D VİTAMİNİ EKSİKLİĞİ ÜREME FONKSİYONLARINI BOZUYOR

Yazı Fontunu Büyült Yazı Fontunu Küçült Yazı Fontunu Sıfırla
kasa fişi

D vitamini eksikliğinin üreme fonksiyonlarını bozduğu ve bunun D vitamini verilerek düzeltilebileceği haberi, eminim ki her biri başka şekil ve derecelerde “D vitamininden nemalananlar camiasında” sevinçle karşılanmıştır.

Bu beyhude bir sevinçtir.

Bilim dünyası D vitamini eksiliğini D vitamini verilerek tedavi edilmesi gereken bir “hastalık” sanıyor.

Araştırıldığı zaman kanserden kalp hastalıklarına, obeziteden diyabete, astım ve alerjilerden kemik erimesine, depresyondan kısırlığa kadar günümüzde pandemi (dünya çapında salgın) mertebesine erişen tüm kronik hastalıklarda D vitamini eksikliği bulunur.

Gel gelelim burada sorun D vitamini eksikliği değildir ve bunu D vitamini vererek çözmeye kalkmak da ancak “Vitamin D Konseyi” gibi ticari kuruluşlara yakışır.

Üreme fonksiyonlarında bozukluk olanlardaki mesele sağlıklı hayat tarzından uzaklaşmak, adam gibi beslenmemek, hareketsiz olmak, güneş ışınlarından istifade etmemektir.

Bu mesele de D vitamini tabletleriyle değil sağlıklı yaşamanın tüm unsurlarını yerine getirerek, yeteri kadar güneşlenerek, yeteri kadar hareket ederek ve adam gibi beslenerek halledilebilir.

Neredeyse tüm zamanını akıllı bina, AVM, ulaşım araçları gibi kapalı mekanlarda güneş görmeden geçiren, yerinden kımıldamayan, hazır gıdalarla beslenen “akıllı” insanların tabii ki D vitaminleri düşük olur.

D vitamini vitamin değildir

Vitamin demek vücutta yapılmadığı için dışarıdan alınması gereken madde demektir ve bu tarife göre de deride güneş ışınlarının (ultraviyole B) etkisiyle üretilen “D vitamini bir vitamin değildir“.

D vitamini dediğimiz kimyasal madde vücutta yapılan bir hormondur.

Gelelim neticeye

Adam doktora gitmiş, “Çok hastayım doktor bey” demiş:

Vücudumda parmağımla bastığım her noktada şiddetli ağrı oluyor. Göğsüme basıyorum orası ağrıyor, karnıma basıyorum orası ağrıyor, koluma basıyorum orası ağrıyor, başıma basıyorum orası ağrıyor. Ne olur derdime bir çare“.

Doktor hastayı muayene etmiş, “Turp gibisin” demiş, “senin sadece parmağın kırık” diye eklemiş.

***

D vitamini eksikliği de tıpkı böyledir, bir kırık parmak sendromudur.

Eksikliği D vitamini vererek düzeltmek hayat tarzı hatalarının gizli kalmasına ve ileride daha büyük faturalarla karşımıza çıkmasına yol açacaktır.

Büyük D vitamini Yalanlarını” öğrenmek için size bir yazımı tavsiye ediyorum:

Kaynak: http://ahmetrasimkucukusta.com/2016/12/16/yazilar/tip-yazilari/besin-destekleri/buyuk-d-vitamini-yalanlari/

***

Ntv’ nin haberi:

Avusturyalı bilim insanlarının çalışması, D vitamini eksikliğinin üreme fonksiyonlarında etkili olduğunu, cinsiyet hormonlarının üretimini olumsuz etkilediğini ve tüp bebek başarısını düşürebileceğini ortaya koydu.

Çalışma, D vitamini eksikliğinin düzeltilmesinin üreme sonuçları ve hormon düzeylerini olumlu etkilediğini ve tüp bebek başarısını artırabileceğini gösterdi. Yürütülecek geniş çalışmalar sonrasında, vitamin D’nin, kısırlık tedavisi gören çiftler için faydalı olabileceği öngörülüyor.

Portekiz’in başkenti Lizbon’da, 95 ülkeden 3 bin 700 katılımcının 2 binin üzerinde bildirimle yer aldığı Avrupa Endokrinoloji Kongresi’nin başkanlığını yapan Hacettepe Üniversitesi (HÜ) Tıp Fakültesi Öğretim Üyesi Prof. Dr. Bülent Okan Yıldız, kongrede endokrinoloji alanında çok sayıda yeni çalışmanın bilim camiasıyla paylaşıldığını söyledi.

ÜREME FONKSİYONLARINDA DA ETKİLİ, KANSER DE DE

Ele alınan konulardan birinin “üreme fonksiyonlarında D vitamininin etkisi” olduğunu ifade eden Yıldız, D vitamininin güneşlenme ile vücut tarafından üretilen bir hormon olduğunu ayrıca yağlı balık, yumurta gibi yiyeceklerle alındığını ve vücuttaki kalsiyum fosfor dengesini kontrol ettiğini anlattı. Yıldız, D vitamini eksikliğinin, birçok sağlık sorunuyla ilişkili olduğunu dile getirerek, bunlar arasında kalp-damar hastalıkları ve kanserin bulunduğunu söyledi.

D VİTAMİNİ DÜŞÜYOR, OBEZİTE ARTIYOR

Son verilere göre Avrupa toplumlarında yüzde 80’e varan oranlarda D vitamini eksikliği bulunduğunu aktaran Yıldız, bunun özellikle sağlıksız ve hareketsiz yaşam sürenlerde daha fazla olduğunu bildirdi. Obezite sıklığı artarken vitamin D düzeylerinin de düştüğünün altını çizen Yıldız, “Son yıllarda yapılan gözlemler, D vitamini eksikliğinde, kadın ve erkeklerde üreme fonksiyonunun bozulduğunu ortaya koyuyor. Çiftler arasında yüzde 15’lere varan sıklıkta görülen kısırlıkla ilişkili nedenlerden biri olarak vitamin D eksikliği gösteriliyor” dedi.

“D VİTAMİNİ, KISIRLIK TEDAVİSİ GÖREN ÇİFTLERE FAYDA SAĞLAYABİLİR”

Prof. Dr. Yıldız, D vitamininin özellikle erkeklik hormonu olan testosteron ile ilişkisinin bilindiğini belirterek, yeni yapılan çalışmalarda D vitamininin tedaviyle yerine konulmasıyla, kadınlarda ve erkeklerde üreme fonksiyonu ve fertilitenin iyileştirilip iyileştirilmediğinin sorgulandığını söyledi.

Avusturyalı bilim insanlarınca yürütülen ve ilk sonuçları Avrupa Endokrinoloji Kongresi’nde açıklanan çalışmaya ilişkin bilgi veren Yıldız, şu değerlendirmede bulundu:

“Yeni yapılan bir çalışmayla, D vitaminin kadın ve erkek kısırlığında etkisi araştırıldı. Bu kapsamda, kontrollü bir seri çalışma hala yürütülüyor. Bugüne kadar yapılan çalışmalarda, D vitamininin kısırlığın değişik yönleri ile ilişkili olduğu ortaya kondu. Çalışmalarda, D vitamini eksikliğinin, erkekteki sperm hücresinin hem üretimini hem de olgunlaşmasını, kadınlarda da hem yumurta hücresinin hem de rahim zarının fertiliteye hazırlanmasını, ayrıca kadınlık ve erkeklik hormonlarının üretimini olumsuz etkilediği belirlendi. Bunun dışında D vitamini düzeyleri düşük olanlarda tüp bebek sonuçlarının daha başarısız olduğu, D vitamini takviyesiyle tüp bebek başarısının artırılabileceği ifade edildi. Aynı şekilde, D vitamini eksikliğinin giderilmesinin, erkeklerde de sperm kalitesi, üreme fonksiyonu ve testosteron düzeyleri üzerinde olumlu etkisi olduğunu gösteren veriler mevcut.”

ÜREME FONKSİYONLARI İÇİN BİR RİSK

Çalışmaların bir üst seviye getirilerek devam ettiğini dile getiren Yıldız, D vitamini eksikliğinin üreme fonksiyonu için bir risk faktörü olduğunun gösterildiğini dile getirdi.
Yıldız, “Şimdi hem aradaki neden-sonuç ilişkisinin belirlenmesi hem de kadın ve erkeklerde üreme fonksiyonları üzerinde olumlu etki sağlayabilmek için hangi dozda ve ne kadar süreyle D vitamini verilmesi gerektiği inceleniyor. Bu konudaki geniş çalışmaların sonuçlarına göre D vitamini kısırlık tedavisi gören çiftlerde yararlı bir seçenek olarak yer alabilir” değerlendirmesinde bulundu.

Kaynak: http://www.ntv.com.tr/saglik/d-vitamini-eksikligi-ureme-fonksiyonunu-bozuyor,ftO5nGaiyE-JBj3dFSqfPw

Siz de yorumunuzu paylaşın: