ANTİDEPRESANLAR OBEZİTEYE YOL AÇIYOR

Yazı Fontunu Büyült Yazı Fontunu Küçült Yazı Fontunu Sıfırla
kasa fişi

Dikkat: Yazının sonunda ek var!

***

Depresyonun kilo yaptığı ve obezitenin depresyona yol açtığına inanılır.

İngiltere’ de 300 binden fazla kişiye ait kilo ve vücut kitle endeksleri (VKE)10 senelik bir dönemde analiz edildi.

Katılımcılar VKE’ lerine göre gruplara ayrıldı.

İlk sene içinde antidepresan yazılanların 10 sene içinde kilolarında yüzde 5 artış olma riski yüzde 21 fazla bulundu. 

Risk antidepresan tedavinin ikinci ve üçüncü senelerinde daha yüksekti ve ilaç alımından sonraki 6 sene de yüksek seyretti.

Yaş, cinsiyet, diyabet veya kanser gibi bir hastalığın olmasının sonuçlara önemli bir etkisi olmadığı belirlendi.

Katılımcıların başlangıç kilolarının kilo almaya bir etkisi yoktu.

Bazı antidepresanları içenlerin kilo alma ihtimallerinin daha fazla olduğu belirlendi.

Buna göre, mirtazapine ve citalopramın kilo alımı ile ilişkisi daha kuvvetliydi ve yüzde 5 daha fazla kilo alma riski birincisi için yüzde ikincisi için yüzde 26 daha fazlaydı.

Araştırmanın gözleme dayalı olması bu sonuçlardan bir illiyet bağı çıkarmayı engelliyor.

Kaynak: https://www.bmj.com/content/361/bmj.K1951

***

EK 1 (22.12.2021): Antidepresanlar daha kısa süreli ve daha az yazılmalı. Uzmanlar ilaçlarla ilişkili yan etkilerin ve yoksunluk semptomlarının, ilaçların avantajlarından daha ağır basabileceğini söylüyor. Kaynak: https://dtb.bmj.com/content/early/2021/12/13/dtb.2020.000080

Kaynak: https://www.indyturk.com/node/450826/sa%C4%9Flik/britanyal%C4%B1-ara%C5%9Ft%C4%B1rmac%C4%B1lar-antidepresanlar-daha-k%C4%B1sa-s%C3%BCreli-ve-daha-az-yaz%C4%B1lmal%C4%B1

***

EK 2 (25.1.2023):  How antidepressants help bacteria resist antibiotics. A laboratory study unravels ways non-antibiotic drugs can contribute to drug resistance.

Guo’s group and other teams also observed that antidepressants — which are among the most widely prescribed medicines in the world — killed or stunted the growth of certain bacteria. They provoke “an SOS response”, Guo explains, triggering cellular defence mechanisms that, in turn, make the bacteria better able to survive subsequent antibiotic treatment.

In a 2018 paper, the group reported that Escherichia coli became resistant to multiple antibiotics after being exposed to fluoxetine3, which is commonly sold as Prozac. The latest study examined 5 other antidepressants and 13 antibiotics from 6 classes of such drugs and investigated how resistance in E. coli developed.

In bacteria grown in well-oxygenated laboratory conditions, the antidepressants caused the cells to generate reactive oxygen species: toxic molecules that activated the microbe’s defence mechanisms. Most prominently, this activated the bacteria’s efflux pump systems, a general expulsion system that many bacteria use to eliminate various molecules, including antibiotics. This probably explains how the bacteria could withstand the antibiotics without having specific resistance genes.

But exposure of E. coli to antidepressants also led to an increase in the microbe’s mutation rate, and the subsequent selection of various resistance genes. Although in bacteria grown in anaerobic conditions, levels of reactive oxygen species were much lower and antibiotic resistance developed much more slowly.

Moreover, at least one antidepressant, sertraline, promoted the transfer of genes between bacterial cells, a process that can speed up the spread of resistance through a population. Such transfer can occur between different types of bacteria, allowing resistance to hop between species — including from harmless bacteria to pathogenic ones.

Kaynak: https://www.nature.com/articles/d41586-023-00186-y

***

EK 3 (14.6.2023): SSRI sınıfı antidepresanlar ‘kimyasal kastrasyona’ sebep olabilir.

Hastalar, bu ilaçların yol açtığı kalıcı, geri dönüşü olmayan cinsel işlev bozukluğu hakkında uyarılmıyor.

Kaynak: https://maryannedemasi.substack.com/p/antidepressants-can-cause-chemical

***

EK 4 (5.12.2023): Tıp uzmanları ve politikacılar, hükümete yazdıkları açık mektupta Birleşik Krallık genelinde reçete edilen antidepresan miktarının azaltılması çağrısında bulundu.

NHS’ye göre, İngiltere’de 2022-23 yıllarında toplam 8,6 milyon hastaya antidepresan reçete edildi ve bu miktar 2011’den bu yana neredeyse iki katına çıktı.

Ruh sağlığını iyileştirmiyor

Salı günü British Medical Journal’da yayımlanan mektupta şu ifadeler yer alıyor: “Antidepresan reçetelendirilmesindeki artış, nüfus düzeyinde ruh sağlığı sonuçlarında bir iyileşmeyle ilişkili değildir; bazı ölçümlere göre antidepresan reçetelendirilmesi arttıkça bu durum daha da kötüleşmiştir.”

Mektupta, antidepresan reçeteleme oranının azaltılmasının, hafif rahatsızlıklar için antidepresan reçetelenmesinin durdurulması ve reçeteli ilaçlardan yoksunluk semptomları yaşayanlara yardımcı olmak üzere yeni hastalar için 24 saat hizmet veren ulusal bir reçeteli ilaç yoksunluk yardım hattı ve web sitesinin finanse edilmesi ve sunulması gibi önlemlerle sağlanabileceği belirtildi.

BMA başkan yardımcısı Prof Sam Everington ve Uluslararası Psikiyatrik İlaç Bırakma Enstitüsü başkanı Prof John Read’in de aralarında bulunduğu tıp uzmanları tarafından imzalandı.

Kaynak: https://medimagazin.com.tr/guncel/asiri-antidepresan-recetelenmesi-toplumun-ruh-sagligini-artirmiyor-hatta-bozuyor-108571

Makale: Politicians, experts, and patient representatives call for the UK government to reverse the rate of antidepressant prescribing

K: https://www.bmj.com/content/383/bmj.p2730

***

Siz de yorumunuzu paylaşın: