ANTİBİYOTİKLERE DİRENÇLİ BAKTERİLER ÇOCUKLARDA DA ARTIYOR

Yazı Fontunu Büyült Yazı Fontunu Küçült Yazı Fontunu Sıfırla
hasta çocuk 1

Chicago’ da Rush Üniversitesi uzmanları tarafından gerçekleştirilen yeni bir araştırmada Amerikalı çocuklarda antibiyotiklere dirençli bakterilerin sebep olduğu enfeksiyonların arttığı ortaya çıktı (1).

Journal of the Pediatric Infectious Diseases Society isimli dergide yayınlanan araştırmada 1999-2011 seneleri arasında çocuklardan alınan 370 bin örnekteki direnç özellikleri mercek altına alındı.

İlaçlara dirençli gram-negatif bir bakteri olan ve kısaca ESBL adıyla bilinen geniş spektrumlu beta-laktamaz enzimi (extended-spectrum beta-lactamase) üreten “Enterobacteriaceae” prevalansının 1999’ da yüzde 0.28 iken 2011’ de yüzde 0.92’ ye çıktığı belirlendi.

Bu enzim, bakterilerin birçok kuvvetli antibiyotiğe karşı direnç göstermesine yol açıyor.

Araştırmaya göre Enterobacteriaceae, hâlâ ender rastlanan bir bakteri olmakla beraber her yaştan çocukta bilhassa da 1-5 yaş arasında olanlarda her geçen gün daha fazla hastalık yapıyor.

Araştırmada bu bakterilerin üçüncü kuşak sefalosporinlere direncinin de 1999’ da yüzde 1.4 iken 2011’ de yüzde 3’ e yükseldiği, ayrıca ESBL-üreten bakterilerin yüzde 74.4’ ünün çeşitli sınıflardan antibiyotiklere direnç gösterdikleri görüldü.

Hastane mikropları topluma yayıldı

Araştırmacılardan Dr. Latania Logan “Antibiyotiklere dirençli bu bakterilere bugüne kadar klâsik olarak hastanelerde rastlanırdı ama bunların giderek hastane dışında da hastalık yapmaya başladığını” bildiriyor ve şunları söylüyor (2):

“Bu enfeksiyonların çocuklarda görülme oranları hala çok düşük ama bunlar hızla yayılabilirler.

Bu bakterilerin yol açtığı enfeksiyonların tedavisi daha uzun sürdüğü gibi, ölüm oranları ve hastane masrafları da çok yüksek.

Çocuklarda bakteriyel enfeksiyon şüphesi olduğunda kültür yapılarak hangi antibiyotiklerin en etkili olduğu belirlenmelidir.

Geçmiş ağızdan verilen antibiyotiklerle tedavileri mümkün olan çocukların şimdi hastaneye yatırılması ve antibiyotiklerin de damardan verilmesi gerekiyor.”

Gelelim neticeye

Antibiyotiklere dirençli bakteriler tıbbın en mühim problemlerinden biri.

USA’ da her sene 2 milyon kadar insanda bir veya daha fazla sayıda antibiyotiğe karşı dirençli bakterilerin yol açtığı enfeksiyonlar görülüyor ve 23 bin insan bu yüzden hayatını kaybediyor.

Antibiyotik direncinin pek çok sebebi var.

Bunlardan biri besi hayvancılığında daha kısa zamanda daha fazla ürün elde etmek için kullanılması; bir diğeri ise biz doktorların gereksiz yere antibiyotik yazmamız.

KAYNAKLAR

1. http://jpids.oxfordjournals.org/content/early/2014/03/06/jpids.piu010.abstract

2. ttp://www.doctorslounge.com/index.php/news/hd/45342

Siz de yorumunuzu paylaşın: