KIZAMIĞIN KENDİSİ Mİ YOKSA AŞISI MI İYİDİR?

Yazı Fontunu Büyült Yazı Fontunu Küçült Yazı Fontunu Sıfırla
obez kadın 4

Çocuk İmmunoloji ve Allerji uzmanı Prof. Dr. Alişan Yıldıran‘ ın yazısı:

Başlığı okuyup da ne saçma diyenler, bu yazıyı da okumasın. Kafalarını kuma gömmeye devam edebilirler tabii…

En önemli aşı otoriteleri kabul edilen Plotkin, Orenstein ve Offit (Dr. Profit)’in editörü oldukları ana kitapda (textbook) (1) dünya aşı piyasasının beş milyar dolar olduğu, 2015’de bunun 45 milyar dolara çıkacağı öngörülmüş! Vay canına insanlığa ne büyük hizmet!

Bir Suriye’li çocuğa bir dilim ekmek vermeyen adamlar bunlar (2), hatırlatırım. Küçük bir hesap yapalım, günde on dolara bir çocuğu doyurabiliriz, yılda 3650 dolar eder, yılda yaklaşık 12,5 milyon, on yılda ise en az 1.25 milyon çocuk bu para ile doyar, garip hesaplar yaparak aşı ile hayat kurtardığını zanneden hekimlere duyurulur (3).

Daha önce yazdığım yazılarda kızamık virüsünün ne kadar iyi bilindiğini, virüs üzerinde ne kadar çok araştırma yapıldığını, vahşi (tabii yolla hastalık yapan) ve aşı suşu (tipi) arasında önemli farklar olduğunu (3), bağışıklık sistemi üzerinde çok önemli etkileri olduğunu (5), kızamık ile ilgili istatistik numaraları ile yeni ve kerameti kendilerinden menkul aşıların gündeme getirildiğini (6), merhum Prof. Dr. Ahmet Aydın hoca ile birlikde otizm başda, pek çok hastalığa yol açabileceğini ve bu konuda bilhassa ABD’de pek çok dolap döndüğünü (7) naçizane dilim döndüğünce anlatmış idim.

Daha sonra, masum bir çocukluk hastalığı iken, öcü olarak telkin edilmesini aslında büyük ihtimalle aşıya bağlı ortaya çıkan SSPE (subakut sklerozan panensefalit, ölümcül bir beyin hastalığı) salgınlarını (6) kısa süre önce dile getirmişdim.

Her aşı gibi kızamık aşısının  da çok güvenli olduğu, pek çok bilimsel araştırmadan geçdikden sonra piyasaya sürüldüğü şeklinde bir algı hatasına temas etmeden geçemeyeceğim. Bilimsel bir iddianın geçerliliği altın standard kabul edilen çift kör, plasebo kontrollü çalışmalar ile doğrulanarak ölçülür.

Meşhur tıp kütüphanesi pubmede “double blinded”, “placebo controlled”, “measles vaccine” anahtar kelimelerini yazdığınızda sadece 27 çalışma çıkmakdadır (8). Bunların çoğu zaten konu ile alâkasızdır. Bu çalışmaların ilki (9) 1981 yılında yayınlanmış, 502 çocuk, aşıdan sonra sadece 42 gün takip edilmiş ve aşı güvenli ilan edilmiş.

O halde, kızamık aşısının yaklaşık yirmi yıl önce, 1963’de ABD’de ve dünyada nasıl rutin kullanıma sokulduğunu (1) sorgulamak gerekmiyor değil mi, muhterem otoriteler?

Bendeniz kızamık enfeksiyonunun çocuklukda geçirilmesinin sağlıklı, normal yolla doğmuş, anne sütünü iki yıl almış bir çocukda immün sistemi ve immün repertuarı müsbet etkileyeceği, bilhassa tümör tarayıcı sistem olan CD8 T lenfositler ve NK hücreler üzerinde ileriki yaşlarda sıhhatli bir hayat sürdürmeye faydalı olacağı kanaâtindeyim.

Bu tanıma uymayan çocuklara ise bu tehlikeli aşının yapılmasının ise; zaten immün sistemlerinin uygun ve yeterli cevap oluşturamaması sebebi ile tıbbî ve hukûkî olarak uygun olmadığını düşünüyorum.

Nitekim, bu mülâhazamı doğrulayacak yeni bir araştırma yayınlandı (10); başlığı “kalp ve damar hastalıklarının kızamık ve kabakulak ile ilişkisi” şeklinde, Çocuk aşılarında daha makul bir ülke olan Japonya’da yapılmış ve prestijli bir dergi olan Atherosclerosis (Anlamı; damar sertliği)de yayınlanmış

Evvelâ, araştırmaya temel teşkil eden düşünceyle ilgili bir önbilgi verelim; yüce Allah (cc) insanı en mükemmel şekilde yaratmışdır, vücudumuz hastalıklara karşı önce deri ve mukozalar gibi fizik; ve gözyaşı, mide asidi gibi fizyolojik bariyerler ile tahkim edilmişdir. Bunların kâfi gelmediği durumlarda bağışıklık sistemi devreye girer.

Bir enfeksiyonun oluşması ancak bunların tam ve düzgün çalışmadığı durumlarda mümkün olabilir. Bilindiği gibi günümüzde enfeksiyon hastalıkları değil alerjik ve otoimmün hastalıklar daha sık görülmekdedir. Enfeksiyonlar ve alakalı ölümlerin aşılara değil, hijyenin düzelmesine bağlı olabileceği (11) alerjik ve otoimmün hastalıkların artışının ise bilhassa aşılara bağlı olabileceği (12) kuvvetli bir ihtimaldir.

Bununla ile ilgili olarak en yaygın teori hijyen hipotezidir. Bu teori erken yaşlarda karşılaşılan enfeksiyon ve parazitlerin immün repertuarı müsbet etkileyeceği ve bağışıklık sisteminin düzgün çalışmasını sağlayacağı hakkındadır ve geniş kabul görmekdedir (13).

Mevzû-u bahis araştırma, Japonya’nın 45 bölgesinde kızamık aşısının başlatıldığı 1989’dan önce, 1988-1990’da başlatılmış, yaklaşık 40000 erkek ve 60000 kadınını hayat tarzını ihtiva eden bir anket çalışması ile katılımcılar 2009’a kadar takip edilmiş. Netice, tabii kızamık hakkındaki kanaâtimi ve hijyen hipotezini destekler mahiyette; çocukken kızamık ve kabakulak geçiren erkeklerde kalp krizi sıklığı %29, inme %17, kadınlarda kalp krizi %17, inme %21 daha az görülmüş!

Tabii, sadece bunlara bakarak kızamığın kendisi mi, yoksa aşısı mı iyidir kendiniz karar vermelisiniz, ammaa, hesap gününde bendenize demedi demeyin.

Kaynaklar:

1. http://www.amazon.co.uk/Vaccines-Plotkin-Orenstein-Stanley-ebook/dp/B009FZ70QS/ref=sr_1_1?ie=UTF8&qid=1450004597&sr=8-1&keywords=vaccine+orenstein

2. http://www.milliyet.com.tr/suriyeli-kizin-vasiyeti-yurekleri-gundem-2162528/

3. http://www.zaman.com.tr/aile-saglik_asi-ile-her-yil-14-bin-hayat-kurtariliyor_2272015.html

4. http://ahmetrasimkucukusta.com/2014/05/18/misafir-yazar/kizamik-virusu-bagisiklik-sistemini-nasil-etkiler/

5. http://ahmetrasimkucukusta.com/2014/05/18/misafir-yazar/kizamik-virusu-bagisiklik-sistemini-nasil-etkiler/

6. http://ahmetrasimkucukusta.com/2015/10/06/misafir-yazar/kizamik-asisinin-iki-doz-yapilmasi-gerekiyormus-emin-misiniz-3/

7. http://www.memurlar.net/haber/484489/

8. http://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/?term=double+blinded+placebo+controlled+measles+vaccine

9. http://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/7017582

10. http://www.atherosclerosis-journal.com/article/S0021-9150(15)01380-5/abstract

11. http://www.healthsentinel.com/joomla/index.php?option=com_content&view=section&layout=blog&id=8&Itemid=55

12. http://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/10648110

13. https://en.wikipedia.org/wiki/Hygiene_hypothesis

Yazı için 10 yorum yapılmış:

  1. Hatice Nazlı dedi ki:

    Sayın Hocam, çocuğunuz var mı varsa lütfen söyleyin kızamık aşısı yapıldı mı yapılmadı mı?

  2. Aysun Köseoğlu dedi ki:

    Değerli hoca, otobanda ters yönde giden ama diğerlerini ters yönde gidiyor zanneden Temel fıkrasındaki şoförden farkınız yok. Kafamız karıştı. Kızamık mı tehlikeli yoksa kızamık aşısı mı vallahi de billahi de anlayamadık. Ya siz bir daha anlatın ya da anlayanlar anlamayanlara anlatsınlar

  3. Salim Özcan dedi ki:

    Düşündürücü bir yazı, ben memnun oldum efendim. Biraz düşünelim tartışalım, her söyleneni hap gibi yutmayalım. Bu dünyada aşı sevdalıları olduğu gibi aşı muhalifleri de var ve tabii ki de olmalı. Şimdi iş kızamık aşısını mutlaka yaptırın diyen tarafa düşüyor. Bu yazıdaki iddiaları Alişan Hoca gibi kanıtlarıyla kaynaklarıyla çürütmeleri gerekiyor. Dikkat: Kanıt göstermden hakaret etmek yazarın haklılığını gösterir.

  4. Salim bey teşekkürler, Aysun hanım birinci paragrafı tekrar okuyun lütfen, Hatice hanım, yüce Allah kime ne zaman ne vereceğini çok iyi bilir.

  5. Hatice Nazlı dedi ki:

    Hocam tabi Yüce Allahın hikmetinden sual aolma çok şükür ianançlı insanlarız ama siz benim soruma cevap vermemişsiniz. Ben sizin çocuğunuzun olmadığını anladım desem ne dersiniz bilmiyorum. Şöyle sorayım çocuğuma kızamık aşısı yaptırayım mı yaptırmayayım mı? Kesin cevap yazmayacaksanız hiç yazmayın daha iyi.

  6. ismet badem dedi ki:

    Valla ben çocukken kızamık oldum su çiçeği oldum ilaç aldığımı bile hatırlamıyorum, gözümün yan tarafında ufak bir lekeden başka bir bakiyesi kalmadı iki hastalığın da. O kadar büyütülecek birşey değil demek istiyorum. Yani aşı çıkmış diye hemen atlamak yerine iyice tahkik etmek lazım. Herkes alerji oluyor neden!!! Eskiden alerji seviyesi ne kadardı? Hocam Allah razı olsun çalışmalarınızda başarılar dilerim.

  7. Nehir kurtmen dedi ki:

    Hocam,goruslerinize katiliyorum.en kiymetilerimiz,evlatlarimiz birilerinin menfaatlerine alet olmasinlar elbette. Ancak size bir sorum olacak. Eyvallah asi yaptirmayalim ancak sonrasinda ne olacak.biz hekim degiliz. Cocugum kizamik ya da kabakulak gecirirken neler yapmaliyiz? Yol gosterici fikirlerinize gercekten ihtiyacimiz var……..

  8. faik dedi ki:

    yararda/şifada/ilaçta/aşıda/iğnede yalan, zararda/zehirde/virüste yalan
    var biraz sen oyalan

Siz de yorumunuzu paylaşın: