MEME KANSERLİLERİN YARISI KEMOTERAPİSİZ DE SAĞLIKLI YAŞAYABİLİYOR

Yazı Fontunu Büyült Yazı Fontunu Küçült Yazı Fontunu Sıfırla
kasa fişi

Klinik değerlendirmede yüksek riskli oldukları için kemoterapi uygulanan meme kanserli hastaların yarıya yakınının (yüzde 46) bu tedaviye ihtiyaçları olmadığı bildirildi.

Kısa adı MINDACT olan ve New England Journal’ de yayınlanan araştırma meme kanseriyle ilgili 70 genin değerlendirildiği 70-gene signature test (MammaPrint, Agendia) ile gerçekleştirildi.

Erken evre meme kanserli 6693 kadın üzerinde yürütülen araştırmada, kinik riskleri yüksek ama genomik riskleri düşük olan hastalarda uzak metastaz olmadan 5 senelik hayatta kalma süresinin kemoterapi yapılanlarda yapılmayanlara oranla sadece yüzde 1.5 fazla olduğu ortaya çıktı (yüzde 95.9’ a karşı yüzde 94.4).

Kemoterapinin riskleri, hastaya verdiği rahatsızlık ve maliyeti dikkate alındığında genomik olarak düşük risk grubunda oldukları tespit edilen hastalara kemoterapi yapılması doğru gözükmüyor.

İlgili resim

Gelelim neticeye

Meme kanserlerinin ortalama yüzde 70’ i erken evre sınıfına giriyor ve bu hastalarda tümörün cerrahi olarak çıkarılmasından sonra neredeyse tümüne nükslerin önlenmesi amacıyla kemoterapi de uygulanıyor.

Bu araştırma bu hasta grubunda kemoterapiden istifade eden hasta sayısının çok az olduğunu, hastaların yarısının kemoterapi olmadan da sağlıklı yaşayabileceklerini gösteriyor.

Bu test sayesinde kemoterapi kararının, tedavinin fayda ve riskleri tam ve doğru olarak anlatıldıktan sonra hastanın onayı ile alınmasının doğru olacağı kanaatindeyim.

Meme kanserli hastaların bir kısmının kanserden değil kemoterapiye bağlı komplikasyonlardan öldüklerini unutmamak gerekir.

Kaynak:

http://www.nejm.org/doi/full/10.1056/NEJMoa1602253

Siz de yorumunuzu paylaşın: