ALERJİK DERİ TESTLERİ

Yazı Fontunu Büyült Yazı Fontunu Küçült Yazı Fontunu Sıfırla
alerjik deri testleri

Bu testler, bu konuda eğitim görmüş, deneyimli kişiler tarafından yapılmalı ve okunmalıdır.

 TEST İÇİN HAZIRLIK

  • Test yapılacak derinin normal görünümde olması gerekir. Hafif egzama test yapmak için bir engel oluşturmaz, ancak sedef hastalığı ve ağır egzaması olanlarda yanlış sonuçlar alınabilir.
  • Dermatografizm: Bazı insanların derileri sivri bir şeyle çizilmekle, hatta kaşımakla bile kızarıp kabarır. Buna dermatografizm ismini veriyoruz. Dermatografizmi olan kişilerde deri testleri yapılmasının bir anlamı yoktur.
  • Deri testleri akut bir hastalığı olanlara yapılmamalıdır. Mesela, astım krizindeki bir hastaya  deri testleri yapıldığında, deriden emilen antijenlerin etkisiyle kriz belirtileri daha da ağırlaşabilir.
  • Daha önce belirli bir maddeye karşı anaflaksi gelişmiş olan kişilerde  test yapılırken çok dikkatli olunmalıdır. Fındık, kabuklu deniz hayvanları ve pamuk tohumu ile  yapılan testlerde anaflaksi ihtimali yüksektir.
  • Bazı ilaçlar deri testleri sonuçlarını etkileyebilirler. Alerjiyi önleyen ilaçların testten en azından 48 saat önce kesilmiş olması gerekir. Mide hastalıkları ve depresyon tedavisinde kullanılan ilaçlar da deri testi sonuçlarını etkileyebilirler. Astım tedavisinde kullanılan ilaçların (iğne, sprey, hap…) ve kortizonun  deri testlerine olumsuz bir etkisi yoktur.  Deriye sürülen  kortizon içeren kremler o bölgede yanlış  değerlendirmelere yol açabilirler.

ALLERJENLERİN SEÇİMİ

Test yapılmadan önce her hastadan hastalığı hakkında ayrıntılı bilgi alınır. Hastanın maruz kalabileceği alerjenler, belirtilere neden olan faktörler, mesleği, hobileri, evde beslenen  hayvanlar, yaşadığı bölgenin polen özellikleri öğrenilmelidir.

Ülkemiz şartlarında alerjik deri testlerinde bulunması gereken alerjenler şunlardır:

  • Ev tozu akarları
  • Hamam böceği
  • Evcil hayvanlar (kedi, köpek)
  • Polenler (ot, çayır, tahıl ve çeşitli ağaç polenleri)
  • Küf mantarları

DERİ TESTİ NASIL YAPILIR ?

Deri testleri ya sırt derisi  ya da ön kolun iç yüzeyindeki deri üzerinde  yapılır. Sırt kola göre daha fazla reaksiyon veren bir bölgedir. Sırtın ve kolun üst kısımlarında daha büyük kızarma ve kabarmalar görülür. Bileğe yakın bölgeler ise daha az  reaksiyon gösterir.

 Deri testlerinin yapılmasında başlıca iki yöntem vardır:

  • Deri üstü yöntem: Deri üzerine damlatılan alerjen, derinin  özel bir iğne ile delinmesi ya da derinin çizilmesiyle deri içine sızdırılır.
  • Deri içi yöntem: Alerjen, ince uçlu bir enjektör aracılığıyla doğrudan seri içine zerk edilir.

DEĞERLENDİRME

Test, 15-20 dakika sonra değerlendirilmelidir. Meydana gelen kızarma ve kabarma özel bir cetvelle milimetre olarak ölçülür.

Deri testlerinde bir alerjene karşı reaksiyon saptanması, o alerjene karşı oluşmuş IgE’ lerin varlığını gösterir; o kişide alerjik bir hastalık olduğunu göstermez. Ancak, bu kişilerde henüz  olmasa bile, ileride alerjik bir hastalığın ortaya çıkma ihtimali çok fazladır.

Deri testleri sonuçları, mutlaka, hastanın hikayesi ile beraber değerlendirilmelidir.

Yazı için 12 yorum yapılmış:

  1. emre dedi ki:

    Sayın hocam eşimin ellerinde deterjana karşı alerji var. Devlet hastanesine ve özel hastanesine gittik ama bir türlü geçmiyor. hatta en son gittimiz doktor buna yapacak bişey yok dedi.
    ALLAH RIZASI İÇİN YARDIM EDİN

  2. yunus emre şahin dedi ki:

    hocom bir sorum varda
    siz Dermatografizmi olan kişilerde deri testleri yapılmasının bir anlamı yoktur
    demişsiniz bende bu hastalık var peki ben ne yapacağım benim hastalığıma bir çare yokmu lütfen hocam cevabınızı bekliyorum

  3. EMEL AVCI dedi ki:

    ben diş çekimi yaptırdım fakat iğne yapıldıktan sonra bayıldım şimdi dişlerimi çektirmem lazım fakat alerji testi yaptırmam gerektiğini söyledi diş doktoru ben balıkesir gönen de oturuyorum deri altı testi nerde yaptırabilirim yakın olan şehir neresi bilmiyorum ve bu testi yaptırmak ücreti nasıldır sigorta karşılarmı yardımınızı istiyorum korkuyorum aynı şeyleri yaşamaktan teşekkürler.

  4. MUSTAFA CİVELEK dedi ki:

    iyi günler hocam 11 aylık bebeğimiz var alerji testi yaptırmak istiyoruz fiyatları ne kadar acaba

  5. sundus aslan dedi ki:

    merhaba hocam ben 7 senedir evliyim 1.5 senedir çocuk yapmayı deniyoruz .her yumurtalama doneminde kadın dr. bana elevıt ve coraspin reçete yazıyour ve hamile kalana kadar kullan diyour .
    her iki ayda bir diğlim ve ben bu ilacı aldığım zamanlar bende alerji durumu ortaya çıkıyour hafif olıyordu bir kaç sefer acile gittim iğne yaptılar geçti .
    ama bu sefer 21.08.2013 tarihinde hic unutmycağım .
    ilk hamilelik ayımda yine ilaca başladım bu sefer tüpbebek yapmaya kara verdik ve başka bir por.dr gittik oda ayın şekil önce bu ilacları kullan adetin ikinci gün gel tupbebek tedevesi başlyalım
    oda ayın şekilde ilac yazdı .sabahı başladım ilk elevıt aldım 15 dk sonr coraspin ve folbiol tablet aldım 5 dk sonra butun karın ve ellerim ve tüm vücudum allerji raksiyon oldu acile gittik ve oradada yüz ve boynum kabardı ve vucudumdan ateş cıkıyordu sanki ve kalıp ateşım yukseldi tansyonum ne oldu bana anaymadım sonra dahliye dr.mudehle eti ve acil 250 mg kortizon verdi ve 1 saat sonra yavaş yavaş bir duzeldim bu olay sabah oldu 11.00 de geceya kadar vucudumda kabarıklar sonmeye başladım ,
    hocam şimdi ben tum ilacları bıraktım artık korkıyorum ilac almaya ve çocuk yapmak için en az elevıt ve folbiol almam lazım kaç aydı ilaca alerji testi yapmak istıyorum araştıryorum yanlız çapa hastanesinde yapıyolar diydiler onada rendevu aldım 1 aydan sonra gittim oda ilaç test için 13 aralık ay verdi çok uzak benım yaşım 40 korkıyorum çok geç kalırsam çocuğum olmaz .
    tek ricam bana yardımcı olun bir yol gosterin . her kese allahtan şifa
    acil cevap yada yardımınızı bekliyorum,
    çok teşekkürler

  6. Beren dedi ki:

    Hocam benim kızıma 1 defa geniz eti ve kulaklara tüp takıldı.aynı işlen 2.kez sadece tüp takılarak 2 yıl arayla yapıldı.şuan 2 hafta oldu tüp takılalı.ben hekime gittiğimde çocığumda diş gıcırdatması var 2 yaşından beri ağzından salya geliyor uyurken horlama var dediğimde bana diş gıcırdatma alerjisi diye bir oldundan bahsetmedi.ilk defa burada öğrendim.bu durum orta kulaga ne kadar etki eder.kızımın kulağında yenileyen tüplere sebep bu olabilirmi?Benim hekimimden öğrendiğim yalnızca östaki borusunun dar olması.Lütfen beni aydınlatırsanız çok sevinirim.Saygılarımla..

  7. mustafa boğaz dedi ki:

    hocam 5 yaşında bir oğlum var genellikle eklem yerlerinde cok kaşıntısı oluyor birde gece uyurken kaşınıyor sabahleyin kan içinde kalıyor bu konu hakkında bize yardımcı olursanız sevinirim

  8. orhan dedi ki:

    hocam bu allerji testleri geçerliliğini ne kadar korur?

  9. Ersin şeran dedi ki:

    hocam benim 7yaşında bi kızım var doğuştan kusmadı var bu güne kadar götürmediğini hastane kalmadı sonunda cerrah Paşa’da alerjik astım var dediler ev tozu ve mutfak kokusu na karşı alerjisi var dediler verdikleri ilaçları kullandık evde önlem Aldık ama olmadı ne yapalım teşekkürler

  10. Ceyda dedi ki:

    Merhaba bugün 6 yaşındaki çocuğum a alerji testi yapıldı fakat cilt testine normal birşeye alerjis yok dediler kan tahlilinde ise ige129.6 çıktı (fakat koluna yapılan testte s harfini çizdiği yer in altın daki ilk ilaçlı kısım kızardı ve kaşındı doktor birşeye alerjisi yok dedi solunum testini de çocuğum yapamadı)ciğerlernden ses geldiği için ve sıklıkla oldugu için doktor allerjik bronşit dedi çiğneme tableti ile brun spreyi verdi testi tekrarlamam gereklimi

  11. ferhat birlik dedi ki:

    hocam oglum 15 Yasinda gida ve ilac alerjisi vardir bu testier sizde yapiliyormu lutfen yardimci olunuz yillar once esim ve kizimda sizde muayene olmustu

  12. Zülfü zar dedi ki:

    Hocam kolay gelsin.antibiyotikler deri testi sonucunu etkilerini.tesekkurker

Siz de yorumunuzu paylaşın: