EGZERSİZ LEPTİN VE LÖKOSİTLERİ AZALTARAK KALBİ KORUYOR

Yazı Fontunu Büyült Yazı Fontunu Küçült Yazı Fontunu Sıfırla
kasa fişi

Dikkat: Yazının sonunda ekvar!

***

Yeni bir araştırmada egzersizin leptin ve lökositleri azaltarak enflamasyonu baskıladığı ve böylece kalp ve damarları koruduğu ortaya çıktı (1).

Araştırma iki grup fare üzerinde yapıldı. Bir grup fare bir gecede 6 mil koşacağı kafeslerde bir grup ise koşma bandı olmayan kafeslerde tutuldu.

6 hafta sonra koşan farelerde kemik iliği kök ve progenitör hücre (hematopoietic stem and progenitor cells=HSPC) aktivitesi ve lökosit seviyelerinin koşmayan farelere nazaran anlamlı derecede azaldığı tespit edildi.

Egzersizin farelerde yağ dokusu tarafından yapılan ve iştahı kontrol eden leptin yapımını azalttığı da görüldü. Leptin aynı zamanda HSPC hücreleri daha aktifleştirir ve lökosit üretimini artırır.

Araştırmada lökositlerdeki azalmanın koşan fareleri enfeksiyonlara daha duyarlı kılmadıkları da görüldü.

HSPC, lökosit gibi herhangi bir kan hücresine dönüşebilirler, enflamasyonu artırabilir, enfeksiyonlara karşı savaşabilir ve yabancı cisimleri ortadan kaldırabilirler.

Bu hücreler çok fazla aktif olduklarında arterlerin duvarı gibi olmamaları gereken yerlerde de enflamasyonu başlatabilirler.

Aynı araştırıcılar iki büyük çalışmada kronik enflamasyona bağlı kalp-damar hastalığı olan ve hareketsiz yaşayan insanlarda leptin ve lökosit seviyelerinin arttığını tespit ettiler.

Gelelim neticeye

Kalp-damar hastalıklarının önlenmesinde egzersizin önemine dikkat çekmelerini beklediğim araştırmacılar, bu bulguların yeni tedavilerin geliştirilmesine imkân sağlayabileceğini söylemişler (2).

Pes!

Kaynak:

1.https://www.nature.com/articles/s41591-019-0633-x

2.https://hms.harvard.edu/news/heart-guard

***

EK 1 (15.3.2023): Aç tavuklar kendini buğday ambarında sanmaya devam ededursunlar… Aç fareler, beyinleri iştahı bastıran bir hormon olan leptin ile uyarıldığında, yemek yemeye göre çiftleşmeye ve karşı cinsten farelerle etkileşime geçmeye öncelik verdiler.

Kaynak: https://neurosciencenews.com/leptin-hunger-mating-22556/

***

 

Yazı için 3 yorum yapılmış:

  1. GAFFUR dedi ki:

    LEPTİN DİRENCİ?

  2. Zevcet Aksoy dedi ki:

    Hiç çıkarları olmasa araştırmaları desteklerler mi Ahmet Hocam? Tabii ki bu araştırmadan da spor yapın yürüyün yüzün bisiklete binin gibi bir öneri çıkmaz. Çıksa çıksa ilaç çıkar ki…

  3. LAMİ dedi ki:

    ŞEREFŞİZ BUNNAR

Siz de yorumunuzu paylaşın: