AKCİĞER SERTLEŞMESİ İÇİN YENİ BİR İLAÇ

Yazı Fontunu Büyült Yazı Fontunu Küçült Yazı Fontunu Sıfırla
kasa fişi

Dikkat: Yazının sonunda ek var!

***

INCREASE kısa adlı randomize-kontrollü faz 3 çalışmasında interstisyel akciğer hastalığı (akciğer sertleşmesi) ve akciğer hipertansiyonu olan hastalarda solunum yoluyla uygulanan treprostinil tedavisinin 16. haftada 6 dakikalık yürüme testi ile değerlendirilen egzersiz kapasitesini plaseboya göre artırdığı gösterilmişti.

Lancet’ de yayınlanan bu bu post-hoc analizde, inhale treprostinilin genel çalışma popülasyonunda ve çeşitli alt gruplarda FVC üzerindeki etkileri incelendi.

İnhale treprostinil FVC’ de plaseboya göre 8. haftada 28.5 ve 16. haftada 44.4 ml artış sağladı; bunlar FVC’ de yüzde 1.8 artışa tekabül ediyordu.

Alt grup analizlerinde idyopatik interstisyel pnömonisi olanlarda FVC’ nin 8. haftada 46.5 ml ve 16. haftada 108,2 ml, idyopatik fibrozisi olanlarda, 8. haftada 84.5 ml ve 16. haftada 168.5 ml arttığı belirlendi.

En sık görülen yan etkiler arasında öksürük, baş ağrısı, nefes darlığı, baş dönmesi, bulantı, yorgunluk ve diyare vardı.

İnterstisyel akciğer hastalığı ve ilişkili akciğer hipertansiyonu olan hastalarda, inhale treprostinil, FVC’ de 16 haftada plaseboya kıyasla iyileşmeler sağladı.

Bu fark en çok idyopatik interstisyel pnömonisi, özellikle idyopatik akciğer fibrozisi olan hastalarda belirgindi.

İnhale treprostinil, prospektif, randomize, plasebo kontrollü bir çalışmada idyopatik akciğer fibrozisi için umut verici bir tedavi gibi görünmektedir; bunun daha fazla araştırmayla doğrulanması icap eder.

Araştırma United Therapeutics Corporation tarafından desteklenmiştir.

İnhale treprostinil nedir?

İnhale treprostinil, Dünya Sağlık Örgütü (WHO) Grup 1 hastalarında pulmoner arteriyel hipertansiyon tedavisi için onaylanmış solunum yoluyla kullanılan bir ilaçtır. İnhale treprostinil, vücutta tabii olarak bulunan ve kan damarlarını genişletme etkisi olan prostasiklininin sentetik bir analoğudur.

İnhale treprostenil, 2009 yılında Amerika Birleşik Devletleri Gıda ve İlaç Dairesi (FDA) tarafından PAH (Akciğer Damarı Hipertansiyonu) için onaylanmıştır.

Solunan treprostinil, akciğerlerdeki daralmış kan damarlarını (arterleri) doğrudan genişletir. Ayrıca trombositlerin birikmesini (pıhtıların bir araya gelerek topaklanmasını) önleyebilir . Akciğerlerdeki kan damarlarının gevşemesi ve genişlemesi, kalbe giden akciğer kan basıncını düşürür ve kalbin yükünü hafifletir. Bu da genellikle hastanın günlük hayatta daha aktif olması ile sonuçlanır (2).

Gelelim neticeye

BİR: İlaç şirketleri tarafından yapılan araştırmalara ne kadar güvenmek gerekirse bu araştırmaya da o kadar güvenilmelidir.

İKİ: Kâğıt üzerindeki fonksiyonel iyileşmenin hastalık belirtilerini ne kadar etkilediği mühimdir.

Kaynaklar:

1. https://www.thelancet.com/journals/lanres/article/PIIS2213-2600(21)00165-X/fulltext

2https://www.pahssc.org.tr/hastalik/37/pah-tedavileri-2-4-3-inhale-treprostinil-nedir

Makale: Inhaled treprostinil and forced vital capacity in patients with interstitial lung disease and associated pulmonary hypertension: a post-hoc analysis of the INCREASE study.

İPF'de (akciğer sertleşmesi) ilaç dışı tedavi yaklaşımları

***

EK 1 (5.4.2023): Genetik araştırmaya göre, reflü, venöz tromboembolizm ve hipotiroidi akciğer sertleşmesi (akciğer fibrozisi) riskini artırıyor; KOAH ise riski azaltıyor. Fibrozis de akciğer kanseri riskini artırırken, hipertansiyon riskini azaltıyor. 

Makale: A Causal Atlas on Comorbidities in Idiopathic Pulmonary Fibrosis

Kaynak: https://journal.chestnet.org/article/S0012-3692(23)00308-2/fulltext

***

Yazı için 2 yorum yapılmış:

  1. Aytaç dedi ki:

    Annem bu hastalıkla 5 sene boğuştu. Çok kötü günler geçirdik. Kortizon ve Esbriet kullandı. Doktorlar hep solunum testleri iyileşiyor, iyileşmese bile hastalık ilerlemiyor diye annemi avuttular. Tabii onların elinden gelen bir şey de yok. Sürekli oksijen kullandı ama onunda faydasını görmedik. Elini kaldırınca bile nefesi tıkanmaya başlamıştı. Çok da zayıfladı. 15 kilodan fazla verdi. Akciğer nakli de dediler ama fırsat olmadı annemi kaybettik.

  2. Alişan Yıldıran dedi ki:

    Resimdeki akciğer parankiminin iyileşme ihtimali hiçbir ilaçla yoktur.

    Parankimi bu hale getiren ise immün sistemdir.

    Peki immün sistemi akciğer parankimine saldırmaya kim ikna etmiştir?

    Kulağı emojili arkadaş Buna da bir el atı versin…

Siz de yorumunuzu paylaşın: