TERE YAĞI AKLANDI: KALP HASTALIĞINA YOL AÇMIYOR, DİYABETİ AZALTIYOR

Yazı Fontunu Büyült Yazı Fontunu Küçült Yazı Fontunu Sıfırla
kasa fişi

Tere yağı gene aklanmış!

Yalan, tere yağı kirli değildi ki aklansın.

Tabii ki burada marketlerde satılan ve üzerinde “tereyağ” yazan margarinlerden bahsetmiyoruz.

Gerçek tere yağı ilkel metotlarla yapılan köy tereyağıdır.

Köy tereyağı zeytinyağı ile beraber zaten en sağlıklı yağdır ve bırakın sağlığa zararlı olmasını yenmemesi sağlığa zararlıdır.

Tereyağının damar sertliğine dolayısıyla da kalp krizi ve felçlere yol açtığı margarin ve bitkisel yağ satışlarını artırmak isteyen gıda endüstrisi tarafından çıkarılan kocaman bir yalandır.

Bu hastalıkların esas sebebi tereyağı veya kolesterol değil, şekeri, trans yağlar ve işlenmiş hububattır, yani hazır gıdalardır.

Endüstrinin Harvard’ lı bilim adamlarına rüşvet vererek bu gerçekleri saptıran makale yayımlattıklarını ve sonra da nasıl bütün dünyanın bu yalanın peşine takıldığını yazmıştım (1).

Esas endüstrinin ve menfaat ortağı bilim dünyasının aklanmaya ihtiyacı var ama evrende bunları temizleyecek kuvvet ve miktarda sabun ve deterjan olduğunu sanmıyorum.

Bu gerçekleri Büyük Kolesterol Yalanları isimli kitabımda  teferruatıyla bulabilirsiniz (2).

***

Ntv’ nin haberi (3):

Tereyağı ile ilgili açıklamalarıyla dikkat çeken Kardiyolog Prof. Karatay bir kez daha haklı çıktı. Çünkü tereyağı kardiyovasküler hastalıklar yönünden bir kez daha aklandı. Yaklaşık 650 bin kişi üzerinde yapılan araştırmaya göre, tereyağı kalp hastalıklarına neden olmadığı gibi Tip 2 diyabette az da olsa azalma sağlıyor.

Uzun zamandır tereyağının önemli bir besin kaynağı olduğunu ve kalp damar hastalıklarına yol açmadığını söyleyen, hatta çayı bile tereyağı ile içen İç Hastalıkları ve Kardiyoloji Uzmanı Prof. Dr. Canan Karatay‘ın haklılığı bir kez daha ortaya çıktı.

PloS One’da yayımlanan araştırmaya göre, tereyağı tüketimi herhangi bir kardiyovasküler hastalık (KVH), koroner kalp rahatsızlığı ve inmede artışa neden olmuyor, yanı sıra tip 2 diyabeti de bir miktar azaltıyor.

Tereyağı tüketimi ve kardiyometabolik sonuçlarla ilgili anahtar kelimeler kullanarak 9 veritabanının bir yıl süre ile incelendiği araştırmada, prospektif kohort veya randomize klinik çalışmalarda tereyağının ölüm, kardiyovasküler hastalıklar, diyabet ve inme üzerine etkileri incelendi.

DİYETTE TEREYAĞINI KISITLAMAK MANTIKLI DEĞİL

söz konusu araştırmayı yapan bilim insanlarına göre, tereyağı için yararlı bir besin demek için herhangi bir kanıt olmasa da en azından KVH yönünden etkisiz olduğu söyleniyor. Araştırmacılara göre diyet önerileri yaparken tereyağını kısıtlamak mantıklı görünmüyor.

Kaynaklar:

1. http://ahmetrasimkucukusta.com/2016/09/13/yazilar/tip-yazilari/beslenme/seker-endustrisinin-dunyayi-nasil-kandirdigi-ortaya-cikti/

2. http://ahmetrasimkucukusta.com/2015/04/02/kitaplar/yeni-kitaplar/buyuk-kolesterol-yalanlari/

3. http://www.ntv.com.tr/saglik/tereyagi-aklandi-kalp-hastaligina-yol-acmiyor-diyabeti-azaltiyor,6LPdfsgJ90uSLdj9voC5NQ

Yazı için 1 yorum yapılmış:

  1. Canan Karatay dedi ki:

    Kardiyovasküler Hastalıkların, nedeni kanda insülin ve şeker yüksekliğidir.

    AHA- Amerikan Kalp Derneği geçen ay şöyle açıkladı: Bebeklere ve çocuklara 2 yaşına kadar şeker verilmesi, ileri yaşlarda kardiyovasküler hastalıklara neden oluyor!

    2 yaşına kadar verilen şeker ileri yaşlarda kalp hastalığına neden oluyormuş demek.

    Ana rahminde bulunan 24 haftalık fetusa, hiç bir zararı olmuyor öyle mi?

Siz de yorumunuzu paylaşın: