kortizon, aspirin, bazı antibiyotikler hatta NSAİD kullanılmış ama mortalite azalmasında katkıları olmadığı gibi mortaliteyi artırdıkları için terk edilmiş.

Daha sonra geliştirilen kolesterol düşürücüler (Atromid S gibi) kolesterolü düşürmelerine rağmen mortaliteyi azaltmamış hatta arttırmış ve senin de dediğin gibi kolesterolü düşürmekle o dönemde bir şey elde edilememiş.

Bu olayların hepsi hipertansiyon tedavisinde de yaşanmış. Son nesil antihipertansiflere kadar hatta yeni nesil antihipertansiflerin çoğu sağ-kalım süreleri ve major vasküler olayların sıklığında belirgin azalma sağlayamıyor.

Ama statinlerle yapılan çalışmalar özellikle vasküler yangısı olan kişilerde statinlerin faydalı olduğunu vurguluyor.Biz onların yalancısıyız.. Ama ben de yaygın endotelyal birikimi olan kişilerin statin kullanmasından yanayım.

Günümüzde milyonlarca gencecik insanın statin kullanması hekimlerin cahilliği ve ilaç firmalarının şişirmesinden kaynaklanıyor olabilir. Ama  yoğun genetik yükü olanları da iyi seçmek gerekli..

Aslında gerçekten de bilimsel kılavuzlar risk grubu yap buna göre derecele, hasta yeşil alandaysa statin kullanmasın (kolesterolü yüksek olmasına rağmen), turuncu alandaysa ilaç kullansın diye vurgulama yapıyor. Ama buna rağmen kolesterol fobisini toplumu sardığı için gereksiz ilaç kullanımını önüne geçilebilmiş değil.

Bu filmi biz vitamin kullanımında da görmüştük. Şimdi yapılan yayınlarda fazla vitamin kullanan kadınlarda mortalitenin arttığı bildiriyor.

Aterom plağında belki kolesterolün miktarından çok işlevsel önemi söz konusu olabilir. O yangı varken kolesterolü düşürmek faydalı olabilir. Olayı nicelikle açıklayamazsın.

Kardiyoloji dernekleri de fazla statin kullanılmasını vurgulamıyor ama belki de gereksiz kullanmanın sakıncalarını daha çok vurgulayabilirler.

Ben olaya başka bakış açısıyla bakılmasından yanayım.

Benim de ifademden görüldüğü gibi statin kullanımında hep profilaksiden bahsediliyor. Yani tedavi lafı ortada yok. Madem profilaktik bir ilaç niçin devlet bunların parasını ödemekte kendini yükümlü görüyor?

Diş sağlığı için diş fırçalamak profilaktik bir işlem ve devlet diş macunun bedelini ödemiyor. Bu örneği çoğaltabiliriz. Kardiyo-vasküler hastalıkların profilaksisinde omega 3’lerin faydalı olduğuna dair yüzlerce yayın varken devlet onun da parasını ödemiyor.

Bence bu tip ilaçların bedelini devletin ödemesi yanlış. Ben devletin ödediği ilaç kalemlerinin günümüz Türkiye’ sinde gereğinden fazla olduğunu görüyor ve buna çok üzülüyorum.. Asıl sorun bu.

İlaç tüketimini azaltmak için bu gün faydalı gibi görülen ilaçlara saldırmaktan geçmemeli. O ilaçlara haksızlık yapabiliriz.

Bence hekim kuruluşlarının ilaç firma egemenliğini yıkmalarının tek yolu devletin çoğu ilaç bedelini ÖDEMEMEYE zorlamasıyla sağlanacaktır. Böylelikle gereksiz ilaç kullanmaktan doğan birçok hastalığın önüne geçilebilir.

Parası olan da alır efendi efendi içer statinini. Halkımızın profilakside sıra statine gelene kadar öncelikli yapması gereken o kadar çok şey var ki. Bir statin eksik kalsa fark etmez.

Yazı için 1 yorum yapılmış:

  1. Metin Ugurlu dedi ki:

    Kardiyolog arkadaşlar bu yazıya hiç yorum yapmamış, neden acaba?

Siz de yorumunuzu paylaşın: