AŞIRI İŞLENMİŞ GIDALAR KALP SAĞLIĞINA ZARAR VERİYOR

Yazı Fontunu Büyült Yazı Fontunu Küçült Yazı Fontunu Sıfırla
kasa fişi

Aşağıdaki satırlar Harvard Tıp Fakültesi’ nin “sağlıklı bir hayat için güvenilir tavsiyeler” isimli internet sayfasından alınmıştır:

BMJ’ de yayınlanan iki yeni araştırmaya göre, paketlenmiş atıştırmalıklar, şekerli tahıllar, tavuk nugget ve hazır çorbalar gibi aşırı işlenmiş gıdalar kalp hastalıkları ve erken ölüme davetiye çıkarıyor.

Bu çalışmaların birinde 105 bin erişkin beş seneden uzun süre takip edildi ve aşırı işlenmiş gıda miktarındaki yüzde 10’ luk bir atışın kalp krizi, felç ve diğer ciddi kalp-damar olayları riskini yüzde 12 artırdığı tespit edildi.

İlgili resim

20 bine yakın insanın 10 seneden fazla süre takip edildiği ikinci araştırmada ise günde dört porsiyondan fazla aşırı işlenmiş gıda yiyenlerde tüm sebeplere bağlı ölüm riskinin günde 2 porsiyon yiyenlere oranla yüzde 62 yüksek olduğu hesaplandı.

Bu araştırmalar bu sonuçların hazır gıda yemeye bağlı olduğunu ispat etmiyor ama aşırı işlenmiş gıdalar sadece yağ, şeker, tuz ve kalori deposu olmakla sınırlı olmayıp aynı zamanda lif, vitamin ve minerallerden de fakirdir. Bu gıdalardaki koruyucu ve diğer katkı maddeleri de tümü de kalp için zararlı olan kilo alımı, prediyabet, enflamasyona katkıda bulunur.

Gelelim neticeye

Gıda endüstrisi, trans yağları azaltıyoruz diye kan ter için de çalışıyor ama mesele sadece trans yağlarla sınırlı değil ki…

İşlenmiş, paketlenmiş gıdaları hayatımızdan çıkarmadan ne sağlıklı bir kalp ne de sağlıklı bir hayat sürmek mümkün değildir.

Kaynak: https://www.health.harvard.edu/heart-health/ultra-processed-foods-linked-to-poor-heart-health

Siz de yorumunuzu paylaşın: