EV YEMEKLERİ DİYABETİ ÖNLÜYOR

Yazı Fontunu Büyült Yazı Fontunu Küçült Yazı Fontunu Sıfırla
kasa fişi

Haftanın çoğu günü evde yemek yiyenlerde tip 2 diyabet riskinin restoranlarda yemek yiyenlere göre daha az olduğu bildirildi.

Araştırma döneminde ev yemekleri yiyenlerin daha az kilo aldıkları da görüldü.

Araştırma, 20 seneden fazla süre takip edilen 100 bin erkek ve kadın sağlık çalışanlarının sağlık ve beslenmeyle ilgili verileri üzerinde yürütüldü.

Buna göre haftada 11-14 defa öğle veya akşam yemeği yiyenlerde tip 2 diyabet riskinin haftada 6-7 defa e yemeği yiyenlere göre yüzde 14 az olduğu tespit edildi.

Araştırmaya göre evde yiyenler daha fazla sebze, meyve ve tam tahıl tüketiyor ve daha az meşrubat içiyor.

Evde yemek daha sağlıklı

Evde yemek yemenin daha sağlıklı olduğuna ve sadece diyabetin değil başta kanserler olmak üzere birçok hastalığın riskini azalttığına hiçbir şüphe yok.

Modern dünyada erkekler gibi çalışan kadınların pazara gitmeye, yemek hazırlamaya zamanları olmadığı için ister istemez ev dışında yemek veya hazır gıdalara yönelmek kaçınılmaz oluyor.

Restoranlarda özellikle de bunların fast food olarak bilinenlerin mönülerindeki gıdalar işlenmiş un, şeker ve trans yağlardan hazırlandıkları için hastalıklara zemin hazırlıyor.

Gelelim neticeye

Bu araştırma da, tip 2 diyabetin bir hastalık değil, bunun tamamen beslenme yanlışları ve hareketsizlikten kaynaklanan bir hayat tarzı kusuru olduğunu destekleyen bir delildir.

Sebze ve et yemekleri ve bunların haşlama, ızgara veya buğulama ile pişirilenleri tercih edildiğinde elbette dışarıda yemek yemede bir sakınca yoktur.

Kaynak: http://journals.plos.org/plosmedicine/article?id=10.1371/journal.pmed.1002052#abstract0

***

Siz de yorumunuzu paylaşın: