CCDC: “GRİP AŞILARI ETKİSİZ AMA GENE DE YAPTIRIN”

Yazı Fontunu Büyült Yazı Fontunu Küçült Yazı Fontunu Sıfırla
kasa fişi

Tıp dünyasının her sözünü emir kabul ettiği USA’ nın meşhur Hastalık Kontrol ve Önleme Merkezi (Centers for Disease Control and Prevention=CDC) gene çuvalladı, hem de ne çuvallama!

CDC, bir süredir daha etkili olduğu gerekçesiyle 2-8 yaş arası çocuklara canlı ama zayıflatılmış grip virüslerinden hazırlanan ve buruna sprey şeklinde püskürtülen aşıların (FluMist) yapılmasını tavsiye ediyordu.

2013-2014 sezonundaki aşı etkinliğini inceleyen CDC uzmanları kendi ifadelerine göre çok büyük bir sürprizle (bu bana göre beklenen bir netice idi) karşılaştılar:

Araştırmalar, “sprey şeklindeki grip aşısının, H1N1 virüslerine karşı hiçbir koruyuculuğu olmadığını” gösteriyordu.

Bunun üzerine CDC “Burun spreyi şeklindeki aşının bu seneki grip sezonunda da H1N1 virüslerine karşı etkili olmayacağını çünkü bu seneki aşıda da geçen seneki aşıda bulunan aynı H1N1 virüsünün kullanıldığını” açıkladı.

Tam bir komedi!

Böylece CDC “daha etkili diye tavsiye ettiği grip aşısının işe yaramadığını” tüm dünyaya ilan ediyordu.

Yani tam bir komedi!

Üstelik FluMist’ in üreticisi olan “MedImmune” ve USA Savunma Bakanlığı’ nın yaptığı etkinlik araştırmalarında da “sprey grip aşısının çocuklarda etkili olmadığı” sonucu çıkıyordu.

Geçen kış en çok grip yapan virüsün H1N1 olduğunu da hatırlatırım.

Ayrıca aşının etkisizliği sadece 2-8 yaş grubuna mahsus değildi, analizler 9-18 yaş arası olanlarda da işe yaramadığını ortaya koyuyordu.

Bunlara bakıp da aşının erişkinlerde etkili olabileceğini beklemeyin; aşı çok büyük ihtimalle onlarda da bir işe yaramıyordur (sprey aşı erişkinlere çok az yapıldığı için etkinliği hakkında bir veri bulunmuyor).

Komedi bitmedi

Durun, CDC’ nin komiklikleri bu kadarla da bitmiyor.

CDC, tüm bunlara rağmen “burun spreyi grip aşısını, geçmişte H3N2 ve B tipi virüslere karşı iyi koruma sağladığı ve bu sezon H1N1 virüslerinin seyrek olduğu gerekçeleriyle tavsiye etmeye devam ettiğini” bildiriyor.

Yani “aşı etkisiz ama gene de yaptırın” diyor.

Amacı da çoktan ülkenin her tarafına dağıtılmış ve henüz yapılmamış olan aşıların elde kalmasını önlemek.

Oysa Amerikalı kolej öğrencilerin tüm tavsiyelere rağmen sadece yüzde 8’ inin grip aşısı yaptırdığı, birçok aşının bedava sunulmasına rağmen elde kaldığı ve bu yüzden milyonlarca doların boşa gittiği, yaptırılmayan grip aşılarının daha koruyucu olduğu biliniyor.

Geçen sene de grip aşılarının etkinliklerinin birkaç ay sonra “sıfırlandığını” gösteren araştırmalar, gene CDC’ nin kendi yayınlarında yer almıştı.

Amerikan Pediatri Akademisi de aşı tavsiyelerinde bir değişiklik yapmadığını açıklayarak kankasına destek oluyor ve bu komedide rol alıyor.

Gelelim neticeye

Sürekli okurlarım benim CDC’ ye “CCDC” dediğimi bilirler.

CCDC Comedy Centers for Disease Control and Prevention’ un akronimi, yani “Hastalık Kontrol ve Önleme Komedi Merkezi”!

Beni her araştırmanla her açıklamanla çok güldürüyorsun, sen çok yaşa emi CCCD!

Kaynaklar:

1. http://www.cdc.gov/flu/news/nasal-spray-effectiveness.htm

2. http://www.cidrap.umn.edu/news-perspective/2014/11/cdc-intranasal-flu-vaccine-didnt-shield-kids-h1n1-last-season

3. http://www.dailyherald.com/article/20141115/entlife/141119192/

4. http://ahmetrasimkucukusta.com/2014/11/10/yazilar/tip-yazilari/grip-tip-yazilari-yazilar/amerikali-gencler-uste-para-verilse-de-grip-asisi-yaptirmiyor/

5. http://ahmetrasimkucukusta.com/2014/11/03/yazilar/tip-yazilari/grip-tip-yazilari-yazilar/inanilir-gibi-degil-grip-asilari-yapilmadigi-zaman-daha-etkili/

6. http://ahmetrasimkucukusta.com/2013/09/29/yazilar/tip-yazilari/grip-tip-yazilari-yazilar/ccdc-hastalik-kontrol-ve-komedi-merkezi/

Siz de yorumunuzu paylaşın: