BÜTÜN TAVUKLAR ‘GEZİNEMİYOR’

Yazı Fontunu Büyült Yazı Fontunu Küçült Yazı Fontunu Sıfırla
kasa fişi

Milliyet’ te Güngör Uras‘ ın yazısı:

Amerika’da tavuk eti, makbul et. Tavuk eti protein kaynağı. Tavuk etinde protein bol. Kolestrolü ve yağı düşük. Tüketilen tavuğun tamamına yakını çiftlik tavuğu. Ne var ki şimdilerde “gezinen tavuk” merakı başladı. Gezinen tavuklar, çiftlik tavuğunun 5 – 10 katı fiyatla satılıyor.

Amerika’da yılda 9 milyar çiftlik tavuğu yetiştiriliyor. Bunların eti 24 milyar kilogram. Tavuk etinin yüzde 19’u ihraç ediliyor. Kişi başına yılda 49 kg sığır ve domuz etine karşı 40 kg tavuk eti tüketiliyor. Bu kadar tavuğu serbest dolaşımla üretmenin imkânı yok.

Çiftlik tavuğu hakkında Türkiye’de olumsuz haberler tüketicinin kafasını karıştırıyor. ABD’de böyle kafa karışıklığı yok. Çünkü Tarım Bakanlığı (USDA) tüm çiftliklerini denetliyor. Ve sertifika veriyor. Bu zorunlu denetim.

Şimdilerde bir de organik denetimi ve sertifikası ile kümes dışı serbest dolaşım denetimi ve sertifikası var.

USDA’nın “organik” tanımı, antibiyotik ve hormon kullanılmamasını, “serbest dolaşım“ tanımı, kümes dışında tavuklara dolaşım imkânı verilmesi alanlarında sınırlı denetim.

Bir başka kuruluş HFAC (Humane Farm Animal Care) ise, organik sertifikası vermek için, tavuk yeminin de organik olmasını arıyor. Serbest dolaşımda, tavukların en az 4 saat kümes dışında gezinmesini ve bin tavuğa 10 dönüm gezinti alanı ayrılmasını şart koşuyor.

Gezinen tavuk…

Nihayet bir de tavuklara istediklerinde kümese girme, istediklerinde gezinme imkânı sağlayan -free range- türü üretim var.

(Bilgi için: Bir de kümes içi serbest dolaşım var. Kümeste 1 m2’de 13 tavuk besleniyor. Bu tavuklara, kümes içinde daha geniş alanda gezinti imkânı sağlanınca, buna kümes içi “cage free-serbest dolaşım” deniliyor.)

Çiftlik tavukları kümeste 32 – 45 günde 2.5 kg ağırlığa ulaşırken, gezinen tavuklar aynı ağırlığa daha uzun sürede ulaşabiliyor. Gezinen tavukların cinsleri de farklı. Plymouth Rock 90 günde, Brune Landoise 110 günde, Guinea Fowl 130 günde 2.5 kg ağırlık alabiliyor. (Guinea Fowl, bizim Beç tavuğu, Tokat tavuğu diye bildiğimiz tür tavuk.)

Gezinen tavuk modası çıktığından bu yana belli lokantalarda tavuk fiyatları göklere çıkmış durumda. New York’ta bir lokanta’da (Le CoqRico) bütün Plymouth Rock tavuk kızartması 98 dolara, Brune Landoise 100 dolara yenilebiliyor.

Kaynak: http://www.milliyet.com.tr/yazarlar/gungor-uras/butun-tavuklar–gezinemiyor–2430757/

Yazı için 1 yorum yapılmış:

  1. Ahmet Mithat CAN dedi ki:

    Bir tavuğun gezinen olmasının yanında organik denetimi için antibiyotik ve hormon kullanılmamasının denetimi önemli tabiki ancak bence en önemli konu yediğimiz tavuğun ne yediği…
    Bu açıdan HFAC (Humane Farm Animal Care) kuruluşunun, organik sertifikası vermek için, tavuk yeminin de organik olmasını arıyor olması en önemli konu…

Siz de yorumunuzu paylaşın: