ÇOK İLAÇ YAZAN DOKTORLARI TAKİBE ALACAĞIZ

Yazı Fontunu Büyült Yazı Fontunu Küçült Yazı Fontunu Sıfırla
kasa fişi

Dikkat: Yazının sonunda ek var!

***

Habertürk’ te Kübra Par’ ın Sağlık Bakanı Fahrettin Koca ile mülâkatının tamamını aşağıdaki bağlantıdan okuyabilirsiniz (1).

İlgili resim

***

Bu mülâkatla ilgili olarak benim görüşlerim özetle şu şekildedir:

BİR: Beslenmenin bilimi olamayacağını savunan biri olarak “bilim adamlarından” oluşan beslenme konseyinin de Türk halkının beslenmesine faydası olabileceğine inanmıyorum.

Konsey, bilim adamları yerine evde kendi yoğurdunu, salçasını, turşusunu, sirkesini, kendi yemeğini yapan “kadınlarımızdan” oluşsaydı mesele değişirdi.

İKİ: Adam gibi bir beslenme için halka sunulan gıdalara endüstrinin elinin değmemiş olması şarttır ve bunu sağlamadan sağlıklı bir beslenmeden söz etmek mümkün değildir.

İşlenmiş hazır gıdaların tümünün ortadan kaldırılması gerekirse de buna dünyada USA dâhil hiçbir devletin gücünün yetebileceğini sanmıyorum.

Mısır şurubu kotası sıfırlanmalıdır ama bunu yapamayacağınıza göre toplumun nişasta bazlı şekere karşı bilinçlendirilmesi hakikaten çok mühimdir.

many pills in palms of doctor ile ilgili görsel sonucu
 

ÜÇ: Daha çok spor yapanlara hastanelerde öncelik, katılım payının düşürülmesi gibi tedbirler yerine hastaneye daha az giden, daha az tetkik yaptıran, daha az ilaç kullananların sağlık sigorta primlerinin azaltılması ve hatta sıfırlanması daha etkili olacaktır (kaskodaki hasarsızlık indirimi gibi hastalıksızlık indirimi) .

Bu sayede hastanelerdeki “gereksiz” kalabalıklar da azalacaktır.

DÖRT:Çok ilaç yazan doktoru takibe alacağız” sözleri çok önemlidir. Daha önce de defalarca yazdığım gibi hastalardan daha az tetkik isteyen, daha az ilaç yazan doktorlara avantajlar (performans) sağlanmalıdır.

İlaca ödenen paranın hepimizin cebinden çıktığını hastalar gibi doktorların da çok iyi bilmesi gerekir.

BEŞ: İnsanların eften püften şikâyetlerle ve zırt pırt hastanelere hele de acile gitmeleri hastanelerde gereksiz yığılmalara, gerçek acillik olan hastaların da zarar görmesine yol açmaktadır. 

Sağlık hizmetlerinde basamak sistemi çok önemlidir, aile hekimliği müessesi geliştirilmeli ve “gerçek aile hekimleri” yetiştirilmelidir; bunun için de tıp eğitiminin yeniden düzenlenmesi şarttır.

ALTI: Bedava sağlık hizmeti de olmaz, herkesten geliri oranında katkı payı kesilmesi şarttır.

YEDİ: Halkın hastalıklarla korkutulması yerine sağlıkla ilgili doğru bilgilendirilmesine önem verilmelidir.

Gelelim neticeye

Sağlık Bakanlığı’ nın benim senelerdir dile getirdiğim tavsiyelerimi dikkate almasından mutlu oldum.

İnşallah uygulamaya da geçerler.

Sadece hastalar değil doktorların da çok fazla ilacın, aşının, tahlilin, tetkikin kısaca “çok fazla tıbbın daha çok sağlık demek olmadığını” kavramakta daha çok geç kalmamaları en büyük temennimdir.

Mülâkatın tamamını okumak için: https://www.haberturk.com/fahrettin-koca-daha-cok-spor-yapanlara-hastanelerde-oncelik-ve-ulasimda-indirim-gelebilir-2505776

***

EK 1 (21.9.2023): TIP PUBMED’ DEN ÖĞRENİLMEZ Genç kardeşimizi tebrik ediyor, muvaffakiyetler temenni ediyorum. Aslında her tıp fakültesi talebesinin “temizlikçi”, “hastabakıcı” ve “hemşire” olarak mutlaka belli bir süre çalıştırılması gerekir. Bir hastanın sıkıntıları, ona nasıl davranılacağı, nasıl oturtulup kaldırılacağı, nasıl yemek yedirileceği… ancak bu şekilde öğrenilir. Ben yurt dışında stajyer olarak bu şekilde çalıştırıldım ve kitap ve hocalardan, PubMed’ den öğrenemeyeceğim pek çok şeyi bu sayede öğrendim. En iyi Hoca, Hasta’ dır.

Kaynak: https://x.com/drahmetrasim/status/1704746345473421329?s=20

***

Yazı için 2 yorum yapılmış:

  1. Boşnak Rasim dedi ki:

    İlaç yazmayan doktor dayak yer benden söylemesi

  2. burakj dedi ki:

    yapmayın sayın bakan bey yapmayın allah aşkına bırakın herkes hastanelere gitsin filimler çekilsin tahliller yapılsın ilaçlar yazılsın partinize oy mu kaybettirmek amacınız halkın isteklerine karşı gelinemz

Siz de yorumunuzu paylaşın: