PROF. DR. MURAT TUNCER’ İN MÜTHİŞ DÖNÜŞÜ

Yazı Fontunu Büyült Yazı Fontunu Küçült Yazı Fontunu Sıfırla
rahim ağzı kanseri aşısı

Hâlen Hacettepe Üniversitesi Rektörü olan çocuk hastalıkları ve çocuk kan hastalıkları uzmanı Prof. Dr. Murat Tuncer’ in “Sağlık Düşüncesi ve Tıp Kültürü Platformu” ndaki yazısını okuyunca onun daha önce medyada yer alan bir beyânatını hatırladım.

Prof. Dr. Murat Tuncer “HPV aşısı neden gereklidir, neden gereksizdir?” başlıklı yeni makalesinde daha önce söylediklerinin tamamen “zıddını” söylüyor ve HPV aşısına methiyeler düzüyor (1).  

Oysa 5 sene önce Sağlık Bakanlığı Kanser Savaş Dairesi Başkanı iken HPV aşısının kanser aşısı olmadığını ve bunun ilaç firmalarının pompaladığı bir ürün olduğunu iddia etmişti (2):

Prof. Dr. Tuncer, “Rahim ağzı kanseri aşısı Türkiye’ de” başlıklı haberde bakın neler söylemiş:

“Serviks tarama programına giren hiçbir kadının bu kanserden ölmediğini ve HPV alan kadınların yüzde 75 ile yüzde 98’inin kanser olmadığını söyleyen Dr. Tuncer,

Buna kanser aşısı demek doğru değil, bu ilaç firmalarının pompaladığı bir politikadır, şu anda etkinliği yüzde yüz kanıtlanmış değil sadece 5 yıl için etkinliği bildirilmiş. 5 yıl sonra ne olacak, tekrar yapılacak mı kesin belli değil” dedi.

Aşının Asya’da yüzde 60, Avrupa’da yüzde 70 koruma sağladığını söyleyen Tuncer: “Ama Türkiye’de ne kadar koruduğuna yönelik bir çalışma yok, belki de hiç korumuyor, bilmiyoruz” diye konuştu.”

** 

Tıp bilgileri değişmez değil. Yeni araştırmalar bildiklerimizin eksik veya yanlış olduğunu ortaya çıkarabilir.

Bu beş sene içinde hangi araştırmaların onu “sıkı bir aşı karşıtı” iken “koyu bir aşı taraftarı” yaptığını merak ediyorum.

Özellikle de “Buna kanser aşısı demek doğru değil” ve “Türkiye’de ne kadar koruduğuna yönelik bir çalışma yok, belki de hiç korumuyor” şeklindeki ifadelerini değiştiren hangi araştırmalardır?

Kaynakları yeni değil ve aşının kanseri önlediğini de göstermiyor

Prof. Tuncer’ in HPV aşılarının kansere karşı koruyucu olduklarını bildiren kaynakları (3, 4) “buna kanser aşısı demek doğru değil” dediği 2007′ den öncesine, 2004 ve 2005 senelerine ait.

Üstelik bunlar, aşının ruhsatlandırılmasıyla ilgili kaynaklar olmayıp araştırma yazılarıdır.

Bu araştırmalar aşının enfeksiyonları önlediğini böylece kanserlerin de “önlenebileceğini” var saymaktadır.

Dikkat “önlediği” bile denmiyor, “önleyebileceği” deniyor.

Bunlar, aşının kansere karşı koruyuculuğunun “ispatlanmamış” olduğunu gösterir.

Rahim ağzı kanseri artıyor mu?

Tuncer diyor ki: “Türkiye’de serviks kanseri insidansı Sağlık Bakanlığı Kanserle Savaş Dairesi’nin 2006 verilerine göre 4.6/100.000’dır. Türkiye’de kadın kanserleri görülme sıklığında 9. sırada yer alır.”

Ülkemizde serviks kanserinin arttığını ve diğer kanserler arasında görülme sıklığının değiştiğini gösteren istatistikî bir bilgi var mıdır?

**

Tuncer diyor ki:  “HPV aşılamasının ülkemizde uygulanmaya başladığı günden bugüne kadar HPV aşılarının yapılmasına engel olacak ciddi bir yan etki bildirimi yapılmamıştır.”

Ülkemizde hiçbir aşı veya ilacın yan etkileri sistemli bir şekilde takip edilmez. HPV aşısı ile ilgili yan etki bildirilmemiştir sözü bilimsel bir ifade değildir; çünkü bu bilginin kaynağı yoktur.

Gelelim neticeye

Aşının prospektüsünde şunlar yazıyor (5):

“Bu aşı sizi serviks kanserinden korusa bile düzenli serviks muayenesine/taramasına devam etmeniz gerekir. Koruyucu ve önleyici tedbirleri almaya devam etmelisiniz.”

Aşı üreticisi bile aşı yaptırmakla serviks muayene/taramaları ve koruyucu tedbirlere devam edilmesi gerektiğini bildirildiğine göre, bu aşı ne için yapılıyor anlayamadım.

KAYNAKLAR:

http://www.sdplatform.com/Dergi/615/HPV-asisi-neden-gereklidir-neden-gereksizdir.aspx

http://arsiv.ntvmsnbc.com/news/404564.asp

http://www.thelancet.com/journals/lancet/article/PIIS0140-6736(04)17398-4/fulltext

http://www.thelancet.com/journals/lanonc/article/PIIS1470-2045(05)70101-7/abstract

http://www.iegm.gov.tr/Folders/KubKT/Biyolojik%20%C3%9Cr%C3%BCnler%20%C5%9Eube%20M%C3%BCd%C3%BCrl%C3%BC%C4%9F%C3%BC/CERVARIX%200.5%20mL%20Flakon%20KT_a26a191.pdf

Yazı için 2 yorum yapılmış:

  1. Galip ALTINTAŞ dedi ki:

    1.Dün öyle idi bugün böyle memleketimizin vazgeçilmezlerindendir.
    2.Hocamızı ciddi manada görmüşler(bizi de gör abi,ee beni de gör abi genel de otoparklarda,sahne de davul darbuka zurna çalan sanatçılarda,bahşiş avanta yolunu bulma diye tarif edilen sözcük.)
    3.Sadece bu aşıda değil, neredeyse tüm ilaçlarda bilimsellik denen şey bilimsel dergi adı altında,ilaç firmalarının sponsorluğunda ortaya çıkarılmış çok kaliteli kağıt ve teknik kullanılan dergilerden ibaret.
    4.asya ve avrupa da aşı işe yarayabilir,çünkü biliyor sunuzki (genelde) 18 yaşına girmiş bir genç kız hala bu bakire ise babası çıkıp kızım sen de bir problemmi var diye sorabilen bir toplum.Ülkemiz henüz bu kadar aşmadığı için bu aşı ülkemiz kadınına göre değil tek eşlilik bu aşıdan daha koruyucu.Bütün meselenin
    bu olduğunu bir çok hocamız zaten çok iyi biliyordur.

  2. Nurhan dedi ki:

    Fena yakalamışsınız.

Siz de yorumunuzu paylaşın: