TÜRK SAĞLIK ENSTİTÜSÜ PROJESİ (TUSENT)

Yazı Fontunu Büyült Yazı Fontunu Küçült Yazı Fontunu Sıfırla
fatih yalçın

Üç-beş fareye yapılan eziyeti ‘deney’, klinik verileri derleyip toparlamayı ‘araştırma’ ve kendilerini de ‘bilim adamı’ zannedenlerin ülkesinde yaşıyoruz.

Senelerdir bu yapılanların bilim olmadığını, ülkenin parası ve insanların zaman ve emeklerinin heba edildiğini; bilim üretmenin ancak özel olarak kurulacak merkez ve enstitülerin çatısı altında mümkün olabileceğini yazıp çiziyorum.

Johns Hopkins University School of Medicine, Kardiyoloji bölümünde çalışan meslekdaşım Prof. Dr. Fatih Yalçın’ ın da benimle aynı düşüncede olduğunu öğrenmekten çok mutlu oldum.

Kendisine teşekkür ediyor, başarılarının devamını diliyorum.

**

Sn. Prof. Dr. Küçükusta,

Öncelikle medikal research’ un önemini destekleyen vurgulamalarınız için teşekkür ederim. Bu konudaki düşüncelerinize tamamıyla katılıyor ve bunu basında belirterek bu sürece yaptığınız katkı için teşekkür ediyorum.

Amerika’ da research tecrübesi olan arkadaşlarımızla hazırladığımız dokümanı size gönderdim, umarım elinize ulaşmıştır. Bu eser başka bir ülkedeki modelin aynisi değil, aksine ülkemiz gerçeklerine göre hazırlanmış ayrı bir yatırım gerektirmeyen, üniversitelerdeki inaktif potansiyeli rotasyon ile ortak bir merkezde prodüktif hale getiren bir program olacaktır.

Bu konuya daha önem verilerek medikal pratikten ayrı bir düzenleme ve ilgili ulusal kurumlaşmaya yönelik girişimler er veya geç ülkemizde de başlayacaktır.

İncelemenizi rica eder ve bir gün mutlaka olacak olan bu sürece katkınızı devam ettirerek mümkün olan en erken tarihte Amerika, İngiltere ve Japonya’daki gibi bir araştırma enstitüsüne kavuşmayı temenni ederim.

Size ve ailenize sağlıklı, mutlu ve başarılı bir yıl dilerim.

Saygılarla.

TÜRKİYE SAĞLIK ARAŞTIRMALARI ENSTİTÜSÜ (TÜSENT)

Sayın Prof. Dr. Fatih Yalçın’ ın internet sitesinde TÜSENT’ le ilgili olarak yer alan bilgiler şöyle:

Üniversitelerdeki devam eden araştırma projeleri ile işbirliği içinde yüksek teknolojik ekipman gerektiren orijinal araştırmaların üretilmesi için TÜSENT (Türkiye Sağlık Araştırmaları Enstitüsü) kurulması gerektiğine inanmaktadır. Tıp Fakültelerinde ayrı bir araştırma ekibi ve en ileri teknolojik cihazlar bulundurulamayacağı göz önüne alındığında bu merkezin üniversitelerde araştırma yönünden tıkanan ileri imkanlara ihtiyaç duyan akademisyen ve araştırmacılar için ideal bir ortam üreteceği açıktır.

Johns Hopkins Üniversitesinde devam eden çalışmaları yanında ülkemize son derece faydalı olacağını düşündüğü “Ulusal Sağlık Araştırma Enstitüsü” projesine yönelik olarak U.S. NIH, “National Institute of Health” (Amerikan Sağlık Enstitüsü)’nde 2009-2011 yıllarında incelemelerde bulunmuştur. NIH’deki Türk araştırmacı bilim adamlarıyla yaptıkları çalışma ve değerlendirmeler bu kitapta Türkçe ve İngilizce bölümler şeklinde toplanmıştır (bu esere Web sayfasından ulaşılabilir).

Bu çalışma süresi içinde Sağlık Bakanlığı’nın Sağlık Araştırmalarının geliştirilmesine yönelik Amerika’da düzenlediği toplantıda Ulusal Sağlık Araştırma Enstitüsü üzerine yaptığı konuşma sonrasında kendisine Sağlık Bakanlığı’nca hazırlanan takdir sertifikası sunulmuştur.

Prof. Dr. Fatih Yalçın TÜSENT’in ülke düzeyinde bir bilimsel veri tabanı sistemini, tüm ülkede yaşam boyu eğitimin kredilendirilmesinin objektif takibini içeren, bilimsel sertifikasyon ve resertifikasyonun hayata geçirildiği bir oluşum olması gerektiğine inanmaktadır. Ülkemize yapacağı katkı yanında TÜSENT Orta Doğu ve Arap ülkelerini de etkileyebilir ve onlara da örnek bir merkez olabilir. Bu oluşum ayrıca profesyonel düzeyde Avrupa ve Amerika zemininde ülkemizin tanıtımını ve uluslar arası bilimsel kurullara daha çok Türk bilim adamının girmesini de sağlayacaktır.

TÜRK SAĞLIK ENSTİTÜSÜNÜN İLAVE YARARLARI: 

1) Hayat boyu eğitimin Milli Eğitim Bakanlığı ile yakın çalışma ilişkisi içinde ve yakın gelecekte ulusal periyodik sertifikasyon yenileme programının gerçekleştirilmesi.

2) Ulusal veritabanı oluşturulması için farklı merkezlerin veri kaydı ve saydamlığının sağlanması ile birlikte ulusal bazda sağlık hizmeti kalitesi ve sağlık hizmeti harcamasının optimize edilmesi. Bu gelecekte ulusal sağlık stratejisi için bir temel oluşturacaktır.

3) Pratik tıpta bölgesel farklılıktan kaçınmak için sağlık hizmeti kalitesinin tüm bölgelerde eşitlenmesine yönelik sağlık veritabanı sonuçlarının yıllık olarak deklare edilmesi ve buna göre sağlık hizmetinin ülke genelinde homojen hale getirilerek gelecekte daha kaliteli sağlık hizmeti için hedeflerin netleştirilmesi.

4) Devlet kaynakları (DPT, TÜBİTAK) projelere yönlendirilirken değerlendirmeler daha kapsamlı sürdürülecek ve asgari bilimsel yayın yapılması da konu ile ilgili önceki tecrübe, konunun özgünlüğü gibi diğer temel gerekliliklere ilaveten projenin bütçesine paralel olarak istenecektir. Böylece kaynak kullanımında geniş projeler için sadece altyapıya yönelik bakış açısı yerine çalışma tamamlandığında bilimsel ürün kalitesinin üst düzey oluşu ve buna bağlı üst düzey yayın (A veya B grubu dergi) istenecektir.

5) TÜSENT yurtdışında, konularında Dünyaca bilinen başarılı Türk Bilimadamları’nı ülkemizde istihdam etmek için bir motivasyon olacaktır ve iyi hazırlanmış yüksek kaliteli bilim ve araştırma merkezi onların gelecekteki Dünya çapında bilim adamlarımızın beklentilerini de karşılayacaktır.

6) Son önemli nokta kurumlararası koordinasyon için üniversite ve toplum bazlı çalışan hekimler / aile hekimleri arasındaki aktif ilişkiyi arttırmaya yönelik olacaktır. Bu ortam akademisyenlerin diğer hekimlerin bilgilerini güncellemede ve kronik hastalıkların erken tanınması ve tedavisine önemli katkı sağlayacaktır.

KAYNAKLAR

http://www.fatihyalcin.com/tr/ozgecmis.aspx

http://www.tusent.org/TR/index.html

Yazı için 3 yorum yapılmış:

  1. Enes Dertli‏@nsdrtl

    @drahmetrasim

    Ingiltere de boyle bir enstitude Doktora yapn biri olarak sizi cani gonulden destekliyorm acilen Research Park`lar kurulmali

  2. M.Erdinç Yalçın dedi ki:

    Sayın Hocam,Küçükusta tv programlarınızda,aile hekimliğinin sorunlarına yer verdiğiniz ölçüde biz diş hekimlerinin de genel ve performans sorunlarına değinebilirseniz ziyadesiyle memnun olacağım.SAYGILARIMLA..

  3. Hülya Yalçın dedi ki:

    Merhabalar ,
    Konuyu tam olarak anlayabilmek için doktor ingilizcesine sahip olmak gerekiyor. Aradaki yabancı kelimelerden konunun bütününü kaçırıyorum ki anladığım kadarıyla önemli bir konu . Lütfen daha “Türkçe” yazar mısınız? Biz halk, olarak jendi dilimizle sizi okuyor , izliyor ve paylaşıyoruz.Saygılarımla,

Siz de yorumunuzu paylaşın: