OBEZ GENÇLERİN BEYİNLERİNDE HASAR OLUŞTUĞU GÖSTERİLDİ

Yazı Fontunu Büyült Yazı Fontunu Küçült Yazı Fontunu Sıfırla
kasa fişi

Dikkat: Yazının sonunda ek var!

***

Radiological Society of North America (RSNA) senelik toplantısında sunulacak olan bir araştırmaya göre, obez gençlerin beyinlerinde MR görüntülemesinde enflamasyonla alâkalı olması muhtemel hasar tespit edildi.

Araştırmada, yaşları 12-16 arasında değişen 59 obez ve 61 sağlıklı gencin beyinleri MR difüzyon tensor tekniği (DTI) ile incelendi.

DTI’ de beynin beyaz cevherinin durumu ile korelasyon gösteren fraksiyonel anizotropi (FA) adı verilen değer hesaplandı; FA’ daki azalma beyaz cevherde hasar olduğu anlamına geliyor.

Araştırmada obezlerde beynin sağ ve sol yarısını bağlayan sinir demetlerinden oluşan korpus kallozum ve orta orbitofrontal beyin kıvrımı bölgesinde FA değerlerinde azalma olduğu tespit edilirken beynin hiçbir bölgesinde artmış FA gösterilemedi.

MRI, obesity ile ilgili görsel sonucu
 

Araştırmanın uzmanlarından P. Bertolazzi “Obez gençlerin beyinlerinde değişiklik belirlediğimiz bölgeler iştah, heyecan ve bilişsel fonksiyonlarından mesul idi” diyor ve ilave ediyor:

Bu hasar örnekleri yağ hücreleri tarafından sentez edilen ve enerji seviyeleriyle yağ depolarını düzenleyen leptin gibi bazı enflamasyon belirteçleriyle korelasyon gösteriyordu.

Bazı obezlerde beyin leptine cevap vermiyor ve bunlar uygun veya fazla yağ depoları olmasına rağmen yemeye devam ediyorlar. Leptin direnci olarak bilinen bu durum yağ hücrelerinin daha fazla leptin üretmelerine yol açıyor.

Beyaz cevherdeki hasar insülin seviyeleri ile de ilişkili bulundu. Obezlerde insülin direncine sıklıkla rastlanıyor ve vücut buna cevap vermiyor.

Beyin haritalarında beyin değişiklikleriyle leptin ve insülin hormonları arasında müspet bir korelasyon belirledik”.

MRI, obesity ile ilgili görsel sonucu

Gelelim neticeye

Her geçen gün 7’ den 70’ e her yaş grubunda çığ gibi artan obezitenin yarattığı kronik enflamasyon tepeden tırnağa tüm organ ve dokuları etkiliyor; beyinde de hasara yol açmasında şaşıracak bir şey yok.

Ben, asıl, başlıca sebebi işlenmiş gıdalarla sağlıksız beslenme ve hareketsizlik olan obeziteye ilaç, aşı ve genetik müdahalelerle çare bulmaya çalışan bilim adamlarının beyin MR’ larında ne tür bir hasar var, onu görmek isterdim.

Kaynak: https://www.sciencedaily.com/releases/2019/11/191125100405.htm

***

EK 1 (27.9.2020): Obezlerde beyin plastisitesinin bozulduğu, bunun da yeni şeyler öğrenme veya bir şeyler hatırlamayı bozduğu gösterildi. Kaynak: https://www.mdpi.com/2076-3425/10/9/579

***

Yazı için 2 yorum yapılmış:

  1. İbrahim Cem dedi ki:

    Bu adamalrın işi gücü yok galiba ki bu tür işe yaramaz şeylerle vakit geçiriyotlar

  2. Diyetisyenim. Çocuk Hastenesinde gözlemlediğim obeziteye neden olan unsurlar çok kısa şöyle; Obezitede zengin veya dar gelirli ailerin pek fazla farkı yoktu. Akıllı beslenme bilgisi yok. Kulaktan duyma ve kolay olanı seçiyorlar. Anne babası çalışanların çoğunluğu hazır gıda tüketiyor(fast food). Yağ oranları yüksek. Dar gelirlilerde her çeşit besin tüketimi yok fakat süt yerine kola alan aile, çocuk oyunları yerine her iki gurupta hareketsizlik bilgisayar, yürümek yerine servis var her iki gurupta şehirlerde. Siyaset üstü uzmanlardan kurulan beslenme gıda tarım komisyonu gerekliliğini düşünüyorum. Verdiğiniz bilgileri dikkatle okuyor takip ediyorum. Paylaşımlarınız için teşekkür ederim.

Siz de yorumunuzu paylaşın: