DÜNYA AŞI ŞİRKETLERİNDEN BÜYÜKTÜR

Yazı Fontunu Büyült Yazı Fontunu Küçült Yazı Fontunu Sıfırla
kasa fişi

Dünya tıbbının tavsiye ve uyarılarını emir kabul ettiği CDC’ nin (Hastalık Kontrol ve Önleme Merkezi) “etkisiz” olduğu gerekçesiyle “yapılmasın” dediği zayıflatılmış canlı grip aşılarına (FluMist) bu sene tekrar “yapılabilir” onayı verdiğini yazmıştım (1, 2).

Gel gelelim yine Batı Tıbbının önemli kuruluşlarından Amerikan Pediatri Akademisi (AAP) ise tükürdüğünü yalayan CDC gibi yapmıyor ve daha önceki yıllarda da olduğu gibi klasik inaktive aşıları tavsiye ediyor (3).

AAP, gerekçe olarak da FluMist’ in önceki sezonlarda H1N1 tipi virüslere karşı “koruyuculuk sağlamadığını” ve “bu seneki etkinliğinin de belli olmadığını” gösteriyor.

AAP’ nin bu raporu CDC’ nin bilimsel araştırmaların verilerine dayanarak değil aşı şirketlerinin menfaatleri doğrultusunda karar verdiğinin apaçık bir ispatıdır.

CDC, üretici şirketin aşının formülünü değiştirmesini ve bu yeni aşının etkili olabileceğini düşündüğünü bildirmesini yeterli sayıyor, “aşılar için mühim olan şirketlerin menfaatidir, gerisi teferruattır” demeye getiriyor.

AAP’ nin kurnazlığına bakın

Bu kararı için AAP’ yi alkışlamak için ellerimi tam da açmışken raporlarının devamını okuyunca ellerim kucağıma düşüyor.

AAP, geçmiş senelerde etkisi yoktu ve bu sene de ne olacağı belli değil dediği FluMist’ i başka sebeplerle inaktive aşı yaptırılmamış olan çocuklara uygulanabileceğini söylüyor.

AAP’ ye göre FluMist yapılabilecekler şunlar:

BİR: İğne şeklindeki aşıyı reddeden çocuklar

Çocukların iğne şeklindeki aşılara karşı çıkmalarına sözüm yok çünkü USA’ da 2 yaşına kadar 14 etkene ait toplam 26 doz, 6 yaşına kadar toplam 49 doz aşı yapılıyor, ne yapsınlar!

İKİ: 2 yaş veya daha büyük çocuklar

ÜÇ: Sağlıklı olan, herhangi bir hastalığı olmayan çocuklar

Aşıların prospektüsünde bile grip aşıları sadece risk grubunda olanlara tavsiye ediliyor, sağlıklı çocuk ve erişkinlere tavsiye edilmiyor.

Bu son ifadeleri de FluMist’ in etkisiz olduğunun dolaylı olarak kabul edilmesinden başka bir şey değil.

AAP, FluMist’ e karşı çıkar gibi yaparak dürüstlük gösterisi yapıyorsa da sonraki satırları bir çuval incisi berbat ediyor.

Onlar da tıpkı CDC gibi aşının üçlü veya dörtlü olmasında bir fark görmüyor, yumurta alerjisi olan çocukların da aşı olabileceklerini söylüyor.

FLUMİST CHİLD ile ilgili görsel sonucu

Gelelim neticeye

BİR: Amerika’ nın Pentagon, CIA, Beyaz Saray gibi siyasi kurumlarından birinin sözlerini ötekinin yalanlaması veya tam aksini iddia etmesine benzer olarak bilim kuruluşları da ayrı tellerden çalıyorlar.

CDC’ nin foyasını ortaya çıkaran AAP’ yi tebrik ediyorum ama sen çık bu aşı etkisiz ve bu sene de etkili olup olmayacağı belli değil dediğin aşıya iki satır sonra “yapılabilir” de, kıvır, işte bu olmuyor.

Bu kadarına da pes ya hu!

İKİ: Aşılar, tıp ilminin en önemli koruyucu uygulamalarındandır; üretici şirketlerin ticari menfaatlerine alet edilemez.

ÜÇ: Aşılarla ilgili kararlar endüstrinin işbirlikçisi kurumlara ve bunlardan nemalanan uzmanlara bırakılamaz: “DÜNYA AŞI ŞİRKETLERİNDEN BÜYÜKTÜR”!

İlgili resim

Kaynaklar:

1.https://www.cdc.gov/mmwr/volumes/67/rr/rr6703a1.htm?s_cid=rr6703a1_w

2.http://ahmetrasimkucukusta.com/2018/09/02/yazilar/tip-yazilari/grip-tip-yazilari-yazilar/grip-asilari-rezaleti/

3.http://pediatrics.aappublications.org/content/early/2018/08/30/peds.2018-2367

Yazı için 3 yorum yapılmış:

  1. Betül dedi ki:

    Yakında bizde de aşı olun bu sene katil grip salgını uyarıları başlayacaktır. Biz bu reklamlara artık kanmıyoruz karnımız tok.

  2. Uz. Dr. Hasan dedi ki:

    CDC grip aşılarının 6 aylıktan itibaren herkese her sene yapılmasını hatta bazı seneler 2 defa yapılmasını öneriyor. Buna göre, her Amerikalı sadece grip için ortalama 80 kere aşı olacak demektir. Akıl tutulması gibi bir şey.

  3. Alişan Yıldıran dedi ki:

    Bu yazıyı görmemişim muhterem hocam.
    Elinize sağlık.
    Dr. Hasan Bey’in yorumu için de ayrıca teşekkürler.
    Doktorların bu yazıları okumadıklarını zannediyorum, bu yorum içime su serpdi.

Siz de yorumunuzu paylaşın: