SAĞLIK BAKANLIĞI TAVSİYELERİMİ HAYATA GEÇİRİYOR

Yazı Fontunu Büyült Yazı Fontunu Küçült Yazı Fontunu Sıfırla
sağlık bakanlığı

Zaman gazetesinde Çağlar Avcı’ nın Üniversitelerde ‘tam gün’e ‘misafir doktor’ çözümü” başlıklı haber kısaca şöyle:

“Üniversite hastanelerinde doktor yokluğundan ameliyatlar yapılamıyor’ eleştirisine karşı çözüm için devreye giren Yükseköğretim Kurulu (YÖK) ve Sağlık Bakanlığı, ‘Tam Gün’ nedeniyle ayrılan hocaların yerine sözleşmeli akademisyenler görevlendirecek. Üniversitede kadrosu bulunmayan ve özelde ya da kamu kurumlarında çalışan öğretim üyeleri, sözleşmeli olarak haftanın belli günleri ihtiyaç olan üniversitelerde ameliyatlara girebilecek.”

Milliyet gazetesinde “Uzman doktorlar üniversitelere hizmet satacak” başlıklı haber de aynı konuya değiniyor.

Bundan üç ay kadar önce kaleme aldığım “Sözleşmeli öğretim üyeliği “çare” olabilir” başlıklı yazımda ben de aynen bu sistemi tavsiye etmiştim.

Varan 2

Sabah gazetesinde yer alan “Aile hekimliğine gözaltı” başlıklı habere göre de Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanı Faruk Çelik de, doktorların reçete yazmasını azaltmak için fazla ilaç yazanlara negatif performans uygulanmasının gündemde olduğunu söylemiş.

Altı ay önce yayınladığım “İlaç israfının önlenmesi için SGK’ ye bir tavsiye” isimli yazımda Bakan Çelik’ in dile getirdiği fazla ilaç yazan doktora negatif performans uygulamasının bir benzerini “pozitif performans” şeklinde tavsiye etmiştim. Bence benim teklifim daha doğrudur.

Yazımın ilgili paragrafı aynen şöyle:

“SGK doktorların reçetelerini takip ederek az sayıda, düşük dozda ve ucuz ilaç yazan hekimleri ödüllendirmelidir. Bu sayede gereksiz ilaç kullanımı kontrol altına alınarak önemli ekonomik kazançlar elde edileceği gibi hastaların gereksiz ilaçlar yüzünden karşılaşacağı komplikasyonlar ve riskler de ortadan kalkacaktır.”

Gelelim neticeye

Sizleri bilemem ama ben bu haberleri okuyunca memnun oldum.

KAYNAKLAR

http://www.zaman.com.tr/haber.do?haberno=1188261&title=universitelerde-tam-gune-misafir-doktor-cozumu

http://gundem.milliyet.com.tr/uzman-doktorlar-universitelere-hizmet-satacak/gundem/gundemdetay/08.10.2011/1448171/default.htm

http://www.ahmetrasimkucukusta.com/2011/07/16/yazilar/elestirel-yazilar/saglik-sistemi/sozlesmeli-ogretim-uyeligi-care-olabilir/

http://www.sabah.com.tr/Ekonomi/2011/10/08/aile-hekimligine-gozalti

http://www.ahmetrasimkucukusta.com/2011/04/12/yazilar/elestirel-yazilar/ilaclar/ilac-israfinin-onlenmesi-icin-sgk-ye-bir-tavsiye/

Yazı için 2 yorum yapılmış:

  1. İZZET GÜLLÜ dedi ki:

    Teşekkürler hocam. Elinize, yüreğinize, emeğinize sağlık. Sizin gibi çıkar şebekelerine karşı sürekli dik duran, hiç bir kişisel kaygı gütmeyen, duyarlı, meslek onuruna ve bilime yürekten bağlı, mütevazi, kibirsiz bir hocamıza ancak saygı duyulur.

  2. ihsan eren dedi ki:

    Hiç merak etmeyin hocam biz 2011 cerrahpaşa mezunları bu yasaları çıkaranlara ve fikir sahipleri yapanların kulaklarını çok çınlatıyoruz.

Siz de yorumunuzu paylaşın: