ÜÇ BOYUTLU YAZICI İLE TAVUK ETİ ÜRETİLECEK

Yazı Fontunu Büyült Yazı Fontunu Küçült Yazı Fontunu Sıfırla
kasa fişi

Dikkat: Yazının sonunda ek var!

***

Laboratuvar ortamında tavuk olmadan tavuk eti üretildiği zaman fabrikada yetiştirilen tavukları beğenmeyen, ille de özgür gezen tavuk isteriz diye tutturanları “yakında tu-kaka ettiğiniz tavukları bile mumla ararsınız” diye uyarmıştım (1).

Nitekim aynen dediğim oldu.

Dünyaca meşhur tavuk restoranları zinciri KFC üç boyutlu biyolojik yazıcı ile tavuk eti üretimine başlayacağını açıkladı (2).

Görüyorsunuz Allah’ ın sopası yok, sen misin market tavuğunu beğenmeyip de ille de gezen tavuk diye tutturan: Al sana 3D yazıcı ürünü tavuk!

Gelelim neticeye

Dev şirketlerin, halkın sağlıklı ve kaliteli yiyecek ve içeceklere ulaşmasını sağlamak için kurulması planlanan Gıda Bilim Kurulu’na (GBK) neden şiddetle karşı olduklarını umarım herkes anlamıştır.

Kurul çalışmaya başladığında gıdalarla istedikleri gibi oynayamayacaklarını; keyiflerince GDO, katkı maddesi, tarım zehiri… kullanamayacaklarını; bu ürünlerin emniyetli olduklarını kesin olarak ispat etmeden pazara çıkamayacaklarını çok iyi biliyorlar.

GBK, bu şirketlere “Gel bakalım, ispatla bunların sağlığa zararlı olmadığını” diyecek.

Gezen tavuğun mucidi de zaten “Ye-mez-ler!” diyor da başka bir şey demiyor.

Yemezler" | YAVUZ DİZDAR

Kaynaklar: 

1.  https://ahmetrasimkucukusta.com/2017/03/16/yazilar/tip-yazilari/beslenme/sen-misin-fabrika-tavuklarini-begenmeyen/

2. https://www.indyturk.com/node/214721/ekonomi̇/kfc-üç-boyutlu-biyolojik-yazıcı-ile-laboratuvar-ortamında-tavuk-eti-üretecek

***

İndependent Türkçe‘ in haberi:

Dünyaca ünlü fast-food zinciri Kentucky Fried Chicken (KFC), laboratuvar ortamında tavuk parçaları üretmek için Rusya merkezli 3D Bioprinting Solutions isimli araştırma şirketi ile anlaştı.

“Geleceğin Restoranı” projesiyle yola çıkan şirketlerden, üç boyutlu “yazıcı” teknolojileri uzmanı 3D Bioprinting Solutions, tavuk hücrelerini kullanarak doğal tavuğun tadını ve dokusunu yakalamaya çalışacak. KFC ise bu şirkete, baharat ve diğer tüm malzemeleri tedarik edecek. 

İki şirketin bu girişiminin amacı ise sağlık yaşam trendinin yükselmesine ve geleneksel ete alternatif arayışlarının artmasına yanıt vermek, çevreye duyarlı gıda üretim yollarını geliştirmek. 

Üretilen etlerde tavuk hücreleri kullanacağı için yeni ürünün vejetaryen bir seçenek olmayacağını belirten KFC, küresel et endüstrisine bir çözüm getirmeyi hedeflediklerini açıkladı. 

Biyolojik üç boyutlu yazdırılacak tavuk kanatları, Rusya’da kurulacak fütüristik restoranda satışa sunulacak. 2020 sonbaharında son ürününün test aşamasının gerçekleşmesi planlanıyor. 

Hücre temelli üretimin hiçbir hayvana zarar vermeyeceğini de söyleyen KFC Rusya’nın Genel Müdürü Raisa Polyakova, son trend ve inovasyonları yakından gözlemlediklerini söyleyerek “Restoran ağımıza en gelişmiş teknolojileri entegre etmek için elimizden geleni yapıyoruz” dedi. 

Üç boyutlu bio-yazılım ile tavuk ürünleri üretmenin farklı küresel sorunlara cevap bulabileceğini belirten Polyakova, hedeflerinin önce Rusya daha sonra tüm dünya olduğunu ifade etti. 

3D Bioprinting Solutions kurucularından Yusef Khesuani ise üç boyutlu yazılım teknolojilerinin tıp dünyasında organ yapımı gibi alanlarda geniş kullanıma sahip olduğunu ancak son dönemde gıda üretiminde de kullanıldığını söyledi. Khesuani, kullandıkları teknoloji ile herkesin tüm et ürünlerine ulaşmasının kolaylaşacağını aktardı. 

Amerikan Çevre Bilimi ve Teknoloji Dergisi’nde yayımlanan bir makaleye göre üç boyut teknolojisiyle gerçekleşecek tavuk eti üretimi, mevcut yöntemlere kıyasla enerji tüketiminin yüzde 50’den fazla azaltıyor, sera gazı emisyonunu 25 kat düşürüyor ve arazi ihtiyacı 100 kat daha az oluyor. 

***

EK 1 (18.11.2022): ABD Gıda ve İlaç Dairesi (FDA), laboratuvar ortamında üretilen yapay tavuk etine onay verdi. Upside Foods isimli firma, tavuk hücrelerinden ürettikleri yapay eti satmaya hazırlanıyor. FDA, “gıda güvenliğini sağlarken, yemek teknolojilerinin gelişmesini de desteklediklerini” açıkladı. Şirket, Tarım Bakanlığının tesisi ziyaretinden sonra yapay eti piyasaya sürebilecek. Gelişme yapay et endüstrisi için bir sonraki önemli kilometre taşı olarak görülüyor.

Kaynak: https://medimagazin.com.tr/yabanci-haberler/fdaden-laboratuvarda-uretilen-yapay-tavuk-etine-onay-102903

***

Yazı için 3 yorum yapılmış:

  1. Çetin dedi ki:

    Hocam sen kiminle dalga geçiyorsun anlamadım. Bu adamların tüm derdi tarımı da hayvancılığı da bitirmek. İnsanları tamamen fabrika ürünü sentetik şeylerle beslemek istiyorlar. Bunların derdi insanları mankurtlaştırmak. Bunu herkesin görmesi lazım çok geç kalmadan…

  2. Mahmut dedi ki:

    Ben bu tavuğu yemem ama isteyenler tabiiki yiyebilir. Bize sadece afiyet olsun demek düşer.

  3. ÇiftçiBabam dedi ki:

    Şimdiki üretilenlerin pek de farkı yok. Hem mikrop da barındırmaz mis gibi hijyenik. Millet daha güzel yer. Ne de olsa Allah’ın yarattığı pis onların ki temiz değil mi?

Siz de yorumunuzu paylaşın: