AKCİĞER SERTLEŞMESİ DİŞ HEKİMLERİNDE DAHA FAZLA GÖRÜLÜYOR

Yazı Fontunu Büyült Yazı Fontunu Küçült Yazı Fontunu Sıfırla
kasa fişi

Dikkat: Yazının sonunda ek var!

***

Diş hekimlerinde halk arasında akciğer sertleşmesi adıyla bilinen idiyopatik akciğer fibrozisi (IPF) hastalığının sık görüldüğü bildirildi.

CDC tarafından yapılan açıklamaya göre, Virginia’ da 1996-2016 seneleri arasında IPF teşhisi konan 894 hastadan 8’ i diş hekimi, biri de diş teknisyeni.

Tümü de erkek ve ortalama yaşları 64 olan hastaların 7’ si bu süre içinde hayatlarını kaybetti.

Morbidity and Mortality Weekly Report’ da yayınlanan araştırma diş hekimlerinde tespit edilen IPF görülme oranının beklenenden 23 misli fazla olduğunu ortaya koyuyor.

Diş hekimi ve teknisyenlerinin mesleklerinin icabı olarak maruz kaldıkları bakteri, virüs, radyasyon, silika ve diğer kimyasal maddelerin rolü olabileceği düşünülüyor.

Sebebi bilinmeyen ve kesin bir tedavisi de olmayan bu hastalık hakkında bilgi için makalelerimi okuyabilirsiniz.

Kaynaklar:

https://www.cdc.gov/mmwr/volumes/67/wr/mm6709a2.htm

http://ahmetrasimkucukusta.com/2018/01/29/yazilar/tip-yazilari/cesitli-akciger-hastaliklari/akciger-fibrozisi/son-senelerde-artan-hastalik-akciger-sertlesmesi/

http://ahmetrasimkucukusta.com/2018/01/30/yazilar/tip-yazilari/cesitli-akciger-hastaliklari/akciger-fibrozisi/akciger-sertlesmesindeki-artisin-sebebi-ilaclar-olabilir/

***

EK 1 (5.4.2023): Genetik araştırmaya göre, reflü, venöz tromboembolizm ve hipotiroidi akciğer sertleşmesi (akciğer fibrozisi) riskini artırıyor; KOAH ise riski azaltıyor. Fibrozis de akciğer kanseri riskini artırırken, hipertansiyon riskini azaltıyor. 

Makale: A Causal Atlas on Comorbidities in Idiopathic Pulmonary Fibrosis

Kaynak: https://journal.chestnet.org/article/S0012-3692(23)00308-2/fulltext

***

EK 2 (4.11.2024): İnterstisyel akciğer hastalığına bağlı dirençli öksürüğü olan hastalara standart tedaviler işe yaramadığında Çin Tıbbı ilaçlarından semen strychni ile iyi sonuç alınabileceği bildirildi.

Araştırma, American College of Chest Physicians (CHEST) 2024 Annual Meeting’ de sunuldu.

Semen strychni, Strychnos nux-vomica L yani kargabüken bitkisinin kurutulmuş tohumlarından elde edilir. Ana toksik bileşeni, Agatha Christie’nin romanlarında da adı geçen bir zehir olan striknindir.

Kargabüken (Strychnos nux vomica), Loganiaceeae familyasında sınıflanan ve ana vatanı Güneydoğu Asya olan her dem yeşil bir ağaç ve bu ağacın çok zehirli bir alkoloid olan striknin elde edilmesinde kullanılan tohumlarının ortak adıdır.

Semen strychni, romatoid artrit, miyastenia gravis ve amyotrofik lateral skleroz (ALS) dahil olmak üzere kas-iskelet sistemi ve otoimmün durumların tedavisinde etkinliği bildirilen bir merkezi sinir sistemi agonistidir.

Araştırma, interstisyel akciğer hastalığı ile ilişkili öksürüğü olan 41 hastaya 2 hafta boyunca düşük dozda 300 mg/gün dozunda ağız yoluyla semen strychni verilerek yapıldı.

Yaş, cinsiyet ve hastalık seyri açısından benzer olan kontrol grubundaki 41 hastaya ise standart tedavi ve bakım uygulandı.

Semen strychni verilen hastalarda öksürüğün azaldığı, hayat kalitesinin arttığı tespit edildi.

Tedavinin genel olarak güvenli olduğu görüldü. Sadece bir hastada kas seğirmesi ortaya çıktı.

Semen strychni’ nin kas-iskelet sistemi rahatsızlıklarında umut verici bir hedef olarak kabul edilen STAT3 yolundaki etkisiyle öksürük üzerinde sakinleştirici bir etkiye sahip olabileceği düşünülüyor.

Kaynak: https://www.medscape.com/viewarticle/patients-chronic-cough-report-relief-semen-strychni-2024a1000jyh

***

Siz de yorumunuzu paylaşın: