ASTIM VE KOAH İÇİN MUCİZE BİR İLAÇ BULUNDU

Yazı Fontunu Büyült Yazı Fontunu Küçült Yazı Fontunu Sıfırla
koah YENİ İLAÇ

GlaxoSmithKline (GSK) firması, hafta başında LAMA/LABA adıyla bilinen ilaçlarıyla KOAH’ lı hastalarda yapılan dört çalışmadan da olumlu netice alındığını tüm dünyaya muştuladı.

Solunum yoluyla günde bir kez kullanılan LAMA/LABA’ da iki farklı kimyasal madde var.

Bunlardan LAMA’ nın etken maddesi “umeclidinium bromide” LABA’ nın ise “vilanterol”.

3 binden fazla hasta üzerinde ve 24-hafta süren yapılan iki ayrı faz III araştırmasında her iki ilacın birlikte verilmesinin tek tek kullanıma ve plaseboya göre daha iyi sonuç verdiği belirlenmiş.

LAMA/LABA’ yı Spriva ile kıyaslayan ve 1.500 hastada yapılan diğer iki çalışmada da GSK’ nın bu yeni ilacı daha üstün bulunmuş.

Bu çalışmalarda solunum testlerinde ölçülen FEV1 parametresi esas alınmış.

GSK, 52-haftalık emniyet ve 12-haftalık çapraz tedavi araştırmalarını da halen yürüttüklerini bildiriyorlar.

GSK, senelik satış rakamları 8 milyar doları bulan Advair (Türkiye’ de Seretide) isimli ilacın halefini yaratabilmek için tüm gücüyle çalışıyor.

Advair ve Pfizer’ in Spriva isimli ilaçları solunum ilaçlarının en çok satılanları.

Bunlar, tüm dünyada olduğu gibi ülkemizde de gerekli olmadığı halde her astımlıya ve her KOAH’ lıya yazılması “Allah’ ın emri” olan ilaçlar.

Bu ilaçlar ne işe yarıyor?

Hemen şunu söyleyeyim ki, yeni ilaç keşfetmekte iyice zorlanan ilaç endüstrisinin son senelerdeki en büyük “numarası” iki farklı kimyasal maddeyi birleştirerek yeni ilaç bulmuş gibi yapmak.

Bunların adları yeni olsa da etki mekanizmaları bakımından hiç de yeni ilaçlar değiller aslında; aynı özelliklere sahip LAMA ve LABA grubundan ilaçlar senelerdir kullanılıyor.

Ne LAMA ne de LABA sınıfı ilaçların astım tedavisinde de KOAH tedavisinde de “mucizeler yaratması” zaten imkânsız!

Çünkü bunlar sadece bronşları genişleten yani nefes açıcı etkiye sahip ilaçlar; hastalığın iyileşmesi yani “tabii seyri” üzerine hiçbir faydaları yok.

KOAH ve astımın sebep ve mekanizmaları çok farklı olsa da ortak tarafları bronşlarda daralma olması.

Bu daralmanın sebeplerinden biri de bronşların etrafındaki düz kasların spazmı.

Hem LAMA hem LABA grubu ilaçlar bu spazmı çözmeye yarıyor; elbette hastalar rahatlıyorlar ama işin püf noktası şurada:

Bu ilaçlar sadece geçici olarak hastaları rahatlatıyor, hastalığı tedavi etmiyor ve de aynı etkiyi çok daha ucuz olan ilaçlarla da elde etmek mümkün.

Kimler mutlu olacak?

Yeni ilaç şüpheniz olmasın ki hiçbir fedakârlıktan kaçınılmadan hazırlanan tanıtım kampanyaları ile mucize bir ilaç olarak piyasaya çıkacaktır.

Etıbba da “Evet aynen öyle” diyecektir.

Yeni ilaç, hastalar için “yeni umut“, doktorlar için “yeni ufuklar” ve ilaç firması için “milyar dolarlar” demektir.

BİR: Bize her gün yeni bir ilaç çıktı mı diye soran KOAH’ lı hastalarımız mutlu olacaklardır ama onlar için değişen hiçbir şey olmayacaktır.

Bu ilacın hastalıklarını iyileştirmesi söz konusu değildir ve halen kullanılmakta olan ilaçlardan farklı bir tarafları da yoktur.

İKİ: Bu ilaç göğüs hastalıkları uzmanları için en azından pek çok promosyon ürünü (Artık Allah ne verdiyse!) ve birkaç yurt dışı seyahat, gezme-tozma ve ağırlanma demektir.

ÜÇ: Bu ilacın asıl faydası GSK’ dır. Patent süresi dolmakta olan ilaçlarının yerine bu ilaçların yazılmasıyla daha ilk seneden birkaç milyar dolarlık satış rakamlarına erişeceklerdir.

Gelelim neticeye

Astım ve KOAH kronik hastalıklardır ama her hastanın ömür boyu ilaç kullanması gerekmez.

Bu hastalıklarda asıl mühim olan hastalığa sebep olan enflamasyonu ortadan kaldırmak veya hiç değilse baskılamaktır.

Nefes açıcı ilaçların hasta rahatlayıncaya kadar yani geçici olarak kullanılması yeterlidir.

Bunun için tek kusurları günde birkaç defa kullanılmalarının gerekmesi olan, çok etkili ve de ucuz olan ilaçlar vardır.  

Bu ilaçlar yavaş yavaş piyasadan çekilmekte, yerlerini çok pahalı olan uzun etkili nefes açıcılar almaktadır.

Ne diyeyim, Allah ilaçlarını kendileri alanların ve Sosyal Güvenlik Kurumlarının yardımcısı olsun!

KAYNAK:

http://www.pharmpro.com/News/2012/07/Business-GlaxoSmithKline-Theravance-Report-Positive-Phase-III-Data/

Yazı için 25 yorum yapılmış:

  1. tuna erinçler dedi ki:

    Hastaların ucuz ve adı çok duyulmuş ilaçlara güvenmemeleri de ilaç endüstrisinin ekmeğine yağ sürüyor. Bunun canlı örneklerini sık olarak izliyoruz. Medyadaki “sağlık öğütleri” programları bu konu üzerinde durmuyor çünkü hemen hepsi de ilaç endüstrisi tarafından beslenenler.

  2. alper tenyurek dedi ki:

    yinemi gol değil yinemi ofsayt

  3. hüseyin dedi ki:

    sayın profesörüm ben- 10-senedir koah hastasıyım .allah sizden razı olsun .mert oğlu mert bir insanmışsınız yorumunuz genede çok çok yumuşak .oysa rantcı lar dahada gaddar allah onları ıslah etsin sizin gibi dürüst ve ettiği yemine sadık ülkesini seven doktorlarımızın sayısını çoğaltsın hürmetlerimle tşkler

  4. serpil yüksekyayla dedi ki:

    hocam 3.4 yıldır astım atakları geçeriyorum ve teşhis bu surede kondu eskidende nefes darlıklarım vardı ama ben hep sigaraya bağlıyordum 2 yıldır sigarayı tamamen bıraktım ve kontrolsüz ağır astım atakları geçiriyorum bir sürü ilaç kullanıyorum kim ne derse yapıyorum ama boş en son broşektazide tesbit edildi ne yapacağımı bilmiyorum keşke sizinle görüşme fırsatı versenız bana urfada oturuyorum yanınıza gelirim saygılar 05055358338

  5. hasan erdal dedi ki:

    slm hocam ben 13 yildir koah hastasiyim.u sene daha fazla rahatsizlik vermeye basladi sizinle nasil goruse bilirim.ben isvecteyim.stockholm.sveden.

  6. ahmet özler dedi ki:

    hocam eşim alerjik bronkopulmoner aspergilozis kısa adı abpa hastası ve bunun yanında bronşhektazi ve alerjik astımı var.zor durumdayım yeni evliyim.kortizon kullanıyorduk 3-4 ay kullandık yan etkileri nedeniyle kesmek zorunda kaldık.şimdi xolaır diye aşı kullanıyoruz.ne yapmalıyım hocam lütfen yardım.0505 2125090

  7. ihsan yılmaz dedi ki:

    turkıyede hıç bır hastalık içın koklu bır araştırma yapılmıyor hastanelerde doktorlar hasta uzerınde araştırma yapıyorbaşarısıfır hemen kesıpbıçmeyımarıfetsanıyorlar fakat en buyuk hatayıda arayış ıçındeolan hocalar yapıyorlar ornegın cıgerde lekevar yada yaravar bunu kurutanbırilaçyok bumudur çagatlayanbılımadamları bumudur araştırma hastayıyada yarasını kurutmayadaiyileştırmekyerıne hemenkeselımbıçelımdıyorlar ya akcıger tetavısınıbılebılmıyorlar bırilaçbulamadılar yazıklarolsun ondansonradabakanlık dıyorkı çok harcamaoluyor muş olurtabıkı sen kokdendegılde geçıcıişleryaparsan herhasdaiçınçokdahamasraflıolursun kurutucuilaçlar şarttır geçıcıilaçlarlatedavıolmaz bırşey ogrenmışler nehastasıolursanol sıgaraiçıyormusunuz sakızgıbıçınnıyorlar çaresız araştırmacılar tamam kotudur sıgarada once hastalıknedır once kurut kokunude sen daha zaturuyehastasını iyileştıremıyorsun koskocaturkıye çok yazık

  8. banu dedi ki:

    HOCAM BEN ANKARADAN YAZIYORUM
    SİZİ TVDE İZLİYORUM.BENİM BABAM KOAH HASTASISİZE NASIL ULAŞABİLİRM BABAM SİGARAYI BIRAKALI 15 YIL OLDU 5 YILDIR KOAH HASTASI HEP UZMAN DOKTARLARA TEDAVİ OLDU. ALDI TEDAVİLER PEK FAYDA GÖSTERMEDİ.
    DAHADA KÖTÜLEŞTİ LÜTEFEN YARDIM EDİN VE NASIL TEDAVİ YAPTIRA BİLİRİZ VE GEÇ KALMIŞMIYIZ…

  9. deniz çankaya dedi ki:

    hocam,ben izmirde yaşıyorum. annemin koah olduğunu bir yıldır öğrendik.20 gündür oksijen makinasına bağlandı.günde 16 saat takılı kalması gerekiyormuş. bu ömür boyu böle olacak yoksa bir dönem kullanıp toparlanıp kesilecekmi?bu durum şimdiden psikolojisini bozmaa başladı korkarım
    LÜTFEN BİZE YOL GÖSTERİN BİR ÇARESİ VARMI???

  10. Türkan Kevenoğlu dedi ki:

    hocam ben de koah hastasıyım sizinle görüşmek istiyorum

  11. melek özkartal ilik dedi ki:

    sayın ahmet bey babam 2 senedır koah deshısı konuldu ve conbıvent 4×1 pulmıcort 2×1 olarak basladık.son 4 aydır daha cok ılac kullanma ıhtıyacı duyuyor ve gogustekı hırıltı artık hıc kesılmıyor.oksıjende ıhtıyacı oldugu zaman alıyor.fakat her dr.en az 16 saat oksıjen alsın dıyor.ama babama bu oksıjen sureklılıgını atak yasıycagı nı hıssettıgımızde verıyoruz yanı hasta zaten bunu ıstıyor.kan gazıda 1 ay once 75 ıdı. ızmır sıfa hastnsnde dr kontrolu devam edıyor .ssk ıtepecık koah bolumunedeprof. atıke hn.arada goturuyoruz.ama ınanın herkes farklı soyluyor.bız babamın neden gogus hırıltısının ılaclara ragmen gecmemesının sebebını ,hastalıkta hangı devrede oldugunu ogrenmek ıstıyoruz ve ogrenemıyoruz.babam 77 yasında koah harıcı hıcbır tansıyon kalp seker vs.hastalıgı yok.koah olmasa gayet dınc ve saglıklı hayata baglı cevresıne duyarlı bır kısı.kılo problemı yok.gıdalarına beslenmesıne cok dıkkat edr babam.ben sızı medya ve tv de hıc kacırmadan takıp edıyorm.sızden rıcam bıze ızmırde bu koah hastalıgı ıle ılgılı bır dr.ısmı onerırmısınız.cok rıca edıyorum.keske ımkanımız olsa sız gorsenız ama sız bıze ızmırde degerlı bır dr.ısmı verırsenız cok mınnattar olacagım.saygılarımla bılgılerınıze

  12. melek özkartal ilik dedi ki:

    ahmet bey buarada babam hıc sıgara kullanmamıstır.

  13. sonnur dedi ki:

    Babam 73 yasinda ve 3 yildir koah hastasi.busene biraz agir bir atak gecirdi.simdi iyi ve oksijen cihazini devamli kullanmaya basladi.ne olur yardim edin hocam.izmirde oturuyoruz.saygilarimla…

  14. KUBİLAY DEMİR dedi ki:

    Sayın hocam,Ben 79 yaşında KOAH hastasıyım,şu an İstanbul dışında yaşadığım için size gelemedim,Bana burada doktorlar EYLÜL sonuna kadar grip ve zatürrie aşısı olmamı söylüyorlar,2004 de oldum tam 8 ay hastalandım,Bayramdan sonra size mutlaka geleceğim,bu aşıların yapılması şartmı?
    Saygılar sunarım.

  15. bülent dedi ki:

    Siz hala kronik hastalıkların ilaçlar ile tedavi edileceğinimi düşünüyorsunuz. O halde siz kapitalizm nedir bilmiyorsunuz. Kapitalist ilaç firmaları için tedavi etmek yerine semptom giderici ilaç satmak daha karlı şüphesiz. Kapitalizm bitmeden tedavi yok.

  16. Yeliz bas dedi ki:

    Sizle gorusmem lazim hocam babamda koah hastasi lutfen

  17. mesut dedi ki:

    değerli hocam babam 9 yıldır koah hastası.hareket kabiliyetini kaybetti.çok sık bir şekilde hastaneye yatırıyoruz.satrasyonu artık 35 lere düşmeye başladı.bipap cihazı bağlıyorlar devamlı.daha iyi bir yaşam kalitesi sunabilmek için ne yapabiliriz.sizinle görüşmem mümkünmü

  18. memet dedi ki:

    koah hastalıgı için bir çare tedavi yolunda çalısın hocam koaha üzerinde çok çalışılmalı bunun tedavisi tüm insanlar için önemli şimdiden alah razı olsun sizde arkadaslar yorum yapınkı tedavi iyice ilerlesin

  19. Tuncay şahin dedi ki:

    Sayın hocam ben uzun yıllar koah tedavisi gordum bütün ilaçları kullandım faydasını gormedim 10yildir sigariyi bıraktım uçak ve metro asansör gibi yerlerde bogulacakmisim gibi oluyor panik içinde açık havaya çıkmak istiyorum yardımlarınızı bekliyor saygılar sunuyorum

  20. Nergis ilçi dedi ki:

    Hiç sigara içmedim.koah hastasıyım göğüs kafesim nefesime yetmiyor en küçük bir üşütme beni kötü hasta ediyor 64 yaşındayım .rahat nefes almak istiyorum sabahları halsiz uyanıyorum ayak bileklerim şiş.öksürükten konuşamıyorum.. Üşütme ilaçları ,,antibiyotikler veriyorlar ama sık tekrarlıyor..ne yapmalıyım imdat..

  21. Mustafa yılmaz dedi ki:

    Sayın Hocam babam son 2 senedir koah bununla alakalı olarak danışmadığımız yer gitmediğimiz doktor kalmadı neticede ne doru düzgün bilgi veriliyor nede tedavisi tam yapılıyor sizin önerdikleriniz nelerdir bizimle paylaşırsanız çok memnun oluruz.

  22. Özlem yüksel dedi ki:

    Hocam benim babam 65 yaşında ,dr.lar hastalığının koah olduğunu söylüyorlar.Hayatında hiç sigara kullanmadı.Kan gazı 90’ın altına düşmediği halde nefes alamıyor.24 saat oksijen konsantratörünü hiç çıkarmıyor.Babam cutıslaxa diye bir hastalığada sahip.Bu bir doku hastalığı.Vücuttaki tüm yumuşak dokular sarktı.Dr’lar bu hastalığın akciğerdeki elastik dokularıda eritebileceğini söyledi.Böyle bir vaka ile hiç karşılaştınız mı? Ne yapabiliriz? Çok zor durumdayız.Hiçbir tedavisi olmadığını söylüyorlar.

  23. Ayşe özmen dedi ki:

    Hocam iyi günler ben yaklaşık 7yıldır astım hastasıyım her türlü tadaviyi denedim son iki yıldır iyice kötüleßtim artık evde bile oturduğum yerde nefes almakta güçlük çekiyorum bu sabahta öksürük birlikte kan gelDi korkuyorum sizinle nasıl iletişime geçebilirim İstanbulda oturuyorum yardımcı olursanız duacınız olurum lütfeeeen teşekkürler

  24. Nazli dedi ki:

    Merhaba ahmet hocam bana da yardımcı olur musunuz sigarayı bırakmak istiyorum

  25. Şule Nielsen dedi ki:

    Aniden nefes almamda problem basladi.tam nefes alamiyorum.acile gittim,dr.antarax yazdi,butun gun uyusup yattim.bena bir tavsiyeniz olabilir mi?cok sıkıntı veriyor.saygilarimla.

Siz de yorumunuzu paylaşın: