İLAÇLAR DÜNYADA 5. ÖLÜM NEDENİ

Yazı Fontunu Büyült Yazı Fontunu Küçült Yazı Fontunu Sıfırla
kasa fişi

Bursa Tabip Odası’nın çıkardığı Multidisipliner COVID-19 kitabında COVID-19 Tedavi Stratejileri bölümünü Dr. Zülfiye Gül ile beraber kaleme alan Uludağ Üniversitesi Tıbbi Farmakoloji Ana Bilim Dalı Öğretim Üyesi Prof. Dr. Levent Büyükuysal, ilaçların tedavici edici etkilerinin yanında verdiği zararları da anlattı.

İlaçlar herkeste aynı etkiyi göstermiyor

İlaçların herkeste aynı etkiyi göstermediğine dikkat çeken Prof. Dr. Büyükuysal, hasta ve ilaç ile ilgili birçok faktörün ilaç etkisini değiştirebileceğini söyledi. Özellikle aynı anda kullanılan ilaçların etkileşmeye girerek, telafisi mümkün olmayan sonuçlara neden olabileceğini vurgulayan Prof. Dr. Büyükuysal çarpıcı bir bilgiyi de paylaştı:

“İlaç, dünyada bazı kaynaklara göre dördüncü, bazı kaynaklara göre beşinci ölüm nedeni… Yani ilaca bağlı ölüm, diyabete bağlı ölümden, tüberküloza bağlı ölümden veya diğer pek çok hastalıktan daha fazla can alıyor. Dolayısıyla ilaç dediğimiz ürünü kullanırken çok dikkatli ve mutlaka önerildiği şekilde kullanmalıyız.”

Yıllık maliyet 63,2 milyar euro

Prof. Dr. Levent Büyükuysal, ilaçların amaçlanmamış zararlı etkileri (advers ilaç reaksiyonu) sonucu her yıl  Avrupa Birliği ülkelerinde 100 ila 200 bin arasında insanın hayatını kaybettiğini dile getirirken, bu durumun yıllık maliyetinin ise 63,2 milyar euroyu bulduğunu vurguladı ve ekledi:

“Konu ile ilgili olarak 2008 yılında yayınlanan Avrupa Birliği raporuna göre, hastaneye yapılan hasta başvurularının yüzde 3-10’nun nedeni advers ilaç reaksiyonlarıdır.

Yani her yıl yaklaşık 2.5-8.4 milyon kişi, gerçekte hasta oldukları için değil, fakat kullandıkları ilaçlardan kaynaklanan bu reaksiyonlar nedeni ile hastaneye başvuruyorlar.”

COVID-19 ilaçları SARS ve MERS’te de kullanılmıştı

COVID-19’un tedavisinde kullanılan ilaçlar ilgili değerlendirmelerde bulunan Prof. Dr. Büyükuysal şunları söyledi:

“Günümüzde kullanılan COVID-19 ilaçlarının tamamı daha önce SARS, MERS gibi enfeksiyonlarda kullanılmış ya da o amaçla çıkarılmış ilaçlar. Ancak bu ilaçların COVID-19’daki etkinliği çok net değil. Hidrosiklorokin ile ilgili yayınlara baktığınızda, çalışmaların bir kısmında bu ilacın gerçekten çok etkili olduğunu, bir kısmında ise hiçbir etkisinin olmadığını görebilirsiniz. Benzer durum tedavide kullanılan diğer ilaçlar için de söz konusu. Biliyorsunuz Fransa’da ve bazı Avrupa ülkelerinde hidroksiklorokin kullanımı yasaklandı. Ama biz kullanıyoruz.  SARS ve MERS salgınlarında da bu ilaçların etkisi yaklaşık bugünkü kadardı. Vurgulamam gerekir ki, bu hastalıklar için de bir aşı geliştirilemedi; virüs mutasyon geçirdi, bulaşıcılığı ortadan kalkınca bugünkü gibi bir durum yaşanmadı ve aşı geliştirmeye de gerek duyulmadı.”

Devamını okumak için: https://eczaciyiz.net/haber/sadece-ab-ulkelerinde-yilda-200-binden-fazla-kisi-ilacta-advers-etkiden-oluyor/787242072

Siz de yorumunuzu paylaşın: