SADECE KIRMIZI ET DEĞİL TAVUK ETİ DE KANSER RİSKİNİ ARTIRIYOR

Yazı Fontunu Büyült Yazı Fontunu Küçült Yazı Fontunu Sıfırla
kasa fişi

Dikkat: Yazının sonunda ek var!

***

Kırmızı etle kanser münasebetini ortaya koyan araştırmalara dayanarak tavuk etinin tercih edilmesi tavsiye edilirdi ama yeni bir araştırmada tavuk etinin de bazı kanser türlerinin riskini artırdığı gösterildi.

Oxford üniversitesi tarafından yapılan araştırmaya göre tavuk eti lenfoma, melanoma ve prostat kanseri riskini artırıyor.

Araştırmacılar, tavuk eti-kanser arasındaki münasebetin kesin olmadığını ve daha ileri araştırmalarla incelenmesi gerektiğine, alkol içmek gibi başka sebeplerin de rollerinin olabileceğine, bu sonuçlara dayanarak tavuk etinden uzak durulması gerekmediğine dikkat çekiyorlar.

Aynı araştırma kırmızı et tüketiminin meme, kolon-rektum ve prostat kanseri ile ilişkili olduğunu da ortaya koyuyor.

tavuk kızartma ile ilgili görsel sonucu

475.488 Britanyalı üzerinde yapılan araştırma Journal of Epidemiology and Community Health’ de yayınlandı (1).

5.7 senelik sürede bu kişilerin 23.117’ sine kanser teşhisi kondu.

Araştırma bu münasebetin tavuk etinde bulunan bir kanserojenden mi tavuğun pişirilme yönteminden mi kaynaklandığı hakkında bir bilgi vermiyor.

Birkaç ay önce yayınlanan başka bir araştırmada ise kırmızı etten uzaklaşarak tavuk eti yemeye başlayanlarda meme kanseri riskinin yüzde 23 azaldığı tespit edilmişti (2).

Mühim olan gıdanın türü değil sağlıklı olmasıdır

Sadece kanser değil tüm hastalıkların yiyecek ve içeceklerle alâkası vardır.

Mühim olan gıdanın nasıl üretildiği ve işlenip işlenmemesidir.

Kırmızı et fabrikalarda suni yem, hormon, antibiyotik ve diğer başka kimyasallarla beslenen hayvanlardan elde ediliyorsa ve bunlar başta nitrit ve nitratlar olmak üzere kimyasal maddelerle muamele ediliyorsa bu etten kimseye hayır gelmez.

Aynı durum tavuk eti için de geçerlidir.

Geleneksel yöntemlerle üretilen, muhafaza edilen, pişirilen ve endüstrinin elinin değmediği her gıda sağlıklıdır ve tabii ki etlerin nasıl pişirildikleri de çok önemlidir.

Veganlar çıkıp da “Gördünüz mü hayvan eti kanser yapıyor bizim gibi beslenin” falan demeye kalkmasınlar, bitkilerle beslenmenin de kanser riskini artırdığını gösteren araştırmalar var (3).

chicken grill ile ilgili görsel sonucu

Gelelim neticeye

Biri çıkar ”Kırmızı et kanser yapıyor, tavuk etini tercih edin” der, öteki de “Hayır, tavuk eti kansere yol açıyor” der, ne yiyeceğinizi şaşırırsınız.

Beslenme araştırmaları böyledir, birinin dediği ötekininkini tutmaz çünkü beslenmenin araştırması olmaz.

Kaynaklar:

1.https://jech.bmj.com/content/73/Suppl_1/A15.1

2.http://ahmetrasimkucukusta.com/2019/08/08/yazilar/tip-yazilari/beslenme/kumes-hayvanlari-eti-meme-kanseri-riskini-dusurebilir

3.http://ahmetrasimkucukusta.com/2018/04/02/yazilar/tip-yazilari/beslenme/vejetaryen-beslenme-kanser-alerji-ve-ruh-hastaliklari-riskini-artiriyor/

***

EK 1 (10.9.2022): Sebze, meyve, tam tahıl ve posalı gıdalarla beslenenlerde kırmızı etin kanser yapıcı etkisi ortadan kalkıyor.

Kaynak: https://www.mdpi.com/2072-6643/12/8/2265

Makale: Co-consumption of Vegetables and Fruit, Whole Grains, and Fiber Reduces the Cancer Risk of Red and Processed Meat in a Large Prospective Cohort of Adults from Alberta’s Tomorrow Project

***

Yazı için 2 yorum yapılmış:

  1. Emine dedi ki:

    Bence hoca ete veya tavuğa değil de bunların pişirilme ve işlenmesini sakıncalı buluyor. Yoksa etsiz bir hayat düşünemiyorum.

  2. Seçil dedi ki:

    Et yemeyelim mi?

Siz de yorumunuzu paylaşın: