DR. CANAN DAĞDEVİREN’DEN OBEZİTEYE SENSÖRLÜ TAKİP

Yazı Fontunu Büyült Yazı Fontunu Küçült Yazı Fontunu Sıfırla
kasa fişi

Forbes dergisinin “30 Yaşından Küçük 30 Bilim İnsanı” listesine giren Türk bilim insanı Canan Dağdeviren, yeni bir buluş yaptı. Midedeki değişiklikleri takip edebilen sindirilebilir bir sensör geliştirdi. Bu sensör obezite hastalarının tedavisi için yol gösterici olacak.

Sindirim sistemindeki bozuklukların ve besinlerin vücuttaki takibini takip edecek olan bu sensörler, içinde olduğu kapsüllerin erimesiyle birlikte vücuda nüfus edebiliyor, mide duvarına ve bağırsağa yapışabiliyor.

Aynı zamanda ilaçların alım sürecini de takip edebilecek olan sensörler, tüketilen besinlerin alımını kontrol ederek obezite ile mücadelede önemli bir fayda sağlayacak, doktorlar da bu sensör sayesinde elde ettikleri verilerle hastalarına bir program çizebilecek.

Obezitenin yanında yeme düzeni ve ilaç takibi konusunda da büyük fayda sağlayacak olan sensörler, doktorların hastalarını takip etmeleri konusunda yardımcı olacak.

İKİ GÜNE KADAR KALABİLİYOR

Dr. Canan Dağdeviren, “İlk kez, esnek ve piezoelektrikli bir cihazın midede mekanik veya elektrik bozunmaya uğramadan iki güne kadar kalabildiğini gösterdik” açıklamasında bulundu.

Kaynak: http://www.posta.com.tr/dr-canan-dagdeviren-den-obeziteye-sensorlu-takip-haberi-1341890

Siz de yorumunuzu paylaşın: