KOLESTEROL İLAÇLARI KAVGASI

Yazı Fontunu Büyült Yazı Fontunu Küçült Yazı Fontunu Sıfırla
kasa fişi

Bugün gazetesinde Ali Atıf Bir’ in yazısı:

Prof. Dr. Canan Efendigil Karatay çıktı, “Kolesterol ilaçları gereksizdir” dedi. Nedense karşısında bir kişiyi değil Türk Kardiyologları Derneği’ni buldu.

Türk Kardiyoloji Derneği, Efendigil’i yalanladı, “Kolesterol ilaçları gereksizdir, söylemi bilim dışıdır” dedi. Buna yanıt olarak Prof. Dr. Canan Efendigil Karatay bu kez üç kişilik bir ekiple basının karşısında çıktı ve “Tıp bir sanat, hekimlik de tıpta bir sanat dalıdır” dedi daha sonra ekibiyle birlikte “Kolesterol ilaçlarının yararından çok zararı vardır” iddiasını tekrarladı.

İşin ilginci her iki taraf da bilimsel verileri kullanıyor, hakemli dergilerde yayınlanmış makaleleri örnek gösteriyorlar. Efendigil tarafı statin içeren kolesterol düşürücü ilaç üreticilerinin “rüşvetle” istedikleri araştırma sonuçlarını çıkarttıklarını iddia ediyor.

Kardiyoloji Derneği’nin ise Efendigil tarafının motivasyonu konusunda bir açıklaması yok. Sadece “Bilimsel olmamak, insafsızlık, halkın sağlığıyla oynamakla” suçluyorlar. Buna ek olarak bir de belki “Kitabının satışını artırmak istiyor ya da ün kazanmak istiyor” diyebilirler.

Anımsarsanız bir süre önce kolesterol ilacı kullanmış daha sonra birçok yan etkisi nedeniyle bırakmak zorunda kalmıştım. Bu nedenle de kolesterol ilaçlarının peynir ekmek gibi reçetelenip satılmasının doğru olmadığını, bu konuda doktorları daha sorumlu davranmaları konusunda uyarmıştım. Şu anda yediğime içtiğime dikkat ederek, haftada iki üç gün bir saatten fazla spor yaparak iyi kolesterolümü yükseltip kötü kolesterolümü düşürüyorum. Gerçi Efendigil kötü-iyi kolesterol ayrımının bile tamamen bir kavramsal yanıltmaca olduğunu söylüyor.

“Kolesterol ilaçları gerekli mi gereksiz mi” tartışmasını önemsiyorum. Parayı bir yana bırakın kimyasını bir bozduğumuzda bir daha düzetilmesi kolay kolay mümkün olmayan sağlıktan yani insandan söz ediyoruz.

Efendigil tarafı haksızsa kalp krizi geçirme riski bulunan birçok kişi ilaç kullanmadığı için kalp krizi geçirebilir. Kardiyoloji Derneği tarafı haksızsa insanlar boş yere ilaç alıp çeşitli risklerle karşı karşıya kalabilir. Örneğin benim gibi…

Hele de spor ve diyet yapmakla kalp krizi ve damar hastalıkları riski azalacaksa insanı “Sen nasıl olsa spor, diyet yapamazsın, al şu ilaçları keyfine bak” diyerek kolay ama vücuduna zarar verme riski olan bir yola sürüklemek ne kadar etik bir yol!

Bu konu önemli yarın devam edeceğim…

Siz de yorumunuzu paylaşın: