VÜCUT KİTLE ENDEKSİ BOZUK BİR SAAT GİBİDİR

Yazı Fontunu Büyült Yazı Fontunu Küçült Yazı Fontunu Sıfırla
kasa fişi

Dikkat: Yazının sonunda ek var!

***

Amerikan Kardiyoloji Koleji’ ni senelik toplantısında sunulan bir araştırmada, kalp hastalıkları riskini göbek çevresinin kilo veya vücut kitle endeksinden daha iyi gösterdiği bildirildi.

Araştırma için, tip 1 veya tip 2 diyabeti olan 200 kadın ve erkeğin göbek çevresi, vücut ağırlığı ve VKE’ i ölçüldü ve kalp fonksiyonlar ekokardiyografi (eko) ile değerlendirildi.

Göbek çevresi arttıkça sol ventrikül (karıncık) fonksiyonlarının kötüleştiği ve bu ilişkinin kilo ve VKE’ den bağımsız olduğu tespit edildi.

Sol ventrikül, kalbin damarlara kan pompalama işini yapan bölümüdür ve fonksiyonlarının kötüleşmesi konjestif kalp yetersizliğinin de sebebidir.

Karında toplanan yağ aynı zamanda karaciğer ve pankreas gibi iç organlarının da yağlandığının ve fonksiyonlarının bozulduğunun göstergesidir.

Göbek çevresi genişliğinin erkeklerde önemi daha fazladır, bu değer erkeklerde 100 kadınlarda 90 santimi geçmemelidir.

Classroom Cartoon png download - 665*695 - Free Transparent Alarm ...

Gelelim neticeye

Kilo ve VKE’ nin günde zamanı sadece iki kere gösteren bozuk bir saatten farkı olmadığını bilim dünyası ne zaman anlayacak bilemiyorum.

Göbek çevresini dolayısıyla da kalp krizi ve felç riskini azaltmanın iki yolu vardır: Adam gibi beslenmek ve adam gibi hareketli olmak.

Kaynak:

http://www.upi.com/Health_News/2016/04/03/Waistline-may-predict-heart-disease-better-than-weight/5651459733799/

***

EK 1 (8.9.20222): Makale: Obesity and Lung Disease: Much More Than BMI

Kaynak: https://www.medscape.com/viewarticle/975657?src=soc_tw_220617_mscpedt_news_mdscp_bmi&faf=1

***

Yazı için 2 yorum yapılmış:

  1. Oya Yalçın dedi ki:

    Diyetisyenler beden kitle endeksini neden hala bu kadar önemsiyorlar anlamak mümkün değil. Bir yanlıştan dönmek bunu kabul etmek de bir erdemdir.

  2. faik dedi ki:

    Tüketici demeyelim, tükenici diyelim. Tük edici ve tük enici.

    Daha burnu uzunla kısanın nedenini bilmemişsin, endeksi nasıl bildin.

    Irk diye bir şey var. Her insan başka. Her göz başka, et başka, kalp başka, saç başka, kol başka, el başka. Zencinin sadece siyah olmasının farkı yok. İncirin sadece siyah olmasınında farkı yok. Amerika daki tipleri inceleyip dünyaya açıklama yapılmaz.

Siz de yorumunuzu paylaşın: