İSVİÇRE MAMOGRAFİ TARAMALARINI DURDURDU

Yazı Fontunu Büyült Yazı Fontunu Küçült Yazı Fontunu Sıfırla
MAMOGRAFİ DURDURULDU

Senelerdir mamografi taramalarının bugün uygulanan şekliyle işe yaramadığı gibi, birçok kadının hayatını riske attığını hatta tamamen kararttığını anlatmaya çalışıyorum (1).

Daha dün BMJ’ de yayınlanan 25 senede 90 bin kadın üzerinde kontrollü olarak gerçekleştirilen araştırma da rutin taramaların meme kanseri ölümlerini azaltmadığı gibi kanser teşhisi konan her 5 kadından birinin aşırı teşhise maruz kaldığını gösteriyor (2).

Nihayet mamografi taramalarına karşı çıkan bir ülke ortaya çıktı.

Dünyanın en gelişmiş, en zengin ülkelerinden olan İsviçre meme kanseri taramalarının durdurulması kararını aldı.

Çeşitli uzmanlardan oluşan İsviçre Tıp Kurulu (Swiss Medical Board=SMB), bundan böyle ülkede yeni bir mamografi programının başlatılmaması ve hâlen devam etmekte olan taramaların da sınırlandırılması tavsiyesinde bulundu (3).

Hâlen, İsviçre’ deki 26 kantonun 10’ unda 50-69 yaş arasındaki tüm kadınlarda düzenli mamografi tarama programları uygulanıyor.

Sistematik mamografi taraması, bir tarama programı sınırları içinde kadınların düzenli olarak radyolojik incelemeleri anlamına geliyor.

Buna göre, belirli bir yaş grubundaki bütün kadınlar doktorlar tarafından eşlik edilmeyen radyolojik incelemeye tâbi tutuluyor.

Rapora göre İsviçre’ de her sene ortalama 5 bin 400 kadına meme kanseri teşhisi konuyor ve 1.400 kadın da meme kanserinden ölüyor.

Sistematik mamografi taraması sorgulanıyor

İsviçre Tıp Kurulu (Swiss Medical Board=SMB), sistematik mamografi taramalarının Sağlık Sigortası Kanunu tarafından bildirilen etkinlik, elverişlilik ve verimlilik kriterlerine ne kadar uyduğunu araştırdı.

SMB, bu sistematik taramaların tümörleri daha erken bir dönemde tespit edilen kadınların yaşama sürelerini kaliteli şekilde uzatıp uzatmadığı ve meme kanserinden ölümleri azaltıp azaltmadığı sorularına cevap aradı.

Bu arada taramanın gereksiz cerrahi girişimler veya yanlış pozitif sonuçlarla ilgili psişik stresler gibi muhtemel olumsuz etkileriyle maliyet-etkinlik oranları da değerlendirildi.

Literatürün analizi, sistematik mamografi taramalarının tümörlerin erken bir dönemde tanınmalarını sağlayabileceğini ve bu sayede meme kanserinden ölümleri hafifçe azaltabileceğini gösterdi.

Düzenli tarama ile her 1000 kadından 1 veya 2’ sinin ölümünün engellenmesine karşılık her 100 kadından 100’ ün aşırı teşhis yüzünden fiziksel ve psikolojik zarar gördükleri bildirilerek şu tavsiyelerde bulunuldu:

BİR: Yeni sistematik mamografi tarama programlarının başlatılması uygun değildir.

İKİ: Devam eden sistematik mamografi tarama programları sınırlandırılmalıdır.

ÜÇ: Tüm mamografi tarama formları kalite bakımından değerlendirilmelidir.

DÖRT: Bütün mamografi tarama formlarında kadınlar önce tıbbi olarak ayrıntılı aydınlatılmalı ve işlemin arzu edilen ve edilmeyen etkileri açıkça anlatılmalıdır.

Gelelim neticeye

BİR: Mamografi taramalarının faydadan çok zararı olduğu giderek daha iyi anlaşılıyor.

Aklın yolu birdir. SMB’ u tebrik ediyorum, darısı başımıza.

İKİ: Modern tıp bilimin değil ticari tıbbın tahakkümü altındadır. Tıbbı tavsiyelerde öncelik hastanın değil endüstrinin menfaatindedir.

Unutmayın ki, bir zamanlar hastalıkları tedavi eden tıp artık hastalık yaratmakla uğraşıyor.

ÜÇ: Modern tıbbın teşhis ve tedavi ile ilgili tavsiyelerine uymadan önce 40 defa düşünmek gerekir.

KAYNAK

1. http://ahmetrasimkucukusta.com/kategoriler/yazilar/tip-yazilari/mamografi-ile-taramalar/

2. http://www.bmj.com/content/348/bmj.g366

3. http://www.medical-board.ch/fileadmin/docs/public/mb/medienmitteilungen/2014-02-02_Medienmitteilung_Bericht_Mammographie-Screening_def.pdf

Yazı için 4 yorum yapılmış:

  1. dr izzet hamkaya dedi ki:

    tıbda 1.ci” kural önce zarar verme” dir..rutin taramalar yerine kişilerin kendi kendilerini muayene etme yöntemini öğretme,veya bu işlemin 6 ayda bir uzmanlarca yapılması,kuşkulu durumlarda mammografiye başvurulması en doğru olandır,ailevi yatkınlık radyasyona maruz kalma olasılıklarıda mutlaka sorgulanmalıdır.Önce tetkik değil,sorgulama ve manuel muayene uygulanmalıdır.

  2. Betül dedi ki:

    Benim annem Almanya’da yaşıyor ve rutin 50 yaş üstü yapılan mamografi taramalarında göğsünde kitle tespit edildi ve tedavi gördü. Ve doktorları o kadar yeni olduğunu söylemişti ki kendi elle muayene de asla bulamazdı.bu kontrol sistemi sayesinde tedavisi erken oldu ve çok şükür şu an kanseri yendi.bu durumda doğru olan ne ben karıştırdım

  3. Dr Gamze Erdogan dedi ki:

    Sayin Kucukusta,
    Isvicre’de yasayan bir doktor olarak bu uygulamanin kaldirildigini yeni ogrendim, ve aciklikla ifade edeyim halkin tepkisini merak ediyorum. Su anda kimsenin bu yeni uygulamadan haberi yok.Eger gercekse, hastalik sigortasinin karsiladigi bu depistajlarin saglik departmanina getirdigi buyuk yuk nedeni ile oldugunu dusunuyorum. Su linki size yolluyorum.http://www.liberation.fr/societe/2014/02/18/oui-les-depistages-de-cancer-du-sein-sont-efficaces_980863 saygilar..

  4. sinem akbalik dedi ki:

    Isvicre de yasayan biri olarak saglik sigortalarinin ekonomi yapmak icin aldigi bir karar oldugunu dusunuyorum.bircok kadin erken teshisle kurtulabilecegi bu hastaliktan malesef ekonomik nedenlerle kurtulamayacak,artik isvicre yasanacak bir ulke olmak cikiyor saygilarimla

Siz de yorumunuzu paylaşın: