KÜMES HAYVANLARI ETİ MEME KANSERİ RİSKİNİ DÜŞÜREBİLİR

Yazı Fontunu Büyült Yazı Fontunu Küçült Yazı Fontunu Sıfırla
kasa fişi

Anadolu Ajansı’ nın haberi:

ABD’de Ulusal Çevre Sağlığı Bilimleri Enstitüsünden bilim adamlarının yaptığı araştırma, kırmızı etin, invaziv (yayılma potansiyeli olan) meme kanseri riskini artırdığını öte yandan tavuk, hindi ve ördek etinin bu riski azalttığını ortaya koydu. 

Araştırma çerçevesinde 42 bin 12 kadının yaklaşık 7 yıl boyunca et pişirme yöntemleri ile hangi eti ne kadar tükettikleri incelendi ve süreç içinde bin 536 kadına meme kanseri teşhisi koyuldu.

Kırmızı et tüketimi en üst seviyedeki kadınların, en alttakilerle karşılaştırıldığında meme kanserine yakalanma olasılığının yüzde 23 arttığı gözlemlendi.

Meme kanseri riskinin yüzde 15 düştüğü belirlendi.

Öte yandan kümes hayvanları etini en çok tüketen kadınlarda, en az tüketenlerle kıyaslandığında meme kanseri riskinin yüzde 15 düştüğü tespit edildi.

Fiziksel aktivite, obezite ve alkol tüketiminin sonuçları değiştirmediğine dikkati çekilirken, etin pişirilme yöntemiyle meme kanseri arasında herhangi bağlantı gözlenmedi.

Çalışma ekibinin lideri Dr. Dale P. Sandler, kümes hayvanları etini tüketmenin meme kanseri riskini azaltmasının altında yatan mekanizmanın henüz bilinmediğini kaydetti.

chicken nugget ile ilgili görsel sonucu

Gelelim neticeye

BİR: Bu gözleme dayalı bir çalışmadır dolayısıyla sebep-sonuç ilişkisini değil sadece bir birlikteliği ortaya koyar.

İKİ: Kümes hayvanları eti yenmesinin meme kanseri riskini yüzde 15 azaltıyor olmasının pratik bir karşılığı yoktur ve ayrıca da esas önemli olan riskteki mutlak azalmadır.

ÜÇ: Bu araştırmadan kümes hayvanları etinin meme kanseri riskini yüzde 15 artırdığı sonucu da çıkabilirdi ve bunun da bir değeri olmazdı. Hiçbir kadın tavuk yiyerek meme kanserinden kurtulacağını sanmasın.

DÖRT: Etin pişirilme yöntemiyle kanser arasında bir bağlantı olmaması da tuhafıma gitti. Ne yani, istediğimiz kadar mangal yiyelim, tütsülenmiş et yiyelim, öyle mi?

BEŞ: Kümes hayvanı deyip geçmemek gerekir. Hangi kümes hayvanı, köyde serbest gezen mi, fabrikada yetiştirilen mi?

ALTI: Kanseri veya herhangi bir hastalığı tek bir gıda üzerinden değerlendirmek yanıltıcıdır; beslenme bir bütündür.

Kaynak: https://www.aa.com.tr/tr/saglik/kumes-hayvanlarinin-eti-meme-kanseri-riskini-dusurebilir/1551768

Yazı için 1 yorum yapılmış:

  1. cezmi dedi ki:

    nagıt ve şinitzel asla yemeyin

Siz de yorumunuzu paylaşın: