PROF. DR ASIM CENANİ’ Yİ KAYBETTİK

Yazı Fontunu Büyült Yazı Fontunu Küçült Yazı Fontunu Sıfırla
kasa fişi

Cerrahpaşa Tıp Fakültesi’ de çocuk sağlığı ve hastalıkları bilim dalı emekli öğretim üyelerinden Prof. Dr. Asım Cenani’ nin vefat ettiği haberini aldım.

Değerli Hoca’ mıza Allah’ tan rahmet diliyorum, mekânı cennet olsun.

***

Çocuk sağlığı ve hastalıkları mütehassısı Prof. Dr. Serpil Uğur Baysal’ ın yazısı:

Az önce, çok sevdiğim bir hocamızı kaybettiğimizi öğrenmenin üzüntüsü içindeyim. Türk Pediatri Kurumu’nun kurucularından Prof. Dr. Asım Cenani, henüz Dönem 3 öğrencisi iken bize Sosyal Pediatri’yi anlatmıştı.

Enez’de tatil yaptığım yaz döneminde onu hep çalışırken görürdüm.

Çok sevimli, güler yüzlü ve kibar bir insandı.

Berlin Hür Üniversitesi ile İstanbul Üniversitesi arasında yapılan anlaşma ile Çocuk Kliniği’nden benim de içinde olduğum üç asistanın Almanya’ya burslu gidişini desteklemişti.

Ailesine, Türk Pediatri’ye başsağlığı dilerim.

Prof. Dr. Asım Cenani’nin Özgeçmişi:

24 Mayıs 1931’de Gaziantep’te doğdu. Orta ve lise öğrenimini 1950 yılında Galatasaray Lisesi’nde tamamladıktan sonra İstanbul Üniversitesi(İÜ) Tıp Fakültesi’nde yüksek öğrenim gördü. Almanya’da Johan Gutenberg Üniversitesi’nde Pediatri İhtisası yaptı. Askerlik görevi süresince, 1963- 65 döneminde Haydarpaşa Askeri Hastanesi’nde Çocuk Kliniği bölümünde çalıştı. Almanya’da, 1966- 69 yıllarında insan genetiği üzerine ihtisas yaptıktan sonra bir yıl Hamburg Şehir Hastanesi Çocuk Kliniği’nde Şef Muavinliği yaptı. Daha sonra, Cerrahpaşa Tıp Fakültesi Çocuk Sağlığı ve Hastalıkları Kürsüsü’nde göreve başladı. 1970’de pediatride doçentlik sınavını verdi. 1971’de eylemli doçent, 1976’da eylemli profesör oldu.

1969-1974 yılları arasında Sitogenetik Laboratuarı kurucusu ve yöneticisi, Genetik Seksiyonu kurucusu ve yöneticisi, Genetik ve Teratoloji BD kurucusu ve yöneticisi, Sosyal Pediatri BD başkanlığı görevlerini üstlendi.

Edirne Tıp Fakültesi’nin kurucu üyesi olup Biyolojik ve Fizyolojik Bilimler AD başkanlığını ve Genetik Kürsü başkanlığını yaptı.

1980- 98 arasında, yine Cerrahpaşa Tıp Fakültesi’nde Sağlık Meslek Lisesi Müdürlüğü ve Tıbbi Biyolojik Bilimler Bölümü kurucu başkanlığını yaptı. Genetik ve Teratoloji Uygulama ve Araştırma Merkezi kurucu müdürlüğü görevinden sonra, Onkoloji Enstitüsü Tümör Genetiği BD Başkanlığı görevini üstlendi. 1995- 98 yıllarında İÜ Deneysel Tıbbi Araştırmalar Enstitüsü ve Genetik Anabilim Dalı Başkanlığı’nda görevini sürdürdü.

“Cenani- Lenz Sindaktilisi (Cenani Syndactilism)’ kavramıyla dünya tıp yazını tarihine adını yazdıran Profesör Cenani, 1998 tarihinde emekliye ayrıldı.

Bibliyografya

Pediatrik Genetik (Kolektif -1975),

Tıbbi Genetik (1987),

Tıp Dallarındaki İlerlemelerin Tarihi (1988),

Konjenital Malformasyon ve Genetik Hastalıkların Sıklığı (1989)

Ayrıca, TPK Kongre içeriklerinin tam metin olarak yer aldığı İstanbul Çocuk Kliniği kitaplarının editörlüğünü yapmıştı.

***

Hocamız Prof. Dr. Asım Cenani

Bu ülke Prof. Dr. Asım Cenani’ye çok şey borçludur bir hekim, bir bilim adamı, bir eğitimci, bir insan olarak. Vefatının ardından çok çeşitli çevrelerden yağan mesajlar, etkisinin ne denli yaygın ve büyük olduğunu bir kez daha gözler önüne seriyor zaten. Çok yönlü bir insandı hocamız. Genetikçi yönüyle, Cenani-Lenz Sindaktilisine adını vermiş, Türkiye’de genetik biliminin yerleşmesinde öncü olmuş bir bilim adamı;  eğitimci yönüyle, Türkiye’ye 700’den fazla Tıbbi Biyolog armağan eden İ.Ü. Cerrahpaşa Tıp Fakültesi Tıbbi Biyolojik Bilimler Bölümünün kurucusu, Cerrahpaşa Tıp Fakültesinin yetiştirdiği binlerce hekimin hayatına dokunmuş hocası. Çok iyi bir hekim, bilim adamı olmanın yanı sıra çok iyi bir yönetici, dernekçi, dergici, yazar, koleksiyoncu… Saymakla bitmeyecek bir insandı.

Biz Tıbbi Biyologlar her birimiz ayrı ayrı onun eserleriyiz. Öyle görürüz, öyle biliriz kendimizi ve ona göre davranmaya çalışırız. Her zaman, her yaptığımız işte önümüzde onun örneği vardır, layık olmaya çalışılacak. Çok iyi yetiştik; Cerrahpaşa Tıp Fakültesinin çok değerli hocalarından dersler aldık, fakat Asım Hocamızdır bizlerin bugün olduğumuz kişiler olmamızı sağlayan. Tıbbi Biyolojik Bilimler Bölümünü yoktan öyle bir ileri görüşle var etti ki, 23 yıl içinde yetiştirdiği mezunlar Türkiye ve dünyada ondan aldığı ışıkla çeşitli şekillerde bilime katkıda bulunmaya devam ediyorlar. Bugün dünyada benzeri bölümler yeni açılırken maalesef bizim bölümümüz kapanmış durumdadır.

Asım Hocamız çok sağlam bir bilimsel alt yapı sağlamanın yanı sıra, nasıl “insan” olunacağına dair de örnek oldu bizlere. Dürüst, güvenilir, çalışkan, sağlam karakterli bir insan olunurken aynı zamanda nasıl yumuşak, anlayışlı, sevecen, merhametli, iyi niyetli ve nazik de olabileceğimizi kendisini her gün görerek öğrendik, içselleştirdik. Bizim için bir hocadan çok fazlası oldu, babamızdı o bizim.

Sevgili Asım Hocamız, sizi tanıdığımız, sizden öğrendiğimiz, sizinle çalıştığımız için minnettarız. Yaşamınız boyunca bizleri aydınlattığınız ışığınız gittiğiniz yeri de aydınlatsın. Sizi hiç unutmayacağız.

Tıbbi Biyolog çocuklarınız

Tıbbi Biyologlar Derneği

Kaynak: https://www.herkesebilimteknoloji.com/duyurular/hocamiz-prof-dr-asim-cenani

Yazı için 4 yorum yapılmış:

  1. CANAN KARATAY dedi ki:

    ÇOK DEĞERLİ BİR HOCAMIZDI,ÇOK DEĞERLİ GERÇEK HEKİM VE GERÇEK BİLİM ADAMI YETİŞTİRMİŞTİR.

    TIP CAMİASI SON DERECE DEĞERLİ BİR HOCASINI KATBETMİŞTİR.

    NUR İÇİNDE YATSIN.

  2. Gürcan RAVALI dedi ki:

    Başsağlığı ve rahmetler diliyorum.
    Bilgilendirmenizle büyük değerimizin olduğunu ve kaybettiğimizi öğrendim.
    Çok teşekkür ediyorum.
    Saygılarımla

  3. Alişan Yıldıran, Prof. Dr. dedi ki:

    Allah cc gani gani rahmet eylesin.
    Talebesi olmak bahtiyarlığına erişmişdim.

  4. İbrahim Özdemir dedi ki:

    Allah rahmet eylesin. Yıllar önce, 90’ların başında lise öğrencisi dört kafadar olarak bize verilen ve boyumuzu, bilgimizi hayli aşan ödev konusunu araştırmak için kendisine ulaşmıştık. Gültepe Lisesinden çatkapı gelen bizleri fakültedeki odasında kabul etmiş, vakit ayırmış ve araştırdığımız konuda bize anlayabileceğimiz seviyede detaylı bilgiler vermiş, yardımcı olmuştu. Bu müşvik desteği, örnek yaklaşımı, bir hayat dersi de olmuştu bizim için. Mekânı cennet olsun.

Siz de yorumunuzu paylaşın: