İNSÜLİN DİRENCİNİN TEK SEBEBİ YÜKSEK GLUKOZ SEVİYELERİ DEĞİLDİR

Yazı Fontunu Büyült Yazı Fontunu Küçült Yazı Fontunu Sıfırla
kasa fişi

Açlık insülin seviyesi yüksekliğinin tip 2 diyabet gelişiminde öncü olduğu bilinir ve bu durum hücrelerin bu hormona duyarsız olmaları (insülin direnci) ve beta hücrelerinin de bunu telafi etmek için daha fazla insülin üretmesiyle açıklanır.

Gel gelelim, izole beta hücrelerinin aşırı insülin salgılamaya devam etmeleri bu teoriye ters düşer.

Yeni bir araştırmada, pankreastaki beta hücrelerinin diyabet hastalığının erken döneminde hangi mekanizmalarla fazla miktarda insülin salgılayabilecekleri incelendi.

Bir başka ifadeyle, insülin direnci ve yüksek glukoz seviyeleri dışında başka mekanizmaların diyabet gelişimine etkisi olabilir mi sorusuna cevap arandı.

Bu amaçla da glukoz olmadan insülin salgılanmasına etkisi olan mekanizmalar pre-diyabetik fareler üzerinde araştırıldı.

Obez pre-diyabetik farelerin beta hücrelerinin “Cyclophilin” (CypD) isimli proteinin “proton leak” fenomeni vasıtasıyla insülin salgısını glukoz olmadan da teşvik edebileceği ortaya kondu.

Bu mekanizmanın sağlıklı hayvanlarda normalde insülin salgısına tesiri olmayan serbest yağ asitlerine bağımlı olduğu tespit edildi.

Bu esterleşmemiş serbest yağ asitleri açlık döneminde beta hücreleri tarafından kullanılan ana yakıttır.

Ayrıca da CypD geni eksik olan farelerin fazla insülin salgılamadıkları da görüldü.

free fatty acids promotes hyperinsulinemia ile ilgili görsel sonucu

Bu olayın izole insan pankreas hücrelerinde de gerçekleştiği gösterildi: Obez kişilerde rastlanan seviyelerde yağ asitleri varlığında glukoz olmadan da aşırı insülin salgılanabileceği ortaya kondu.

Bu sonuçlar, insülin direncinin gelişmesini önlemek ve beta hücrelerinde proton sızıntısını bloke ederek ilerlemesini durdurmak dâhil diyabeti tedavisi için yeni yollar olabileceğini gösteriyor.

Kaynak: https://diabetes.diabetesjournals.org/content/early/2019/11/13/db19-0379

Yazı için 3 yorum yapılmış:

  1. Rıza Akar dedi ki:

    Çok teknik bir makale yazmışsınız. Hiçbir şey anlamadım. gelelim neticeye de yok. Doktorların çoğu da bundan bir şey anlamaz diye düşünüyorum.

  2. İrem Şengül dedi ki:

    Ben şunu anladım ki kan şekeri yüksek olmadan da insülin fazla miktarda salgılanabiliyor ve insülin direnci gelişebiliyor. Bunun sebebi de yağ asitleridir.

  3. Şevket dedi ki:

    Yani yağ asitleri fazla olanlar obezler fazla insulin salgılıyor. “beta hücrelernde proton sızıntısını bloke etmek çözüm olabilir” denmiş

Siz de yorumunuzu paylaşın: