PROF. DR. ALAEDDİN YAVAŞÇA ŞİİRLERİ

Yazı Fontunu Büyült Yazı Fontunu Küçült Yazı Fontunu Sıfırla
yavaşça 1

Prof. Dr. Alâeddin Yavaşça Hocamız için Beşiktaş Belediyesi ve Kilis Vakfı tarafından 20 Aralık 2010 tarihinde Akatlar Kültür Merkezinde düzenlenen Ustalara Saygı gecesinde Hoca’ nın 102 şiirinin yer aldığı bir kitap hediye edildi.

Kitabı Hocamızın değerli eşi Ayten Yavaşça ile beraber Dr. Semra Özgün ve Sinan Sipahi yayına hazırlamış. Kapak tasarımı ve grafikte Tamay Başer Üçok, Erim Uyar ve Can Emre Özkahraman’ ın emekleri var. Bakırköy Musiki Konservatuarı Vakfı da kitabın basımı üstlenerek kültür dünyamıza önemli bir eser kazandırmış.

Kitapta çoğu Hoca tarafından bestelenen 102 şiir var. Bu şarkıların birçoğu hepimizin her zaman dinlemekten söylemekten büyük zevk aldığı eserler.

Hicaz şarkı: Boğaziçi şen gönüller yatağı (Bu şarkı 15.3.1957 tarihinde Sultanahmet’te bestelenmiş).

Hicaz şarkı: Gönlümü aldın güzel-Kalbimi çaldın güzel (Güftesi Ayten Hanım için yazılan bu şarkı 12.1.1966’ da Şişli’ de bestelenmiş).

Nihavent şarkı: Gönlümün bülbülüsün, aşk bahçemin gülüsün.Hüseyni şarkı: Gülen gözlerinin manası derin (7.4.1953’ de Sultanahmet’ te bestelenmiş).

Hicaz şarkı: Nerde o günler nerde yârim cananım nerde (10.2.1954’ de Sultanahmet’ te bestelenmiş. Bu şarkıyı Rahmi Kalaycıoğlu’ nun hazırladığı fasikülden öğrenip babama ve dedeme ben öğretmiştim).

Acemkürdi şarkı: Ruhum şu elen yılda bile maziyi andı (25.12.1953’ de Sultanahmet’ te bestelenmiş).

Hicazkâr şarkı: Sarı mimozamsın sen benim (14.2.1959 tarihinde -o zamanlar bilinmeyen Sevgililer Günü’nde- Beşiktaş’ ta bestelenmiş. Bu sarı mimoza kim acaba? Hoca’ ya sorsam söyler mi yoksa güler geçer mi?).

Rast şarkı: Senden uzak günlerim zindan oluyor. (Şiir Ayten Yavaşça için yazılmış ve 17.11.1963 tarihinde bestelenmiş).

Hicaz şarkı: Ümitsiz bir aşka düştüm ağlarım ben halime (21.4.1951’ de yani Ayten Abla’ dan önceki bir zamanda Sultanahmet’ te bestelenmiş. Sultanahmet’ ten bu kadar güzel şarkı çıkmış olması sebepsiz olamaz bence. Bunu da Hoca’ ya sormalıyım).

Hüzzam şarkı: Üslubu güzeldi şakıyan bir başkaca sesti (Bekir Sıtkı Sezgin’ in vefatı üzerine yazılmış ve Vişnezade’ de 29.12.1996’ da bestelenmiştir).

Cevdet Çağla’ nın bestelediği şiir

Hoca’ nın şiirlerinden biri de Cevdet Çağla tarafından saba makamında bestelenmiştir:

Süzdükçe güzel gözlerini kalbimi yakdın
Bilmem ki nasıl bir lahzada gönlüme akdın
Sardın meleğim ruhumu, biçare bırakdın
Bilmem ki nasıl bir lahzada gönlüme akdın

Cevdet Çağla’ nın bu muhteşem bestesini Hoca’ nın TRT’ nin çıkardığı Alâeddin Yavaşça CD’ sinden onlarca kere dinlediğimi ve hâlâ da dinlemeye doyamadığımı itiraf etmek isterim.

Önemli bir not

Bu arada şarkıların bestelenme tarihlerinin günü gününe olması mutlaka dikkatinizi çekmiş olmalı. Hoca, şarkılarını her şeyiyle birkaç saat içinde tamamladığını ve ondan sonra tek bir notasını bile değiştirmediğini söyler. Gerçek bestekarlık da bu olsa gerek!

Son söz

Kitabın sonunda Hoca’ nın mezar taşına yazılmasını vasiyet ettiği ve 14.2.2010’ da Florida’ da kaleme aldığı beyit yer alıyor:

Akıbet göçtü Yavaşça âlem-i mânâya
Ruhunu teslim eyledi ol ulu mevlaya

Hocamıza ve Ayten Abla’ ya Allah’ tan nice sağlıklı uzun ömürler dilemek boynumuzun borcu.

Seyretmek için: https://www.youtube.com/watch?v=MELWwuEGI-o

Seyretmek için: https://www.youtube.com/watch?v=8qh3_EKMMaI

Yazı için 5 yorum yapılmış:

  1. Ayten Yavaşca dedi ki:

    Yazılarınızı zevkle okuyoruz
    ellerine sağlık ve de iltifatlarına teşekkürler…

  2. Semra Özgün dedi ki:

    Böyle anlamlı gunleri web sitenize taşıyıp herkesle paylaşmanız takdire şayan bir hareket.Sizler gibi Klasik Türk Musikisine gönül veren dostlar oldukça bu musiki ilelebet devam edecektir.Gönlünüze sağlık.Sizin de güfte ve bestelerinizi bekliyoruz.

  3. Ayten Yavaşca dedi ki:

    Sevgili evladımız doktorluğun kadar yazarlıkta da çok başarılısın hele bir ut çalışın var ki sorma gitsin her vasileyla hocanın yolunda olduğun görülüyor.
    Başarıların daim olması dileğiyla gözlerinden öpüyoruz.

  4. Hüsrev Hatemi dedi ki:

    Alaeddin Yavaşça ve birçok benzerlerinin devamlı irtibatta olduğu yer Alem-i Ma’nâdır.O ve benzerlerinin ruhu da her zaman Mevlâ’nın elindedir.Hoca’nın beyti çok güzel.Fakat onu sevenlere hüzün veriyor.Bu sebeple bu beytin kağıt üstünde kalmasını,Hoca’nın kitabesini,kendinden sonra O’nu sevenlerin yazmasını dilerim

  5. Bu cevaba ancak “Amin” diyebilirim.

Siz de yorumunuzu paylaşın: