GRİP AŞILARI REZALETİ

Yazı Fontunu Büyült Yazı Fontunu Küçült Yazı Fontunu Sıfırla
kasa fişi

Önceki başkanlarından biri bir kadına cinsel saldırı suçlamasıyla tutuklanan; bir diğeri  tütün, ilaç, sağlık sigortası ve gıda şirketlerinden on binlerce dolar değerinde hisse senedi satın aldığı iddiaları üzerine istifa etmek zorunda kalan; şimdiki başkanı AIDS aşısı ile ilgili verileri maniple etmekle suçlanmış olan CDC tükürdüğünü bir kere daha yaladı.

CDC daha önce çocuklarda daha etkili olduğu gerekçesiyle tavsiye ettiği FluMist isimli grip aşısının koruyucu olmadığının ortaya çıkmasına rağmen bir süre gene de yaptırın demeye devam etmiş ama son iki senedir de “yaptırmayın” demeye başlamıştı.

Kısaca, bir dediği diğerini tutmuyordu!

(FluMist’ in diğer grip aşılarından farkı zayıflatılmış canlı virüs ihtiva etmesi ve buruna püskürtülerek uygulanması).

CDC, bu sene gene tükürdüğünü yalayarak FluMist’ i önümüzdeki sene için “yaptırmama tavsiyesini” değiştirdiğini açıkladı (1).

CDC’ nin FluMist ile ilgili kararları baş döndürüyor

CDC’ nin FluMist ile ilgili kararları insanın başını döndürüyor:

BİR: İnaktive aşılardan daha etkilidir, mutlaka tercih edilmelidir.

İKİ: Etkisiz olduğu ortaya çıkmıştır ama gene de yapılmaya devam etmelidir.

ÜÇ:  Etkisiz olduğu anlaşılmıştır, kesinlikle yapılmamalıdır.

DÖRT: Etkili olabilir, yapılması tercih meselesidir.

Bu karara karşı çıkan iki aşı düşmanı üye var

Bu karar, CDC’ nin aşı tavsiye komitesinin (Advisory Committee on Immunization Practices =ACIP) oylamasında 2 “aşı düşmanına” karşı 12 “aşı meftununun” oyuyla alınmış.

Gerekçe ise aşıyı üreten MedImmun’ un aşının formülünü değiştirmesi ve daha etkili olacağını “düşünmesi”.

Bu 12 üye öyle uyanık ki mesuliyet almamak için de FluMist’ i ille yaptırın da demiyorlar, kararı doktorlara bırakıyorlar ama böylece sağlık sigortalarının aşıyı ödemelerini de sağlıyorlar (2).

Aşı gene etkisiz çıkarsa veya başka bir olumsuzluk olursa “Biz yaptırın demedik ki” deyip işin içinden kendilerini sıyıracaklar.

flu vaccine ineffective ile ilgili görsel sonucu

CDC’ nin ibretlik yeni tavsiyeleri arasında şunlar da var:

BİR: Yumurta alerjisi olanlar yaşlarına uygun herhangi bir aşıyı yaptırabilirler (Bugüne kadar yumurta alerjisi olanların grip aşısı yaptırmaları kesinlikle yasaklanıyordu).

İKİ: Afluria Quadrivalent isimli grip aşısı 5 yaş ve üzerindekilere yapılabilir (Bu aşı daha önce sadece 18 yaşından büyüklere tavsiye ediliyordu).

ÜÇ: Fluarix Quadrivalent isimli grip aşısı 6 aylıktan büyük olan herkese yapılabilir (Bu aşı daha önce sadece 3 yaşından büyük olanlara tavsiye ediliyordu).

DÖRT: Piyasadaki çeşit çeşit grip aşılarının diğerine bir üstünlüğü yoktur (Aşılar arasında bir fark yoksa o zaman 4’lü aşıları yaptırmanın ve daha fazla para ödemenin ne manası var anlamak mümkün değil).

Grip aşılarını en iyi tarifi

CDC ise gribe karşı korunmanın “tek ve en etkili yolunun aşılanmak” olduğunu bildiriyor ve 6 aylıktan itibaren herkesin ölene kadar her sene grip aşısı olmalarını şart koşuyor.

Bazı seneler iki aşı bile tavsiye edildiğine göre sıradan bir Amerikan vatandaşının hayatı boyunca sadece grip için 80-100 defa aşılanması gerektiği ortaya çıkar.

Peter Doshi grip hastalığı ve grip aşısını şu veciz cümle ile tarif ediyor: “Pazarlanan hastalığın pazarlanan aşısı”: “Grip aşılarının pompalanması günümüzdeki “en saldırgan halk sağlığı politikalarından biridir(3).

Grip aşısı uzmanlarından Michael T. Osterholm “Bu aşıyı aşırı teşvik ettik ve abarttık. Yüceltildiği kadar korumuyor aslında. Hepsi bir satış/pazarlama, halkla ilişkiler işi” diyor (4).

Grip aşılarını en güzel anlatan ifade bana göre Alabama Eyaleti Halk Sağlığı Bürosu müdürü Dr. Jim McVay’ e ait: “Buruna su fışkırtmakla grip aşısı yaptırmak temelde aynı şeydir” (5).

Sağlık çalışanları grip aşısından kaçıyorlar

CDC’ nin tüm çabasına karşılık sağlık çalışanları grip aşılarından kaçıyorlar.

Grip aşısının zorunlu tutulduğu ülkelerde yüksek aşılanma oranları bildirilse de oran birçok memlekette yüzde 10’ un bile altında kaldı.

Dünyanın en büyük korkutma kampanyalarının düzenlendiği domuz gribi salgınında bile sağlık personelinin en fazla dörtte biri aşı oldu.

Hatırlarsanız, tüm dünyaya aşı dayatan Dünya Sağlık Örgütü’ nün (WHO) o zamanki Başkanı M. Chan’ ın salgının en hararetli döneminde aşı yaptırmadığı ortaya çıkmıştı (6).

Türk tıbbı grip aşısına hayır diyor!

Seyrek olarak grip aşısı çığırtkanlığı yapanlar olsa bile Türkiye’ de doktor ve sağlıkçıları da grip aşılarına hayır diyorlar.

Bir göğüs hastalıkları hastanesinde yapılan araştırmada doktor, hemşire ve diğer sağlık personelinin sadece %4.3′ ünün aşı yaptırdığının, %65’ inin aşının gerekliliğine inanmadığı ortaya çıkması bunun en güzel delilidir (7).

Grip aşılarından Flulaval’ ın prospektüsü de zaten acı gerçeği ortaya koyuyor: Flulaval’ dan sonra grip hastalığında azalma olduğunu gösteren kontrollü araştırmalar yoktur (8).

Tüm bunlar bir tarafa ünlü bilim adamı Donald Trump’ un şu sözlerini bilmek bile bu ticari üründen uzak durmak için yeterlidir:

Hiç grip aşısı da olmadım grip de olmadım. Grip aşıları tamamen etkisizdir (9).

Gelelim neticeye

CDC’ nin, etkisiz olduğu ispatlanan ve daha önce tavsiye etmediği bir aşıya üretici şirketin “düşüncesine” dayanarak onay vermesi tam bir rezalettir, başka bir şey olamaz.

CDC’ nin kripto bir aşı karşıtı grup olduğuna dair düşüncem her geçen gün daha da pekişiyor; birbirini tutmayan abuk subuk kararları ve endüstriyi kollayan tutumu toplumda aşılara karşı güvensizlik yaratıyor.

İnsanlar bu saçmalıklar karşısında “tartışılmayan aşılara” da şüpheyle bakmaya başlıyor.

MedImmun reformüle FluMist’ in etkili olacağını “düşünüyorsa” ben de CDC’ nin “aşı karşıtı” bir kuruluş olduğunu “düşünüyorum”.

Kaynaklar:

1.https://www.cdc.gov/mmwr/volumes/67/rr/rr6703a1.htm?s_cid=rr6703a1_w

2.https://www.nbcnews.com/health/health-news/flumist-nasal-flu-vaccine-can-come-back-vaccine-advisers-say-n849986

3.https://www.bmj.com/content/346/bmj.f3037

4.https://well.blogs.nytimes.com/2012/11/05/reassessing-flu-shots-as-the-season-draws-near/?ref=health

5.https://www.al.com/news/index.ssf/2016/09/flumist_like_spraying_water_up.html

6. http://ahmetrasimkucukusta.com/2017/12/31/yazilar/tip-yazilari/grip-tip-yazilari-yazilar/doktorlarin-yaptirmadigi-bir-asiyi-halk-oldursen-yaptirmaz/

7. http://www.milliyet.com.tr/saglikcilar-grip-asisindan-gundem-2579469/

8. https://www.onlineholistichealth.com/flu-shot-irony/

9. https://fusionlacedillusions.com/index.php/2018/01/11/trump-says-flu-shots-virtually-totally-ineffective-video/

Yazı için 7 yorum yapılmış:

  1. Aşının markette de bulunduğunun dolayısıyla cips, gofret ve gazozdan farklı bir ürün olmadığının ispatı olan resim için tebrik ediyorum. Bu resim kitaplara bedeldir!

  2. Canan Hocam da grip aşıları sakıncalıdır kesinlikle yaptırmayın D vitamini için diye sürekli söyler.

  3. Murat dedi ki:

    CDC çok uyanık ne yaptırmayın diyor ne yaptırın diyor dansözler gibi kıvırıyor. OOOOhh yandan hadeeeee…

  4. kandıralı dedi ki:

    Trump’ ı ünahım kadar sevmem hiç bir lafına sözüne de inanmam ama bu sefer onu destekliyor ve alkışlıyorum. Yaşa Trump bin yaşa.

  5. Ozan dedi ki:

    Bilim adamı Tramp ha…. hem de ünlü bilim adamı Tramp ha… muhahh hah hah hah haaaa…

  6. Mithat dedi ki:

    Tıp biliminin düştüğü durma bakın araştırmalar değil politikacıların sözleri referans alınıyor. Çok yazık!

  7. Yasin dedi ki:

    Grip aşısını hayatımda hiç olmadım, etrafımda grip aşısı olanlar girp olur bana bir şey olmaz.

Siz de yorumunuzu paylaşın: