KOVİD’ DE BAKIR SEVİYESİ İLE SAĞKALIM MÜNASEBETİ

Yazı Fontunu Büyült Yazı Fontunu Küçült Yazı Fontunu Sıfırla
kasa fişi

Eser bir element olan bakır besinlerde bulunur ve redoks durumunu kontrol eden ve bağışıklığı destekleyen birçok enzim için de gereklidir.

Kanda, ferroksidaz seruloplazmin (CP), dolaşımdaki bakırın çoğunluğunu oluşturur ve taşıma proteini olarak görev yapar.

Hem bakır hem de CP pozitif olarak davranırken, serum selenyum (Se) ve taşıyıcı selenoprotein P (SELENOP) negatif akut faz reaktanları olarak davranır.

Koronavirüs hastalığının sistemik enflamasyona sebep olduğu göz önüne alındığında, bakır ve selenyum durumunun biyo-belirteçlerinin hastalık şiddeti ve ölüm riski ile ilişkili olması beklenir.

KOVİD hastalarının kanlarında bakır ve CP değerleri ölçüldü ve bu iki biyo-belirtecin pozitif korelasyon gösterdiği belirlendi.

Hayatta kalan hastalar, hayatta kalmayanlara kıyasla daha yüksek ortalama serum bakır ve CP seviyelerine sahipti.

Beklentilerin aksine, toplam serum bakır ve selenyum konsantrasyonları, analiz edilen hasta numunelerinde pozitif bir doğrusal korelasyon sergiledi.

Serum CP ve SELENOP seviyeleri birbiriyle ilişkili değildi.

Bakır ve SELENOP’ un yaşla kombinasyonu, ölüm riskini tahmin etmede diğer parametre kombinasyonlarından daha iyi performans gösterdi

Bu veriler KOVİD’ de bakır ve selenyum durumunun serum biyo-belirteçlerindeki değişikliklerin basit bir akut faz cevabı ile uyumlu olmadığını ve serum bakır ve SELENOP düzeylerinin iyi bir sağkalım tahminine katkıda bulunduğunu gösteriyor.

İspatlanmış bakır veya selenyum eksikliği olan hastalarda takviyenin, hem hayatta kalanları artırması hem de bağışıklık tepkisi ve antioksidatif savunma sistemleri için çok önemli olması dolayısıyla hastalığın seyrini olumlu etkilemesi mümkündür.

Kaynak: https://pubmed.ncbi.nlm.nih.gov/34072977/

Covid-19: Uttar Pradesh registers 727 new cases, 81 deaths - The Financial  Express

Yazı için 1 yorum yapılmış:

  1. Nejad dedi ki:

    Magnezyum, çinko, C vit D vit derken sıra bakıra geldi hayırlı olsun

Siz de yorumunuzu paylaşın: