KOLESTEROL İLAÇLARINI DEVLET ÖDEMESİN

Yazı Fontunu Büyült Yazı Fontunu Küçült Yazı Fontunu Sıfırla
olcay emel

İç hastalıkları ve kardiyoloji uzmanı Dr. Olcay Emel’ in yazısı:

Aterosklerozun kronik enflamatuar hastalık olduğu bu sinsi enfeksiyonun daha erken safhada tespit etmek için hassas-CRP gibi enflamasyonun erken dönemdeki habercisi markerler kullanıldığı herkes tarafından kabul ediliyor.

Asıl önemlisi bu yangıyı neyle söndürebileceğimiz veya hızını nasıl yavaşlatabileceğimiz. Bu yangıyı yavaşlatabilmek için kortizon, aspirin, bazı antibiyotikler hatta NSAİD kullanılmış ama mortalite azalmasında katkıları olmadığı gibi mortaliteyi artırdıkları için terk edilmiş.

Daha sonra geliştirilen kolesterol düşürücüler (Atromid S gibi) kolesterolü düşürmelerine rağmen mortaliteyi azaltmamış hatta arttırmış ve senin de dediğin gibi kolesterolü düşürmekle o dönemde bir şey elde edilememiş.

Bu olayların hepsi hipertansiyon tedavisinde de yaşanmış. Son nesil antihipertansiflere kadar hatta yeni nesil antihipertansiflerin çoğu sağ-kalım süreleri ve major vasküler olayların sıklığında belirgin azalma sağlayamıyor.

Ama statinlerle yapılan çalışmalar özellikle vasküler yangısı olan kişilerde statinlerin faydalı olduğunu vurguluyor.Biz onların yalancısıyız.. Ama ben de yaygın endotelyal birikimi olan kişilerin statin kullanmasından yanayım.

Günümüzde milyonlarca gencecik insanın statin kullanması hekimlerin cahilliği ve ilaç firmalarının şişirmesinden kaynaklanıyor olabilir. Ama  yoğun genetik yükü olanları da iyi seçmek gerekli..

Aslında gerçekten de bilimsel kılavuzlar risk grubu yap buna göre derecele, hasta yeşil alandaysa statin kullanmasın (kolesterolü yüksek olmasına rağmen), turuncu alandaysa ilaç kullansın diye vurgulama yapıyor. Ama buna rağmen kolesterol fobisini toplumu sardığı için gereksiz ilaç kullanımını önüne geçilebilmiş değil.

Bu filmi biz vitamin kullanımında da görmüştük. Şimdi yapılan yayınlarda fazla vitamin kullanan kadınlarda mortalitenin arttığı bildiriyor.

Aterom plağında belki kolesterolün miktarından çok işlevsel önemi söz konusu olabilir. O yangı varken kolesterolü düşürmek faydalı olabilir. Olayı nicelikle açıklayamazsın.

Kardiyoloji dernekleri de fazla statin kullanılmasını vurgulamıyor ama belki de gereksiz kullanmanın sakıncalarını daha çok vurgulayabilirler.

Ben olaya başka bakış açısıyla bakılmasından yanayım.

Benim de ifademden görüldüğü gibi statin kullanımında hep profilaksiden bahsediliyor. Yani tedavi lafı ortada yok. Madem profilaktik bir ilaç niçin devlet bunların parasını ödemekte kendini yükümlü görüyor?

Diş sağlığı için diş fırçalamak profilaktik bir işlem ve devlet diş macunun bedelini ödemiyor. Bu örneği çoğaltabiliriz. Kardiyo-vasküler hastalıkların profilaksisinde omega 3’lerin faydalı olduğuna dair yüzlerce yayın varken devlet onun da parasını ödemiyor.

Bence bu tip ilaçların bedelini devletin ödemesi yanlış. Ben devletin ödediği ilaç kalemlerinin günümüz Türkiye’ sinde gereğinden fazla olduğunu görüyor ve buna çok üzülüyorum.. Asıl sorun bu.

İlaç tüketimini azaltmak için bu gün faydalı gibi görülen ilaçlara saldırmaktan geçmemeli. O ilaçlara haksızlık yapabiliriz.

Bence hekim kuruluşlarının ilaç firma egemenliğini yıkmalarının tek yolu devletin çoğu ilaç bedelini ÖDEMEMEYE zorlamasıyla sağlanacaktır. Böylelikle gereksiz ilaç kullanmaktan doğan birçok hastalığın önüne geçilebilir.

Parası olan da alır efendi efendi içer statinini. Halkımızın profilakside sıra statine gelene kadar öncelikli yapması gereken o kadar çok şey var ki. Bir statin eksik kalsa fark etmez.

Yazı için 7 yorum yapılmış:

  1. Metin Uğurlu dedi ki:

    İyi bir teklif, bakalım diğer kardiyolog arkadaşları bu sefer nasıl bir savunmak yapacaklar, gerçekten merak ediyorum….

  2. Dr. Olcay Emel’ in bu teklifine ilaç endüstrisine göbek bağı ile bağlı kardiyoloji uzmanları ve derneklerinin sahip çıkması mümkün değil.

  3. tuna erinçler dedi ki:

    Sosysl sigortalar ilâçların hiçbirini ödemese aman ne kadar da sevinir

  4. handan turker dedi ki:

    statinlerin profilaksi yaptığı olay sadece kardiovasküler olaylar değil ki serebro vasküler olaylar da end- organ korunumları da..
    statinlerin anti diabetiklerden bir farkı yok ki..
    düzenli statin kullanmak batılı ülkelerde de çok yaygın ve endikasyonları belli. çünkü inmeler ve konjestif kalp yetmezliğinin kostu çok çok daha yüksek..

  5. Erol Gökkurt:

    Bütün dünyada ve tabii ülkemizde de kronik önlenebilir ölümcül hastalıklardan primer-sekonder koruma ve tedavi uygulamaları kılavuz denilen denenmiş, bilimsel olarak geçerliliği kabul edilmiş ve üzerinde konsensus sağlanmış planlar üzerinden uygulanmak üzere doktorlara uygulamaları için yol göstericilere ihtiyaç vardır. Bence diyerek keyfi tedavilerle hastalarımızı yerine göre eksik yerine göre tartışılır uygulamalarla karşı karşıya bırakacak uygulamalar bize zarardan başka bir şey vermez. Türk Kardiyoloji Derneği bu konuda sözü geçen en yetkin kurum olup, onların hazırladığı kılavuz ile söz konusu yazının sahibinin istediği farklıdır. Diş macunu ile atherom plağı arasında mantık sınırları içerisinde hiç bir benzer ve/ya ilintili bir benzerlik olamaz. O zaman doğum kontrol yöntemi olarak yıllarca devletin dağıttığı prezervatiflerde plastik sanayiinin kazancına yaradığı için ve paranın devlet kalması için bedava ya da yazıdaki anlamı ile proflaksi için dağıtılmamalı, steril olmayan eldivenlerin parasını SGK ödememeli ( elini yıkasınlar ), kaynatmalı recordlu enjektörler tekrar uygulamaya konmalı ki günde milyonlarca harcanan tek kullanımlık enjektörlerden gelen para ile vs vs örnekler uzayabilir. Ağacın derdi kendisini kesen baltanın sapının odundan olmasıdır..

  6. Dr. Mahmut YILMAZ dedi ki:

    Keşke bir doktor yazmış olmasaydı bu yazıyı.. Sadece üzüldüm..

  7. çigdem yazıcı dedi ki:

    merhabalar ahmet rasım beyı kutluyorum .doktorlara güvenim yok olmuştu .gerçek doktorlarda varmış.teşekkürler

Siz de yorumunuzu paylaşın: