GİZLİ ASTIM

Yazı Fontunu Büyült Yazı Fontunu Küçült Yazı Fontunu Sıfırla
Gizli astım

Dikkat: Yazının sonunda ek var!

***

Astım, tüm dünyada ve ülkemizde en çok görülen solunum yolları hastalığıdır. İstatistiklere göre, çocukların yüzde 10-15’ i, erişkinlerin yüzde 5’ i astımlıdır ve Türkiye’ de 4-5 milyon kadar astımlı olduğu tahmin edilmektedir.

Çok farklı klinik tablolarla karşımıza çıkan astımın türlerinden biri de gizli astım’dır. Henüz, tipik astım belirtileri göstermeyen, fakat ileri yıllarda astım gelişme riski yüksek olan kişiler gizli astımlı olarak adlandırılır.

Saman nezlesi veya egzama gibi alerjik hastalıkları olanlarda gizli astım ihtimali yüksektir. Çocukluk döneminde besin ve ilaç alerjisi olanlar da gizli astımlı olarak kabul edilir. Son senelerde obez olanlarda astım riskinin yüksek olduğunu gösteren pek çok çalışma vardır.

Gizli astımlılarda solunum yollarının viral enfeksiyonları daha çok görüldüğü gibi daha uzun ve daha şiddetli belirtiler verir. Gülmek, ağlamak, şarkı söylemek; soğuk veya kirli havaya maruz kalmak; soğuk yiyecek veya içecekler öksürük veya gıcık hissine yol açabilir.

Gizli astımlıların erkenden tanınıp gerekli tedbirlerin alınmasıyla bu kişilerde astım gelişmesini önlemek mümkün olabilir:

Astım gelişme riski, anne veya babasının birinde alerjik bir hastalık olan çocuklarda yüzde 30 iken, her ikisinde de alerjik hastalık olanlarda yüzde 50’ye kadar çıkar.

Gizli astım nasıl teşhis edilir? 

  • Alerjik deri testleri: Kolun iç tarafına alerjen maddeler damlatılarak özel bir iğne ile deri çizilir ve alerjenin deri içine sızması sağlanır. 20 dakika sonra deride meydana gelecek olan kızarma ve kabarmalar değerlendirilir. 3 milimetreden daha büyük reaksiyonlar kişinin o maddeye karşı alerjik olduğunu gösterir. Deri testleri ile alerjik oldukları belirlenen kişilerde astım ortaya çıkma riski yüksektir.
  • Kanda IgE ölçümü: İmmunglobulin E veya kısa adıyla IgE, vücudumuzun alerjen maddeye karşı oluşturduğu özel bir antikordur. Normal insanların kanında çok düşük miktarlarda IgE bulunur. Kanlarında IgE düzeyleri yüksek olanlara atopik kişi denir, bunlar astım adaylarıdır. Kordon kanında IgE’ si yüksek olan bebekler de gizli astımlı olarak kabul edilebilir.
  • Solunum provokasyon testleri: Histamin isimli kimyasal bir madde solunum yoluyla giderek artan dozlarda verilerek bronşlarda meydana gelen daralma solunum fonksiyon testleri ile ölçülür. Bu test yardımıyla solunum yollarının hiperreaktif (aşırı duyarlı) olup olmadığı belirlenir.  Gizli astımlılarda en düşük histamin dozlarında bile aşırı bronş daralması meydana gelir.

 Gizli astımın önlenmesi mümkün mü?

Astım gelişme riski yüksek olanların aşağıdaki tavsiyelere uymalarında yarar vardır:

  • Sigara içmeyin ve sigara içilen ortamlarda bulunmayın.
  • Hava kirliliği olan ortamlardan uzak durun.
  • Evlerinizi havalandırın. Nem miktarını yüzde 50’ nin altında tutmaya çalışın.
  • Evde kedi, köpek gibi tüylü hayvan beslemeyin.
  • Yatak odasında halı, kilim, koltuk, kütüphane gibi fazla eşya bulundurmayın.
  • Düzenli spor (özellikle de yüzme) yapın.
  • A, C ve E vitamini gibi antioksidanlar ve selenyum gibi mineralleri içeren yeşil sebze, meyve ve deniz ürünlerini bol yiyin.
  • Katkı maddeleri ve GDO’ lu yiyecek ve içeceklerden uzak durun.
  • Kilonuz boy ve yaşınıza uygun olsun.
  • Gelişigüzel ilaç kullanmayın.
  • Alerjen ve tahriş edici maddelerden uzak kalın.
  • Bebeğiniz varsa, en az 6 ay anne sütü almasını sağlayın. Erken yaşta yuvaya gönderin.

***

EK 1 (25.2.2023): Geğirme astım belirtisi olabilirmiş. Hayırlısı olsun da biz onu “uzayan Kovid” belirtisi diye biliyorduk. Her neyse, yakında her geğirene astım spreyleri yazılmaya başlanacaktır. Tabii yanında bir de mide koruyucu ilavesiyle.

Kaynak: https://twitter.com/WebMD/status/1629368099953598464?s=20

***

Yazı için 5 yorum yapılmış:

  1. çağla dedi ki:

    doktorların yorumuna göre
    GİZLİ ASTIM’olabilirmiş çiğneme tablet tedavisine başladım eğer hala sonuçlar aynıysa ne tür tedaviler yapılılır

  2. çiğdem aktaş dedi ki:

    hocam ben hastaneye gıttım ama hıc bır sonuc sölemedı doktorlar süreklı öksürüyorum rotgen cektırdım temız cıktı alerjı testı yaptırdım bısey cıkmadı sınuzıtte war bende ama doktor astımdanda şüphelendı ve bana lesmont dıye bır ılac yazdı 1ay sonra tekrar gel dedı ben 1ay nasıl dayanıcam ayrıca ılac benı mahfettı yan etkılerınden dolayı ne yapmam gerek lutfen yardımcı olun

  3. meral yılmaz dedi ki:

    hocam ben 9yaşındaki oğluma ne yapmam geraktiğini bilmiyorum.geçen yıl bu aylarda şuan yaşadığımız öksürüğü yaşadık.doktorumuz astım olduğunu söyledi izmirdeki araştırma hastanesinde çok kapsamlı araştırma yapıldı.bütün sonuçlar negatif çıktı.sadece alerji testi yapılmadı gerekçe olarakta yapılan tetkiklerin bikaçının pozitif çıkması gerekiyomuş.başka bir hastaneye sonuçlarla giderek alerji testi için başvurduğum doktor senin çocuğunun birşeyi yok dedi.şimdi yine öksürüyor yine çok kötü doktor yine astım dedi.ne yapayım ne olur bana yol gösterin.inanın benim pisikolojim bozuldu

  4. yasir dedi ki:

    ortopedik engelli (hareketliliği kısıtlı olan) kişiler için, astım için tavsiyeleriniz nedir?

  5. Hüseyin dedi ki:

    Efendim erken yaşta yuvaya gönderin derken yetiştirme yurdunu mu kastediyorsunuz ..

Siz de yorumunuzu paylaşın: