BAĞIRSAKLARDA HASARA YOL AÇAN ŞEKERDEN ZENGİN DİYET KOLİTE ZEMİN HAZIRLIYOR

Yazı Fontunu Büyült Yazı Fontunu Küçült Yazı Fontunu Sıfırla
kasa fişi

Farelerde yapılan deneylerde, obezite, tip 2 diyabet riskini artırdığı iyi bilinen şekerin enflamatuar bağırsak hastalıkları riskini de artırdığı gösterildi.

Science Translational Medicine’ de yayınlanan araştırmada şekerin bağırsak mikrobiyotasını bozarak kalın bağırsaklarda enflamasyona yol açtığı ve bunun da ülseratif kolit, Crohn gibi enflamatuar bağırsak hastalıkları riskini artırabileceği ortaya çıktı.

Araştırmada, bir grup farenin içme suyuna 7 gün süreyle yüzde 10 glukoz, fruktoz ve sukroz katıldı.

Daha sonra farelere, bağırsaklarda enflamasyona yol açan yüzde 2.5 dekstran sülfat sodyum (DSS) ihtiva eden şekerli sıvı içirildi.

Araştırmadan ortaya çıkan bilgiler

BİR: Şekerden zengin diyetle beslenen farelerde ağır kolit gelişiyor ve bunların kalın bağırsaklarının koruyucu mukoza tabakasında hasara yol açan Akkermansia muciniphila ve Bacteroides fragilis türü bakterilerinin miktarları artıyor.

İKİ: Şekerle beslenen farelerde dost veya iyi bakteriler olarak bilinen Lactobacillus türü bakterilerin miktarı azalıyor.

ÜÇ: Glukozun kısa süre yüksek miktarda alınması sağlıklı bağırsaklarda enflamasyonu tetiklememekle beraber mikrobiyota kompozisyonunu değiştiriyor.

DÖRT: Genetik olarak kolit gelişmesine eğilimi olan farelerde veya DSS ile kolit yaratılan farelerde eğer önce şeker verilmişse daha ağır kolit geliştiği tespit edildi.

BEŞ: Şekerden zengin diyetle beslenen farelerin dışkıları diğer farelere nakledildiğinde bunlarda da ağır kolit geliştiği görüldü.

ALTI: Araştırma, gıda endüstrisi tarafından 1960’ larda geliştirilen ve birçok yiyecek ve içeceğin tatlandırılmasında kullanılan mısır şurubunun esas suçlu olduğuna işaret ediyor.

Enflamatuar bağırsak hastalıkları Batı’ da artıyor

Enflamatuar bağırsak hastalıklarının kesin sebebi bilinmemekle beraber bu hastalıklarda son senelerdeki hızlı artışta Batı usulü beslenme ve hayat tarzının etkisi olabileceği düşünülüyor.

Crohn ve ülseratif kolit gibi enflamatuar bağırsak hastalıkları tüm dünyada ve çocukluk çağı gibi bu hastalığın görülmediği yaş gruplarında giderek artıyor.

Dünyada, başlıca belirtileri, ağır ishal, karın ağrısı, kilo kaybı, hâlsizlik ve beslenme bozuklukları olan enflamatuar bağırsak hasta sayısının 3.5 milyonu bulduğu tahmin ediliyor.

Gelelim neticeye

Her türlü şekeri hayatımızdan çıkarmamız şart, şekerim.

Kaynaklar:

https://stm.sciencemag.org/content/12/567/eaay6218

https://www.inverse.com/mind-body/how-does-sugar-influence-the-microbiome

https://www.sciencedaily.com/releases/2020/10/201029142042.htm

Yazı için 1 yorum yapılmış:

  1. Serpil Çebi dedi ki:

    Pastaneleri baklavacıları şekercileri kapatmak lazım

Siz de yorumunuzu paylaşın: