BU İŞİN İÇİNDE ÇOK İŞ VAR

Yazı Fontunu Büyült Yazı Fontunu Küçült Yazı Fontunu Sıfırla
kasa fişi

Prof. Dr. Sedat Kadanalı’ nın yazısı:

1. Aşının serviks kanserini önlediğine dair veri halen yok, yalnızca kanser öncüsü olan ve % 90 ı kendiliğinden iyileşen CIN lezyonlarını aşı ancak % 17 oranında azaltabiliyor. Bu yüzden aşının denenebileceği yüksek oranda kanser riski olan deneğe ihtiyaç var. Normalde bilimsel çalışmalar için deneklere para ödenir ve sigorta ettirilir, gelişmemiş ülkelerde milyonlarca deneği bir de 11 milyon dolar üzerine para alarak kullanacaksınız.

2. Amerika’da yapılan rahim ağzından HPV tiplerini belirleyen ATHENA çalışmasına alınan kadınlardan yaklaşık 14.000 i aşılanmış olduğu ve bunlarda beklenenin aksine HPV infeksiyonlarının azalmadığı görüldü. Yani aşı HPV ye karşı da uzun dönemde koruyuculuğu şüphe altında.

3. HPV aşısında görülen ciddi yan etkiler(nörolojik, ensefalit, serebral vaskulit, immunolojik , ölüm) serviks kanseri oranının önüne geçti ve açılan davalarda Merck  6 milyon dolar davalılara ödedi ve yüzlerce dava sırada bekliyor.

4. Aşının koruyuculuğu olmadığı için Merck yeni bir HPV aşısı onayı almaya çalışıyor.

Aşının bir yerlere verilmesi gerekiyor; bu da sahipsiz Afrika ülkeleri. Hindistan bile HPV aşı projesini Hindistan’da görülen ölümler ve bilimsel ihlaller nedeni ile askıya aldı.

Endüstri “para” dan başka bir şey düşünmez.

Bu işin içinde çok iş var.

Siz de yorumunuzu paylaşın: