RESTORANDAN UZAK SAĞLIKLI YEMEK

Yazı Fontunu Büyült Yazı Fontunu Küçült Yazı Fontunu Sıfırla
kasa fişi

Son senelerde tüm dünyada ev dışında yemek yeme modası aldı başını gitti.

Artık evlerde eskisi gibi çorbalar pişmiyor, tencereler kaynamıyor, fırınlar yanmıyor.

İşte, dışarıda yemek yemenin sağlığımızı ne ölçüde etkilediğini belirlemek için bir çalışma yapıldı.

Journal of the Academy of Nutrition and Dietetics’ de yayınlanan araştırma National Health and Nutritional Examination 1999-2014 kapsamındaki 20 yaşından büyük 35.085 erişkin üzerinde yapıldı.  

Katılımcıların beslenme alışkanlıkları, evden uzakta hazırlanan yemek yeme sıklığı da dâhil olmak üzere yüz yüze ev görüşmeleri sırasında bir anket ile belirlendi.

Takip süresinde 511’ i kalp-damar hastalıklarından ve 638’ i kanserden olmak üzere 2.781 katılımcının öldükleri tespit edildi.

Yaş, cinsiyet, ırk/etnisite, sosyo-ekonomik durum, diyet ve hayat tarzı faktörleri ve vücut kitle endeksi ile ayarlama yapıldı.

Günde 2 veya daha fazla öğünü evden uzakta yiyenlerde tüm sebeplere bağlı ölüm riskinin seyrek olarak ev dışında yemek yiyenlere göre yüzde 49, kalp-damar hastalıklarından ölüm riskinin yüzde 18 ve kanserden ölümlerin yüzde 67 daha fazla olduğu hesaplandı.

Araştırmacılar bu sonuçları, evden uzakta hazırlanan yemeklerin sık tüketiminin tüm sebeplere bağlı ölüm riskinin artmasıyla önemli ölçüde ilişkili olduğu, kardiyovasküler mortalite ve kanser mortalitesi arasındaki münasebetin ek araştırma gerektirdiği şeklinde yorumluyorlar.

Gelelim neticeye

Evde yemek yemeye bayılan, sadece ayda birkaç defa dışarıda yemek yiyen biri olarak bu araştırma beni mutlu etti.

Evde pişirilen ve tüm ailenin bir masada yediği yemeklerin tadının da sağlığa faydasının da restoran yemekleri gibi olamayacağı bu bilimsel araştırma ile gösterilmiş oluyor.

Teşekkürler Feryal Hanım!

Tıptan Uzak Sağlıklı Hayat kitabım gibi bir de Restorandan Uzak Sağlıklı Yemek diye bir kitap yazmak da farz oldu.

Prof. Dr. Ahmet Rasim Küçükusta » AMERİKALILAR DA TIPTAN UZAK SAĞLIKLI HAYAT  DİYOR

Kaynak: https://jandonline.org/article/S2212-2672(21)00059-9/fulltext

Yazı için 3 yorum yapılmış:

  1. Mustafa dedi ki:

    Korona virüs salgını başladığından beri Prof.Dr.Canan Karatay ve Prof.Dr.Ahmet Rasim Küçükusta güçlü bağışıklık sisteminin virüsle mücadeledeki önemini devamlı vurguluyorlar.

    İşte bağışıklık sistemi – virüs ilişkisiyle ilgili yeni bir haber :

    Corona virüsü mutasyonlarını araştıran ABD Ulusal Alerji ve Bulaşıcı Hastalıklar Enstitüsü’nden Andrew Redd yaptıkları araştırmada bağışıklık sisteminin mutasyonlu virüsü tanıdığını ve mücadele ettiğini söyledi.

    Andrew Redd ve beraberindeki ekip, bağışıklık sisteminin mutasyonlarla olan ilişkisini mercek altına aldı. Daha önce corona virüsüne yakalanıp iyileşen 30 kişiden kan örnekleri alan Redd ve ekibi, bağışıklık sisteminin corona virüsü mutasyonlarını tanıdığını ortaya koydu.

    Bağışıklık sistemi, corona virüsü mutasyonlarıyla karşılaştığında, Sars-CoV-2’yle mücadele etmek için kullandığı CD8+ T hücrelerini aktif şekilde üretmeye devam ediyor. Andrew Redd ve ekibi, yaptıkları çalışmanın bağışıklık sisteminin mutasyonlara karşı da hazırlıklı olduğunu gösterdiğini vurguladı.

    https://www.sozcu.com.tr/2021/saglik/abdde-carpici-arastirma-bagisiklik-sistemi-mutasyonlari-taniyor-6344573/

  2. Gülşen dedi ki:

    Bu araştırmayı restoran düşmanı biri yapmış

  3. Gonca dedi ki:

    Korona ev yemeklerini hatırlamamız bakımında işe yaradı. Fakat ev yemeği derken bu tencere yemekleri değil maalesef hamur işleri oldu.

Siz de yorumunuzu paylaşın: