FLAVANOL’ DEN ZENGİN DİYET KAN BASINCINI DÜŞÜRÜYOR

Yazı Fontunu Büyült Yazı Fontunu Küçült Yazı Fontunu Sıfırla
kasa fişi

Çay, kakao, kabuklu yemişler, elma, böğürtlen gibi dutsu meyveler gibi flavanolden zengin yiyecek ve içeceklerle beslenenlerin tansiyonlarının daha düşük olduğu tespit edildi.

Birleşik Krallık’ ta Avrupa Muhtemel Kanser Araştırması kapsamında 20 yılı aşkındır izlenen 25 binden fazla kişi üzerinde yapılan çalışma Scientific Report’ da yayınlandı (1).

Mutat bir diyetin bir parçası olarak elde edilebilen yüksek flavanol alımı, anlamlı olarak daha düşük sistolik kan basıncı ile ilişkili bulundu.

Alt grup analizlerinde, tansiyonu yüksek olanların tansiyonu normal olanlara kıyasla flavanol biyobelirteç ve sistolik kan basıncı arasında daha güçlü bir ters ilişki olduğu gösterildi.

Katılımcıların ne kadar flavanol aldıkları biyo-belirteçlerle ölçülen flavanol alımı ile değerlendirildi.

Daha önceki çalışmalarda katılımcıların ne kadar flavanol aldığı kendi ifadeleriyle neler yiyip içtiklerine göre belirleniyordu ve bu sebeple de elde edilen verilerin güvenirliği oldukça düşük idi.

Top 5 Foods That Help You Control High Blood Pressure

İngiltere’ de yapılan ve kısa adı BMJ olan tıp dergisinde yayınlanan araştırmada da, 50 yaşın üzerindeki herkese bir elma verilmesi durumunda bu ülkede her sene kalp krizi ve felçlere bağlı 8 bin 500 ölümün önlenebileceği bildirilmişti (2).

Gelelim neticeye

Bu araştırma da “adam gibi beslenmenin” sağlıklı yaşamak için ne kadar önemli olduğunu bir kere daha dünyaya ilan ediyor.

Tıbbın babası Hipokrat diyor ki: Yiyecekler ilacınız, ilacınız yiyecekler olsun.

Bu da benden olsun: Sağlıklı olmanın yolu eczaneden değil pazardan geçer.

Kaynaklar:

1.  https://www.nature.com/articles/s41598-020-74863-7

2. http://www.bmj.com/content/347/bmj.f7267

Siz de yorumunuzu paylaşın: