GENLER VE ÜRETTİKLERİ PROTEİNLER NE İŞE YARIYOR

Yazı Fontunu Büyült Yazı Fontunu Küçült Yazı Fontunu Sıfırla
kasa fişi

Korcan Ayata‘ nın tivit dizisi:

1 Pandemi haberciliği ilginç bir hal almış. “Güvenilir” olduğunu düşündüğümüz haber kaynakları (NTV), kendilerinin bile anlamadığı haberleri, derme çatma tercüme ve yorumlarla bize aktarıyor. Verilen bilgiler ne işe yarıyor? Kafa karıştırıyor ve toplumu yanlış bilgilendiriyor.

2 Bulunan genlerin görevlerine baktığımızda, bu genlerde olabilecek mutasyonların doğumdan itibaren geçerli olduğunu ve kişiyi sadece Covid değil TÜM viral ve bakteriyel hastalıklara yatkın hale getirebileceğidir.

3 3, 5, 10 sene önce bu genlerdeki bozukluklar yüzünden binlerce kişi hastalığa yakalandı, ağır geçirdi ve belki de hayatını kaybetti. Covid’den önce de bu genlerin yatkınlığa sebep olduğu biliniyordu. Sırasıyla bu genlere ve proteinlere bakalım. IFNAR2, TYK2, OAS1, DPP9 ve CCR2.

4 IFNAR2: Bu gen interferon alfa ve beta reseptör zincirlerinin üretiminden sorumlu. Tip1 interferon denilen ve bağışıklık sistemi aktivitelerinde etkisi olan sitokinin bağlandığı reseptör.

5 TYK2: Non-Receptor Tyrosine Kinase 2. Kendisi bir reseptör olmadığı halde, birçok interferon ve interlökin reseptor fonksiyonlarında rol oynuyor. Bu mekanizmalar etkin çalışmadığında, bağışıklık sisteminin eli, kolu bağlı.

6 OAS1: Oligoadenylate Synthetade 1. Doğuştan gelen bağışıklık sisteminin virüslere karşı kullandığı önemli bir silah. Viral RNA’yı degrade ediyor ve virüsün çoğalmasını baskılamaya yardımcı oluyor.

7 DPP9: Dipeptidyl Peptitase 9. Bu protein hakkında elimizde diğerleri kadar veri yok. Görevi tam olarak bilinmese de, tip2 diyabet, obezite, kanser ve ağır Covid ile ilşkili bulundu. Ağır Covid’in başlı başına diyabet ve obeziteyle ilgili olduğunu artık herkes biliyor.

8 CCR2: C-C Chemokine Receptor Type 2. Çok önemli bir kemokin reseptörü. CCL2 “monosit çekici protein” adı verilen kemokinin bağlandığı reseptör. Monositlerin gerektiğinde dokulara girmesini, enfeksiyona karşı savaşmasını, daha sonra doku tamiri yapmasında rol oynuyor.

9 Bunun hakkında sayfalarca yaza bilirim, görevi o denli önemli. Hücre tespiti için CCR2 antikoru hep elimin altında. Sayfalarca olmasada, biraz bilgi herkese lazım. Bir gen veya kodladığı proteinlerdeki bozuklukları en güzel gösteren “knock-out” fare modelleridir.

10 Bilim insanları CCR2 geni olmayan fareler geliştirip, çeşitli gözlemler yapmıştır: -Aşırı yağlanma ve obezite. -Damar plaklanması, miyokardit, enfaktüs. -Hızlı alzheımer benzeri hastalık gelişimi. Alzheimer tespiti hemen tedavi amaçlı kullanıma yönelik araştırmaları tetikledi.

11 Tabi biyolojik mekanizmaların hiçbir zaman basit olmadığını unutmamak lazım. Görüldü ki daha embriyo aşamasında beyin dokusuna yerleşen, CCR2’ye sahip bağışıklık hücreleri ömür boyu burada kalıyor. Bizi koruyor, beyin fonksiyonu ve algılarımızın daha iyi çalışmasını sağlıyor.

12 Görüldüğü üzere bu genlerin bildiğimiz ve bilmediğimiz bir çok görevi var ve hiçbirisi Covid’e özgü değil. Yatkın birey her enflamatuar hastalıkta risk altında. Modern tıp ve hijyen koşulları bu kişilerin hayatta kalmasını sağlayabiliyor, bir yere kadar…

Yazı için 1 yorum yapılmış:

  1. Cansu dedi ki:

    KOrcan hocanın çok açıklayıcı başka tweet dizileri de var. Keşke onları da burada yayınlasanız. Bakması okuması daha kolay oluyor tweetleere göre.

Siz de yorumunuzu paylaşın: