VİTAMİN D HAPLARI KALP HASTALIKLARI RİSKİNİ AZALTMIYOR

Yazı Fontunu Büyült Yazı Fontunu Küçült Yazı Fontunu Sıfırla
kasa fişi

Dikkat: Yazının sonunda ek var!

***

Michigan Üniversitesi tarafından yapılan araştırmada D vitamini haplarının kalp-damar hastalıklarını, bunlara ve tüm diğer sebeplere bağlı ölüm riskini azaltmadığı neticesine varıldı.

Journal of the American Medical Association Cardiology isimli dergide yayınlanan meta-analiz için daha önce 83 binden fazla kişi üzerinde yapılan 21 randomize kontrollü araştırmadan faydalanıldı.

Analizlerde D vitamini alanlarla plasebo grubunda bulunanlar arasında kalp krizi, felç, kalp hastalıklarına ve diğer sebeplere bağlı ölümler bakımından herhangi bir fark bulunmadı.

Sonuçlar, erkek ve kadın cinsiyet ile farklı yaş gruplarında da değişmedi.

vitamin d heart disease risk ile ilgili görsel sonucu

Daha önce yapılan çalışmalarda D vitamini eksikliği ile kalp-damar hastalıkları arasında tespit edilen ilişki fiziki aktivite, beslenme gibi başka faktörlerle açıklanıyor.

Araştırmanın başı olan Barbarawi “Kalp hastalıkları riskini azaltmak için D vitamini alınmasını tavsiye etmiyoruz” diyor.

Gelelim neticeye

Kalp hastalıklarının D vitamini alarak önlenebileceğini ancak kafası yeteri kadar güneş görmeyenler düşünebilir.

Sağlıklı yaşamak bir bütündür, hiçbir hastalık tek bir besin veya besin ögesi ile değerlendirilemez.

Bir insanın D vitamini seviyesini düşük olması o kişinin sağlıklı bir hayat tarzına sahip olmadığını yani adam gibi beslenmediğini, adam gibi güneşlenmediğini gösterir.

Böyle bir kişiye D vitamini hapı vererek kanda D vitamini seviyesini yükseltmenin sadece vitamin endüstrisine faydası olur.

Kaynak: https://jamanetwork.com/journals/jamacardiology/article-abstract/2735646

***

EK 1 (28.7.2023): D vitamini seviyesi düşük olanlarda CRP yüksek bulundu. CRP, enflamasyonun bir göstergesi. https://www.independent.ie/irish-news/sunshine-vitamin-d-may-lower-risk-of-inflammatory-disease-in-older-people-study-shows/a969898525.html

https://medicalxpress.com/news/2023-07-association-vitamin-d-inflammation-older.html

https://journals.plos.org/plosone/article?id=10.1371/journal.pone.0287169

https://www.medicalnewstoday.com/articles/vitamin-d-deficiency-supplements-reduce-inflammation

***

Siz de yorumunuzu paylaşın: