ALZHEİMERİ VE BUNAMAYI ÖNLEYEN İLAÇ BULUNDU

Yazı Fontunu Büyült Yazı Fontunu Küçült Yazı Fontunu Sıfırla
kasa fişi

Dikkat: Yazının sonunda ek var!

***

Yeni bir araştırmaya göre, ahududu, böğürtlen, dut, çilek, elma ve yeşil çay gibi flavonoidden zengin besinleri fazla tüketenlerde Alzheimer ve bunama riskinin 2 ilâ 4 misli daha az olduğu bildirildi.

50 yaş üzerindeki 2.800 kişinin 20 seneden uzun zaman takip edildiği ve altı farklı flavonoid türünün etkilerinin incelendiği araştırma American Journal of Clinical Nutrition’ da yayınlandı.

Flavonoidler, başta böğürtlen, elma, armut, soğan, çikolata gibi yiyeceklerde ve yeşil çayda bol miktarda bulunuyor ve bunların enflamasyonu baskıladıkları biliniyor.

Flavonoller elma, armut ve yeşil çayda, antosiyaninler ahududu, böğürtlen ve karadutta, flavonoid polimerleri ise elma, armut ve çayda bulunuyor.

5 Types of Medication to Treat Difficult Alzheimer's Behaviors

Bugün için Alzheimer tedavisinde etkili bir ilaç yok.

Araştırmacılar her gün veya hiç değilse haftada üç gün bir kâse flavonoidden zengin gıda yenmesini tavsiye ediyor.

Analizlerde, bunama riskindeki azalmanın eğitim seviyesi, sigara, fiziki aktivite, vücut kitle endeksi, genel diyet kalitesi gibi faktörlerden bağımsız olduğu da gösterildi.

Gelelim neticeye

Gözleme dayalı bir araştırmadan bir sebep-sonuç ilişkisi çıkarmak mümkün olmamakla beraber bu gıdaların tümü de “adam gibi beslenmenin” olmazsa olmaz unsurlarındandır.

Araştırmadan tam aksi bir netice de çıkabilirdi ve bu, bu tür gıdaların riskli olduğunu göstermezdi, yeter ki bunlarda tarım zehirleri ve başka kimyasallar bulunmasın.

Bakalım KOVİD’ e karşı “kelle paçadan” daha etkili ve emniyetli bir ilaç bulunabilecek mi?

Kaynak:

https://academic.oup.com/ajcn/advance-article/doi/10.1093/ajcn/nqaa079/5823790

***

EK 1 (7.6.2021): FDA, 18 yıldan sonra bir Alzheimer ilacına onay verdi. Karar, bağımsız danışma komitesinin muhalefetine ve ilacın hastalara yardımcı olabileceğine dair yeterli delil olmadığını söyleyen bazı Alzheimer uzmanlarına rağmen alındı. Kaynak: https://www.nytimes.com/2021/06/07/health/fda-approves-alzheimers-drug.html

***

EK 2 (3.12.2023): Beyin glukoz metabolizmasında azalma ve mitokondriyal disfonksiyon, klinik Azheimer Hastalığı (AH) semptomlarının başlamasından 15 yıl kadar önce ortaya çıkıyor. AAH’ lı hastaların beyninde glikoz kullanımı tehlikeye girdiğinden, keton cisimleri (KC’ ler) alternatif bir enerji kaynağı olarak hizmet edebilir.

KC’ ler, yüksek yağ, orta düzeyde protein ve düşük karbonhidrat içeren ketojenik diyetlerin tüketilmesinin ardından artan yağ asitlerinin β-oksidasyonundan üretilir. KC’ lerin beyin enerji metabolizmasını iyileştirmek için kan beyin bariyerini geçtiği gösterilmiştir.

Bu derleme, ketojenik diyetin Aβ, tau (özellikle p-tau 181), GFAP ve NFL gibi varsayılan AH biyo-belirteçleri üzerindeki etkilerini tartışmakta ve KC’lerin nöro-enflamasyon, oksidatif stres ve mitokondriyal metabolizma üzerindeki rolünü ele almaktadır.

Makale: Ketone bodies mediate alterations in brain energy metabolism and biomarkers of Alzheimer’s disease

Kaynak: https://pubmed.ncbi.nlm.nih.gov/38033541/

***

Yazı için 1 yorum yapılmış:

  1. Gürhan dedi ki:

    Bizim dut da aynı işi görür değil mi

Siz de yorumunuzu paylaşın: